Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Πεθαίνει ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν


Η καρδιά του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παύει να χτυπά, 21/1/1924. Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με των Μαρξ και Ενγκελς είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα.


Ο Λένιν, ως θεωρητικός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, μελετώντας τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς, ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Ετσι, δίκαια ο Λένιν καθιερώθηκε μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς ως ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού.


Ο Λένιν δεν ήταν μόνο θεωρητικός του μαρξισμού, αλλά συμμετείχε ο ίδιος άμεσα στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου», τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ηταν επίμονος στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και την ενιαία πάλη των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919.

Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό. Ως ηγέτης του ΣΔΕΚΡ, επικεφαλής της Κεντρικής του Επιτροπής, καθοδήγησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και ήταν ο ηγέτης του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους.
Πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής στον Λένιν


Το άρθρο του Ριζοσπάστη για τον θάνατο του Λένιν


2 σχόλια:

 1. «Επιμένουμε:

  Μην κάνετε τον Λένιν στάμπες.

  Μην τυπώνετε το πορτρέτο του σε πλακάτ,

  κερόπανα, πιάτα, ποτήρια, ταμπακέρες.

  Μην κάνετε τον Λένιν μπρούντζο.

  Μην του αφαιρείτε το ζωντανό του βάδισμα

  και το ανθρώπινό του πρόσωπο

  που ο ίδιος μπόρεσε να διαφυλάξει

  ποδηγετώντας την ιστορία.

  Ακόμα ο Λένιν είναι της γενιάς μας άνθρωπος

  ζωντανός με τους ζωντανούς

  αφήστε τον να είναι ζωντανός, όχι πεθαμένος

  – Διά ταύτα –

  κάνετε τον Λένιν δάσκαλό σας

  αλλά μην τον αγιοποιήσετε.

  Θρησκεία μην κάνετε τ’ όνομα ενός ανθρώπου

  που σ’ όλη του τη ζωή πολέμαγε όλες τις θρησκείες

  μην τον κάνετε σκεύος λατρείας για να το ρίξτε στο

  εμπόριο

  – μην εμπορευτείτε τον Λένιν»

  (Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ. Τον Λένιν!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «...Oπάγος έσπασε… ο δρόμος χαράχτηκε…»

  ΑπάντησηΔιαγραφή