Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Εργασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μακρόνησο


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ξεκίνησε χτες η κατεδάφιση 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο, «που αφορούν σε παλαιές και νεότερες κατοικίες, ορισμένες εξ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά ότι το νησί έχει
χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από τον Αύγουστο του 2019 και σημείωσε: «Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων».

Από τις πρώτες ανακοινώσεις πάντως δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με το αν οι εργασίες γίνονται με όλους τους όρους και στο πλαίσιο και των υπόλοιπων ενεργειών που απαιτούνται ώστε να εξασφαλίζεται η ανάδειξη της ιστορικότητας του νησιού, σύμφωνα και με τα πάγια αιτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και άλλων φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αιτήματα που υποστηρίζει και αναδεικνύει σταθερά και το ΚΚΕ.

Θυμίζουμε πως αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Δημιουργία σύγχρονου λιμανιού στο νησί. Καθαρισμό - αναστήλωση κτιρίων όπου υπάρχουν και περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Καθαρισμό και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, που έχει επισκευαστεί σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων και εντύπων της περιόδου εκείνης. 

Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, ώστε να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές.

3 σχόλια:

  1. Μήπως θέλουν να το "αξιοποιούσουν"
    ...Για του μετανάστες

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι είπαν ότι εκεί θα στείλουν τους μετανάστες και θα βάλλουν απογονους εξόριστων όπως είμαι εγώ να εργάζονται εκεί . Εσύ τι συστεινεις Γιούρα ή Μακρονησο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπου σε κλείσουν.. καλά θα είναι, με την άσπρη ποδιά και τα χέρια πίσω...

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου