Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

1.000 ευρώ σύνταξη για «πίστη» στον Χίτλερ

Βέλγοι συνεργάτες των ναζί εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις για «πίστη» στον Χίτλερ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά απορρέουν ένα διάταγμα της ναζιστικής εποχής, που εξακολουθεί να ισχύει 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.

Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μικρός αριθμός Βέλγων, που υποσχέθηκαν υπακοή στον Χίτλερ, εξακολουθούν να παίρνουν όσα τους υποσχέθηκε ο ναζιστής ηγέτης.

 
Πρόκειται για τα λεγόμενα «επιδόματα πίστης», που δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Περί τους 27 Βέλγους εξακολουθούν να λαμβάνουν από τη γερμανική κυβέρνηση μεταξύ 425 και 1.275 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τη φλαμανδική εφημερίδα De Morgen.

Το επίδομα δόθηκε για να εξασφαλιστεί η «πίστη, αφοσίωση και υπακοή» στον Αδόλφο Χίτλερ, σύμφωνα με ένα διάταγμα της ναζιστικής εποχής, που εξακολουθεί να ισχύει 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.
 
Η εφημερίδα De Morgen εξήγησε ότι όσοι πληρώνονταν με τη «σύνταξη του Χίτλερ» ήταν κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών του Βελγίου που απέκτησαν γερμανική ιθαγένεια κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Άλλοι ήταν Βέλγοι που προσχώρησαν στην Waffen-SS — την ένοπλη πτέρυγα των SS — ή σε άλλα σώματα του γερμανικού στρατού.

Οι Βέλγοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής έλαβαν μόνο 50 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση μετά τον πόλεμο, ενώ οι 27 αποδέκτες του επιδόματος πίστης του Χίτλερ δεν είχαν ποτέ φορολογηθεί γι ‘αυτό το πρόσθετο εισόδημα.

Αυτό συνέβαινε, καθώς η γερμανική πρεσβεία δεν ανέφερε τα ονόματά τους προς φορολόγηση στη βελγική κυβέρνηση.
 
Η αποκάλυψη προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Βέλγιο, ενώ οι τοπικοί βουλευτές ζητούν την παύση της παράξενης ρύθμισης.

Την Τρίτη, εισήχθη ψήφισμα στο κοινοβούλιο, καλώντας την κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει επειγόντως το πρόβλημα αυτό με διπλωματικά μέσα».

Αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που λαμβάνουν αυτό το είδος αποζημίωσης.
Το 2015, προέκυψε ότι περίπου 100.000 ευρώ των γερμανών φορολογουμένων καταβλήθηκαν στους Ισπανούς που στήριξαν την Μπλε Μεραρχία η οποία πολέμησε τον Κόκκινο Στρατό μεταξύ 1941 και 1944.

«Είναι απόλυτη ντροπή να γνωρίζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πληρώνει τους ναζί εθελοντές», ανέφερε τότε ο βουλευτής Τζον Ιναριτού του αριστερού βασκικού κόμματος Amaiur. Αυτό ταπεινώνει τα θύματα του φασισμού, δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου