Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Νέα επίθεση των ΜΑΤ στη Λέσβο


          Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα 

κέντρα-φυλακές της ΕΕ

Νέες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο ενάντια στα κέντρα φυλακές της ΕΕ και την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατασκευάσει τα κέντρα, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της ΕΕ και τη συμφωνία της ΕΕ  - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, από τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Σήμερα, εξάλλου στην Αθήνα, συγκέντρωση διοργανώνει στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και άλλοι σύλλογοι νησιωτών.

Στη Λέσβο, στη θέση Διαβολόρεμα, νέα επίθεση εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ στους κατοίκους της Λέσβου που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, όπου έχει επιταχθεί έκταση για τη δημιουργία κέντρου - φυλακής για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, από την χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης έπιασε φωτιά στο κοντινό δάσος της περιοχής.
Στην περιοχή μετέβησαν και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου (δείτε πάνω βίντεο).

Τη νέα επίθεση καταγγέλλει η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας:  «Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε όλο τον ελληνικό λαό τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και σήμερα εδώ στο Διαβολόρεμα τα ΜΑΤ, που έχει στείλει, αντιμετωπίζουν τον αγωνιζόμενο λαό της Λέσβου σαν δυνάμεις κατοχής. Χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν το δάσος της περιοχής. Όλος ο λαός πρέπει να μάθει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το επικίνδυνο σχέδιό της για λογαριασμό της ΕΕ με ανείπωτη βαρβαρότητα. Όσο όμως αδίστακτη και αν γίνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάμψει τον ξεσηκωμό γιατί εδώ έχει να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο λαό».

Η Βουλευτής του ΚΚΕ, πραγματοποίησε παρέμβασή και στον διοικητή των ΜΑΤ στον Καράβα, απαιτώντας την απόσυρσή των αστυνομικών δυνάμεων.

Περιοδεία στο Μανταμάδο και τη γύρω περιοχή πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου με αιτήματα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά ενώ καταδικάστηκε η πολιτική καταστολής της κυβέρνησης που έστειλε ΜΑΤ κατά των νησιωτών (δείτε ΕΔΩ βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία στην πόλη).

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των νησιωτών κατά των φυλακών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, εξέφρασε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος που μίλησε στη συγκέντρωση (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της).
Αγωνιστικό χαιρετισμό στη μεγαλειώδη συγκέντρωση απηύθυνε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου στην ομιλία του καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυταρχισμό, την βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία των κέντρων - φυλακών. Κάλεσε επίσης στην ενίσχυση των μπλόκων που θα γίνει το μεσημέρι στα σημεία που έχουν επιταχθεί, σε Καράβα και το Διαβολόρεμα (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).

Κινητοποίηση στη Σάμο

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, έγινε νωρίς το μεσημέρι, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο, απαντώντας στη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος κατοίκων, σωματείων και φορέων επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες - μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα. Εξάλλου, στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, καλώντας στην κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (εδώ ολόκληρη η ομιλία) και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Επίσης χαιρέτισαν ο Αλέκος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Συγκέντρωση στη Χίο 

Χιλιάδες κόσμου στη συγκέντρωση που έγινε στη Χίο στην πλατεία Βουνακίου ενάντια στα κέντρα - φυλακές για τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στην πολιτική καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να επιβάλει τα σχέδια της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου.
Ακολούθησε πορεία προς την Αστυνομική Διεύθυνση όπου καταγγέλθηκε η επιχείρηση καταστολής από τα ΜΑΤ.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου που κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ, επισήμανε την ανάγκη της απόσυρσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία των κέντρων  - φυλακών ενώ επισήμανε τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Οπως είπε εισβολή στα νησιά δεν κάνουν οι πρόσφυγες αλλά τα ΜΑΤ που έκαναν απόβαση στα λιμάνια για να χτυπήσουν τους κατοίκους ενώ ενδεικτικό της πολιτικής της κυβέρνησης είναι πως βρήκε πλοία για να μεταφέρουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά όχι για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Συμπαράσταση από σωματεία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης κατά του λαού της Μυτιλήνης και της Χίου. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο κήρυξε για την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την αποστολή ΜΑΤ σε Μυτιλήνη και Χίο για να επιβάλλουν με τη βία την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης-φυλακών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. 
Η βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, ο ωμός κυβερνητικός αυταρχισμός στα νησιά της Λέσβου και της Χίου θα μας βρίσκουν απέναντι τους τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φοιτητών Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.

Την κατασταλτική αγριότητα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον λαό των νησιών  καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου.

Τα αιτήματα των συγκεντρώσεων

·         Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
·         Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
·         Κλείσιμο όλων των hot spots ανοικτών και κλειστών - κανένα νέο hot spot.
·         Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
·         Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
·         Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
·         Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.


3 σχόλια:

  1. Παρέμβαση στον διοικητή των ΜΑΤ στο μπλόκο των κατοίκων στην Καράβα πραγματοποίησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/216567/na-aposyrthoyn-ta-mat-zitise-i-voyleytis-toy-kke-m-komninaka-apo

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλιμάκιο του ΚΚΕ δίπλα στον ξεσηκωμένο λαό του νησιού
    ...Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα, τον περιφερειακό σύμβουλο Β. Αιγαίου Σταύρο Τάσσο και τον δημοτικό σύμβουλο Δήμου Δυτικής Λέσβου Γιάννη Συκά βρίσκονται και σήμερα από το πρωί κοντά στον ξεσηκωμένο λαό του νησιού.
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/216571/klimakio-toy-kke-dipla-ston-xesikomeno-lao-toy-nisioy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ΜΑΤ αποχώρησαν από το Μανταμάδο υπό τις λαϊκές διαμαρτυρίες
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/216577/ta-mat-apohorisan-apo-mantamado-ypo-tis-diamartyries-katoikon

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου