Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

«Γαλάζια» νομο-επίθεση με το «καλημέρα» του 2020


Ούτε ενα, ούτε δύο αλλά 8 νομοσχέδια θέλει να ψηφίσει, με διαδικασίες εξπρές και μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απαγόρευση διαδηλώσεων, επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ιδιωτικοποίηση συνεταιρισμών και ίσως ασφαλιστικό. 

Αυτοί είναι μερικοί από τους νομοθετικούς στόχους της κυβέρνησης που προτίθεται να
υλοποιήσει με την έναρξη του 2020 χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει και νομοθετικές εκπλήξεις.

Στην τελευταία άτυπη ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο σύναξης που διοργάνωσε σε πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ξεκάθαρος στις προθέσεις του:

Μέσα στον πρώτο μήνα του 2020 η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει 8 νομοσχέδια, έτσι ώστε μαζί με τα 32 νομοθετήματα που έχει ψηφίσει από τον περασμένο Αύγουστο να φθάσει αισίως τα 40 μέσα στο πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης της.

Το γεγονός ότι – αντικειμενικά – θα περιοριστούν ασφυκτικά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες συζήτησης των νομοθετημάτων μια και μια τέτοια νομοθετική παραγωγή απαιτεί ψήφιση 2 ή και 3 νομοσχεδίων την εβδομάδα είναι ίσως το λιγότερο. Άλλωστε η νομοθέτηση με σύντμηση των διαδικασιών συζήτησης και επεξεργασίας των νομοσχεδίων είναι φαινόμενο που έχει «μείνει» από την περίοδο των (τυπικών) μνημονίων. Περισσότερη σημασία έχει το περιεχόμενο των νομοθετημάτων, αφού θα στοχεύσουν ευθέως σε δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε μία λογική αιφνιδιασμού η η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τόσο την δυναμική των εκλογών της 7ης Ιουλίου, όσο και την συνθήκη ομφαλοσκόπησης στην οποία εκτιμά ότι βρίσκεται η αντιπολίτευση.
  • Έτσι, λοιπόν, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Βασίζεται στη γνωστή συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις όπως αυτή ανανεώθηκε το 1990 και περιέχει την δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην χώρα, με τον «λογαριασμό» να επιβαρύνει τον φορολογούμενο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, αφού θα ψηφιστεί με τους όρους της διεθνούς σύμβασης, που προβλέπει συζήτηση μόνο με τα κόμματα που εκφράζουν αντίρρηση για το νομοσχέδιο. Στο παρελθόν ανάλογα νομοσχέδια έχουν συζητηθεί στην Βουλή περίπου… 15 λεπτά. Η επίσπευση της διαδικασίας θα αιτιολογηθεί από την κυβέρνηση με το επιχείρημα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Έτσι, θα επικαλεστεί την «ανάγκη» να έχουν «κλείσει θέματα» που αφορούν τον διάλογο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Ο Μάκης Βορίδης πρόκειται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συναιτερισμούς. Όπως ο ίδιος εισηγήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με αυτό το νομοθέτημα θα «δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία». Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από φανερή σε αυτό το πεδίο.
  • Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από …εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια. Το τυπικό αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν είναι μείζονος πολιτικής σημασίας. Καταγράφεται όμως έντονη φημολογία ότι θα αποτελέσει το νομοθετικό «όχημα» για ρυθμίσεις που θα αφορούν το «ξαναμοίρασμα της πίτας» για τα δημόσια έργα.
  • Ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχήματα για τη κυβέρνηση είναι φυσικά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει ο Κώστας Μπακογιάννης στην προεκλογική του εκστρατεία για τον δήμο Αθήνας και την τελική επεξεργασία του έχει κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το νομοσχέδιο έχει την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού και θεωρείται εμβληματικό για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», με στόχευση στη δράση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Στο νομοθέτημα δεν «χωράει» η έννοια της αυθόρμητης διαδήλωσης, αφού όλα πρέπει να γίνονται με …πρόγραμμα και οι συναθροίσεις να έχουν την έγκριση των αστυνομικών αρχών. Φυσικά, αυτές θα μπορούν να την αρνηθούν με το αόριστο κριτήριο περί «δημόσιας ασφάλειας» και ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Επίσης, εισάγεται η αρχή της «αναλογικότητας» σε σχέση με τον όγκο της διαδήλωσης και παράλληλα προβλέπεται να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με την παρουσία και την «καθοδήγηση» εισαγγελέα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη ψήφιση του νομοσχεδίου και ήδη έχει «απλώσει δίχτυα» προς το ΚΙΝ.ΑΛ, διαρρέοντας ότι βασίζεται σε επιστημονικό πόρισμα που είχε παραγγείλει ως δήμαρχος ο Γιώργος Καμίνης. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη στο νομοσχέδιο της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου.
  • Ανάμεσα στα νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θα είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Θα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους, ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν ένα κόμμα λάβει από 37 έως 40%. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ». Ερωτηματικό αποτελεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην διαδικασία συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου, αν και περισσότερες πιθανότητες είναι να επιμείνει στην απλή αναλογική που ισχύει για τις επόμενες εκλογές. Θυμίζουμε ότι για να ισχύσει το νομοθέτημα από τις επόμενες εκλογές χρειάζονται 200 ψήφοι που η κυβέρνηση δεν διαθέτει αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 αθροίζουν 110 ψήφους στη παρούσα Βουλή.
  • Τέλος, ερώτημα αποτελεί αν η κυβέρνηση θα αιφνιδιάσει καταθέτοντας ασφαλιστικές διατάξεις. Είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Απώτερος κυβερνητικός στόχος πάντως είναι η αλλαγή συνολικά του συστήματος, με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου