Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

Μια σπασμένη οθόνη του κινητού

Eξ ιδίων τα αλλότρια έσπευσαν να κρίνουν οπαδοί της Λίβερπουλ, αλλά και πολλοί χρήστες των ΜΚΔ, την εικόνα του άσου της Λίβερπουλ Σαντιό Μανέ, που μόλις ανακηρύχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2019, να κυκλοφορεί με κινητό που είχε εμφανώς σπασμένη οθόνη. Ειρωνείες και χλεύη αποτέλεσαν το ρεπερτόριο όσων αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί ο ακριβοπληρωμένος παίκτης δεν αντικατέστησε αμέσως την οθόνη ή ολόκληρο το κινητό. Απάντηση στη στενομυαλιά και τη μικροψυχία τους είχε δώσει όμως ήδη σε παλιότερη συνέντευξή του ο
Σενεγαλέζος παίκτης, που δεν ξεχνάει τις ρίζες του και εμφανέστατα ιεραρχεί υψηλότερα την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους του υψηλότερα από τα υλικά αγαθά. Σημείωνε λοιπόν ο Μανέ πως:
“Όταν ήμουν μικρός, η οικογένειά μου πεινούσε. Έπρεπε να δουλέψω στα χωράφια για να ζήσουμε και περάσαμε δύσκολες στιγμές για να επιβιώσουμε. Ακόμη και ποδόσφαιρο μικρός έπαιζα ξυπόλυτος. Πλέον όμως που κερδίζω αρκετά χρήματα από το ποδόσφαιρο, μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους μου. Γιατί να έχω 10 Ferrari, 20 διαμαντένια ρολόγια ή δύο ιδιωτικά τζετ. Τι θα σήμαιναν για μένα ή για τον κόσμο αυτά; Προτιμώ με τα χρήματά μου να χτίσω σχολεία, ένα γήπεδο, να προσφέρω ρούχα, παπούτσια και τροφή σε ανθρώπους που είναι φτωχοί. Επίσης προσφέρω 70 ευρώ το μήνα σε κάθε άτομο σε μια φτωχή περιοχή της Σενεγάλης. Δεν έχω καμία ανάγκη να διαθέτω πολυτελή αυτοκίνητα ή σπίτια. Προτιμώ αντ’ αυτών οι συνάνθρωποί μου να παίρνουν ένα μερίδιο από όσα πρόσφερε σε μένα η ζωή».
Ο Μανέ δεν είναι κάποιος επαναστάτης, ούτε βέβαια υποστηρίζει πως η στάση του λύνει τα προβλήματα που κι ο ίδιος αντιμετώπισε στα παιδικά του χρόνια. Η συμπεριφορά του όμως σαφώς δεν έχει καμία σχέση με την αυτάρεσκη και ιδιοτελή αστική φιλανθρωπία και κάνει να φαίνονται ακόμα μικρότεροι όσους κρίνουν τους ανθρώπους από την ποιότητα και ποσότητα των υλικών αγαθών που διαθέτουν.

 Κατιούσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου