Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

East Med: «Πανηγύρια» για την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων


Μέρα «πανηγυρισμών» σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που με όλες τις «τιμές» – και υπό την επιδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης – προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που ο σχεδιασμός του προβλέπει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας πλήρως τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρχικά ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Ακουλούθησε τριμερής συνάντηση και ακολούθως η συμφωνία υπογράφτηκε παρουσία τους από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στις αποσκευές του στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο πίστη και αφοσίωση στα αμερικανικά συμφέροντα

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, με την υπογραφή της συμφωνίας έσπευσαν να μεταφέρουν τα συγχαρητήρια. Διαμέσου του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωσή του στον ΑΝΤ1, αναφέρουν:  «Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Παρά τα μεγάλα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως η συμφωνία συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή,  η χώρα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά ως ένα από τα πιόνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, βάζοντας το λαό σε ακόμα πιο επικίνδυνα παιχνίδια.

Παρά τα όσα επικαλείται η κυβέρνηση περί αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, η πραγματικότητα – μέσα από την υπαγωγή της χώρας στον βάλτο του “πολέμου” των ιμπεριαλιστών για τα ενεργειακά – είναι διαφορετική. Η Τουρκία, δε, αναβαθμίζει τις προκλήσεις της και τούτο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν που προηγήθηκε.  Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μίλησε για παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης: «Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» είπε .

Επίσης, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε: «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». Έκανε, δε, έμμεση αναφοράστον EastMed: «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας». 

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της «Energean Oil & Gas» για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «EastMed», με στόχο προφανώς την εξασφάλιση των κερδών της κοινοπραξίας κατασκευάστριας του αγωγού. 
Νωρίτερα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο τελευταίος πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας: «Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου». Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός East Med. είναι σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Ν. Αναστασιάδης. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου