Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ξεσπά η επανάσταση στην Ουγγαρία


Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία η επανάσταση ξεσπά, 21/3/1919, και στην Ουγγαρία. Το Σοβιέτ της Βουδαπέστης ανακηρύσσει την Ουγγαρία Σοβιετική Δημοκρατία. Τρεις μέρες αργότερα αρχίζει η οργάνωση του Κόκκινου Στρατού.

Η σοβιετική εξουσία διατηρήθηκε έως την 1η Αυγούστου 1919.
Στη σύντομή διάρκειά της κατάφερε να προωθήσει μια σειρά ριζοσπαστικά μέτρα όπως την εθνικοποίηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, των μεταφορών και των τραπεζών, το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου, την αύξηση των μεροκάματων των εργατών κατά μέσο όρο 25%, την εφαρμογή του οκτάωρου, τη δήμευση των τσιφλικιών κλπ.

Ωστόσο, η σοβιετική εξουσία σύντομα ανατράπηκε ως αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού και της ένοπλης στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων της Αντάντ, της όξυνσης της επιθετικότητας της εσωτερικής αντεπανάστασης και της συνθηκολόγησης - προδοσίας από μέρους των σοσιαλδημοκρατών.

Ρουμανικά στρατεύματα στη Βουδαπέστη
για την κατάπνιξη της Επανάστασης

Όμως, παρά την ήττα, η ουγγρική επανάσταση και η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας στη χώρα, είχε τεράστια διεθνή σημασία αφού μεταξύ άλλων απέδειξε ότι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, δεν ήταν λάθος της ιστορίας ή ρωσική ιδιαιτερότητα αλλά ιστορική αναγκαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου