Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ


 Με μαζική συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών, μελών ΔΣ Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Η εισήγηση του Λ Στολτίδη

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και πιο αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας διεκδικώντας Αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με απεργία.
Προετοιμάζουν τον απεργιακό αγώνα με μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία να οργανωθεί η πάλη για την κοινωνική ασφάλιση και να κλιμακωθεί ο αγώνας αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Για επίθεση που ακυρώνει στην κυριολεξία των κόπο και των ιδρώτα του λαού σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις ασφαλιστικές εισφορές τους να χάνονται, τα εφάπαξ τους να εξανεμίζονται.
Τέτοια πικρά παραδείγματα είναι οι σημαντικές μειώσεις των συντάξεων, είναι επαγγελματικά ταμεία που βάρεσαν κανόνι σε μια νύχτα όπως στις τράπεζες, που είδαν οι συνταξιούχοι τα χρήματά τους να χάνονται αλλά και οι ασφαλισμένοι της “Ασπίς Πρόνοια.
Είχαμε μια σημαντική αφετηρία. Τα πολύ μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα που πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων και εργατικών σωματείων αλλά και χιλιάδων συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών και νεολαίας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις, η δουλειά των συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων που προηγήθηκε τσαλάκωσαν το αφήγημα της κυβέρνησης. Ότι η αντιλαϊκή της πολιτική έχει την πλατιά λαϊκή στήριξη, ότι οι
εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι έτοιμα να χάσουν κι’ άλλα δικαιώματα για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Απαντιέται συνεχώς η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών. Περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τις αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, ολοκληρώνοντας ο Υπ. Εργασίας της ΝΔ Βρούτσης το έγκλημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιδραστικό νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου και όσων επίσης προηγήθηκαν.
Έχουν διαμορφωθεί καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτός ο απεργιακός αγώνας που ξετυλίγεται να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για τις διεκδικήσεις μας.
Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δε χαριστήκανε, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς πραγματικά αγώνες των εργαζομένων.
Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, κατακτήθηκε ως εξασφάλιση της προστασία και της κάλυψης των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προστασία απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίο, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να περάσει στα χέρια του μετατρέποντας την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Και όποιον πάρει ο Χάρος
Λένε ότι το μη μισθολογικό κόστος, που είναι ούτως ή άλλως μέρος του μισθού και όχι ιδιοκτησία των εργοδοτών, πρέπει να περάσει στα χέρια των εργοδοτών για να μετατραπεί σε αναπτυξιακό μοχλό. Απο τα μεχρι τώρα γνωστα δεδομένα για το προωθούμενο νομοσχέδιο γίνεται πεντακάθαρο ότι η ανάτυξη για την οποία μιλούσαν και θεσμοθετούσαν οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και οι τωρινοί της ΝΔ φέρνει στην κυριολεξία μαύρες καταμαυρες μέρες για το σύνολο του λαού μας.
Θα εξειδικέυσουν τα σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος τον τρόπο παρέμβασης πιο εξειδικευμένα. Σε κεντρικές γραμμές όμως να κρατήσουμε το κύριο.
Στην κύρια σύνταξη προπαγανδίζουν ότι οι απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων τα 100 δισ. οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τα Ταμεία, οι ζημιές απ' το "τζογάρισμα" των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το "κούρεμα" του PSI πρέπει να ξεχαστούν και να ξεκινήσει μια συζήτηση απο το μηδέν με τα ταμεία άδεια.
Συζήτηση που να προβλέπει συνεχείς περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα ακολουθήσουν τις 40% απώλειες απο το συντριπτικό χτύπημα του Ν. Κατρούγκαλου και θα συνεχιστούν με διάφορα αναπτυξιακά προσχήματα και δημοσιονομικούς χώρους εως την συμπίεση του κοντά στη υποχρεωτική προνοιακή των 384 ευρώ.
Την επικουρική ασφάλιση ενώ τη διατηρούν υποχρεωτική την οδηγούν εξολοκλήρου στον χρηματιστηριακό τζόγο αποκλείοντας οποιαδήποτε εγγυημένη απόδοση δηλαδή ντε φακτο στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων οριστικά.
1ος και 2ος πυλώνας δηλαδή = με 380 κατώτατη εγγυημένη σύνταξη ανεξάρτητα ύψους εισφορών.
Και βέβαια στον 3ο πυλώνα, το φαγοπότι, το πάρτυ των ασφαλιστικών επιχειρηματικών ομίλων που πλέον ελεύθερα και εκβιαστικά θα κοστολογούν τις υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης ως σχεδόν η μόνη εναλλακτική, δίπλα στο γκρεμισμένο απο την συνεχή υποχρηματοδότηση δημόσιο σύστημα υγείας.
Με τα σημερινά δεδομένα, και με την βοήθεια του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που καταργεί τις ΣΣΕ και διευρύνει την μερική απασχόληση, ο νέος άνθρωπος καταδικάζεται εφ' όρου ζωής στην ανέχεια, στη ζωή με τα ελάχιστα, με μισθούς των 300, των 400 ευρώ, να εργάζεται σε κακοπληρωμένα 5μηνα προγράμματα, να ψάχνει το ένσημο σε συνθήκες έντονης κινητικότητας, με συμβάσεις μήνα, ακόμα και μέρας! Οι σημερινοί νέοι, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες
που αγκομαχούν πάνω στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων, πέρα από τις υποτυπώδεις παροχές Υγείας, θα έχουν στο μέλλον απλά μια συμβολική σύνταξη, που θα αθροίζεται στην εθνική σύνταξη πείνας των 384 ευρώ. Και αυτό για όποιον καταφέρει να βγεί βιολογικά απο τις συμπληγάδες της ακραίας εντατικοποίησης που ξοδεύει τις ανθρώπινες αντοχές με γεωμετρική πρόοδο και πολύ νωρίτερα πλέον απο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ούτε συζήτηση βέβαια για όποιον είναι άνεργος, που στην κυριολεξία δεν θα έχει δικαίωμα στην ίδια τη ζωή και αυτός και η οικογένεια του.
Οι 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ, επιστήμονες και αγρότες θα έχουν δήθεν το δικαίωμα «ελεύθερης επιλογής» του ύψους των εισφορών τους επιλέγοντας εκείνες τις εισφορές που δεν θα τους μπαίνουν εμπόδιο στην επιχειρηματική ή την εμπορική δραστηριότητά τους, δεν θα τους οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε συσσώρευση χρεών...
Ετσι η επιλογή μονόδρομος χαμηλής στάθμης εισφορών (που η πρώτη στάθμη είναι αυξημένη απότι σήμερα) θα οδηγεί στην κατώτατη σύνταξη και θα γεμίζει το πουγκί του κράτους απο την άλλη μπάντα αυτή της φορολογίας, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ κτλ για να πάνε όλα απο την άλλη πάλι μπάντα στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλών μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κτλ
Για εμάς συναγωνιστές και συναγωνίστριες δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση, που δε θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, της ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της έντασης στην εργασία.
Το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δε πρέπει να αποδεχτεί καμία άλλη συζήτηση εκτός από το ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομιών τους.
Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή
ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν.
Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο. Για να πληθύνουν οι αποφάσεις σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία. Να μην υπάρξει σωματείο, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία που δε θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας, η οποία κατά ομολογία στελεχών της κυβέρνησης θα είναι τις επόμενες εβδομάδες, πιθανά και στα τέλη Γενάρη. Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή και κανείς εφησυχασμός.
Όλοι οι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στα Νοσοκομεία πρέπει να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να δυναμώσουν, να στηριχθούν, να προσανατολιστούν αποφασιστικά σε αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ένα πέπλο συσκότισης και σιγής ασυρμάτου που προσπαθούν να επιβάλλουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μαζί και τα ΜΜΕ. Ολόκληρες περιοχές να κινητοποιούνται στην Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, ολόκληροι κλάδοι να κάνουν πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως στον ΟΤΕ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχά λαϊκά στρώματα να συγκεντρώνονται στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και για όλα αυτά να επιβάλλεται σιγή ασυρμάτου.
Τριάντα ημέρες κρατά ένας σημαντικός απεργιακός αγώνας στη Γαλλία, στο Παρίσι, στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Ορισμένες ημέρες βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, συγκοινωνίες και εργοστάσια νεκρώνουν. Ακόμη και στη χώρα των Βάσκων οι εργαζόμενοι στις 30 Γενάρη απεργούν με τα ίδια αιτήματα.
Είναι ένας αγώνας που γίνεται για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Γαλλίας, όμως στην κυριολεξία είναι θαμμένος. Για να μην παραδειγματίσει, για να μην αφυπνίσει, για να θαφτεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη με τον
αγώνα μας να εμποδίσουμε αντιλαϊκά σχέδια, να τα καθυστερήσουμε, να ανοίξουμε δρόμους για διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Πρέπει όμως να δούμε ακόμα πιο συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στην δημιουργία δυναμικού απεργιακού κλίματος και στην καλύτερη προετοιμασία του απεργιακού μετώπου. Άμεσα τις επόμενες ημέρες, να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε έναν διπλό σκοπό. Να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, σε νέους χώρους δουλειάς και σε νέα τμήματα εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένη δουλειά για την επιτυχία της απεργίας που δε μπορεί και δεν πρέπει να σκορπίσει σε μια δουλειά μπούγιου αλλά να επικεντρωθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά.
· Κρίσιμο ζήτημα είναι η επεξεργασία του πλαισίου πάλης ανά κλάδο που να επικεντρώνει στις αιχμές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πάλη για Δημόσια και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους. Το πλαίσιο πάλης που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ εδώ και εβδομάδες είναι η βάση αυτής της επεξεργασίας.
· Κάθε συνδικάτο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προπαγάνδας και ενημέρωσης των εργαζομένων. Με ανακοινώσεις, πανό και αφίσες, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και φτιάχνοντας σποτάκια, γράφοντας συνθήματα στους δρόμους, στήνοντας ή αξιοποιώντας μικροφωνικές σε δρόμους, δημαρχεία για να δυναμώσει το απεργιακό κάλεσμα. Να βάλουμε αφίσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ρίξουμε τρικάκια στους δρόμους. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ΚΟΣΜΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καθημερινά, το ΙΚΕΑ τα Σ/Κ, ΟΝΕ ΣΑΛΟΝΙΚΑ, σταθμεύει χιλιάδες κόσμου. Υπάρχουν σημεία (κάποιοι τοίχοι) για συνθήματα που να φαίνονται αλλά και με κοινές περιοδείες παραρτημάτων μεγάλων σωματείων Δυτικά και Ανατολικά με υλικό στα αυτοκίνητα και στον κόσμο. Με προσαρμοσμένα ηχητικά σε αυτοκίνητα σε κάθε συνοικία με ηχογραφημένο κείμενο καλά προετοιμασμένο. Να σκεφτούμε και νέες μορφές.
· Επίκεντρο είναι οι χώροι δουλειάς και σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της απεργίας σε έναν χώρο δουλειάς εξασφαλίζεται με το αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μαζευτεί, συζητήσει και αποφασίσει για
την απεργία. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα λοιπόν ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις στους χώρους δουλειάς. Στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών. Στη διάταξη δυνάμεων ακόμα και στα τμήματα των επιχειρήσεων, στην παραγωγή, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, παντού. Στην επιδίωξη το κάλεσμα ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης στην απεργία να αφορά και το διπλανό εργοστάσιο, τη διπλανή υπηρεσία. Γιατί οι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι εργάτες θα απλώσουν το χέρι τους στο διπλανό χώρο δουλειάς, θα βοηθήσουν τους εργάτες και τους υπάλληλους να κάνουν το βήμα που δεν έχουν κάνει ακόμα, να κάνουν το θυμό τους αγώνα.
· Να απαντήσουμε αποφασιστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης μπροστά στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι με ορισμένες αυξήσεις ψίχουλα που αφορούν ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων, ίσως και με ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, επίσης για ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων.
· Να δυναμώσει το μέτωπο μας απέναντι στην επικίνδυνη γραμμή των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Προωθούν και στηρίζουν δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, την αρπαγή και το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
· Απαιτείται κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα που αναπτύσσεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να δένεται με την ανάγκη του γενικότερου απεργιακού αγώνα, με την προοπτική όλοι οι επιμέρους αγώνες να συναντώνται και να κορυφώνονται στην απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης. Η στήριξη και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στο ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να καλλιεργεί την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης του απεργιακού μετώπου για την κοινωνική ασφάλιση.
· Έχουμε την ευθύνη να στηρίξουμε τους αγώνες της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς που έχει εξαγγείλει νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις. Να στηρίξουμε τους αγώνες των
αυτοαπασχολούμενων της πόλης για τα δίκαια αιτήματα τους. Ο αγώνας για την κοινωνική ασφάλιση αφορά όλο το λαό και είναι ευθύνη των εργατικών συνδικάτων, ειδικά των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων να οργανώσουν την κοινή δράση και τον αγώνα.
· Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε αποφασιστικά των αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, μιας κρίσιμης στρατηγικής βιομηχανικής μονάδας για τη χώρα που οδηγείται σε κλείσιμο με συνέπεια εκατοντάδες απολύσεις και πώληση κομματιών φιλέτων σε ιδιώτες. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας με τεράστιες δυνατότητες απαξιώνεται και κλείνει, όπως πριν λίγες ημέρες έβαλε λουκέτο και η Χαλυβουργική. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των κατοίκων της περιοχής της Φθιώτιδας και της Εύβοιας που θα μαραζώσουν στην κυριολεξία από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και τους υποδέχονται αγωνιστικά οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα, το Σαββάτο 25 Γενάρη, με μεγάλη εργατική – λαϊκή διαδήλωση.
Τέτοιες στρατηγικές μονάδες όπως τα ορυχεία, η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, οι Χαλυβουργίες που στα πλαίσια μιας εργατικής εξουσίας θα μπορούσαν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και λαϊκής ευημερίας, «θυσιάζονται» στα πλαίσια του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πορεία που επιβάλει τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων, τη γενίκευση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, της ενοικιαζόμενης και «εργολαβικής» εργασίας.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η «ανάπτυξη» που μας έταζε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και μας τάζει σήμερα η ΝΔ είναι στρωμένη με αγκάθια για το λαό. Αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους. Αντίθετα οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο της καπιταλιστικής ανάπτυξης γνωρίζουν μόνο νέες θυσίες, νέα βάρη, νέα αφαίρεση δικαιωμάτων. Αυτός ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης όπως και πριν στις συνθήκες της κρίσης είναι ναρκοθετημένος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι εργαζόμενοι όμως αντιδρούν και θα συνεχίζουν να αντιδρούν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όσα μέτρα καταστολής και να πάρει η ΝΔ, όπως και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στο κενό, θα μείνουν στα χαρτιά. Μετά τον απεργοκτόνο νόμο και την ποινικοποίηση σε «ιδιώνυμο» των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς από το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μετά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων προχωρά τώρα στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων με όχημα τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Δεν θα τους περάσει ούτε αυτή η προσπάθεια. Θα υποδεχτούμε αγωνιστικά και καλούμε όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στην Ελλάδα να υποδεχτούν αγωνιστικά αυτή τη νέα προσπάθεια της ΝΔ να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και η οποία επίσης έχει εξαγγελθεί για τις επόμενες ημέρες.
Σ/σες και σ/φοι,
Εκτός των άλλων οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το λαό μας, για τους λαούς της ευρύτερη περιοχής. Τα εργατικά συνδικάτα όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνούν άλλα πρέπει άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση και την ενημέρωση των εργαζόμενων για τις εξελίξεις αυτές, για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς. Να οργανώσουν τη συζήτηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και για την πρωτοβουλία των συνδικάτων, για την οργάνωση της αντίστασης απ’ τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.
Έχουν μαζευτεί πολλά μαύρα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής. Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και η όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση της στο άρμα των ΗΠΑ γίνεται για να κερδίσει νέα οφέλη η αστική τάξη στην Ελλάδα. Η μετατροπή της χώρας σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας που μετέτρεψε τη χώρα σε μια μεγάλη βάση των ΗΠΑ και η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο Άκτιο, συνιστούν έναν τεράστιο κίνδυνο αφού
μετατρέπει την Ελλάδα εκτός από ενεργητικό παίκτη και σε στόχο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο επιβεβαιώνει ότι έχει χρεοκοπήσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ότι τα ιμπεριαλιστικά γεράκια μπορεί να είναι ασπίδα των «ελληνικών συμφερόντων» απέναντι στην τούρκικη προκλητικότητα. Ο εφησυχασμός που καλλιεργούν αυτά τα κόμματα είναι επικίνδυνος και προκλητικός.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να την απορρίψουν και να την αντιπαλέψουν. Απ’ αυτή τη σκοπιά απαιτείται να δυναμώσει άμεσα η πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής, να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και να ξεκουμπιστούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα, για να μη γίνει η χώρα ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλες τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανωθεί αποφασιστικά η αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να βάλουμε μπροστά στις δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή και όρους δουλειάς με αξιοπρέπεια.

 Θα τα καταφέρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου