Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

O αθέατος συνωστισμός...


Η κυβέρνηση από χθες εν είδη πολεμικού διαγγέλματος έχει προειδοποιήσει ότι αν δε συμμορφωθούν όλοι στον περιορισμό της κυκλοφορίας, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ολική απαγόρευση. Από σήμερα το πρωί μια σε μια σειρά τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφοι με τα μικρόφωνα στο χέρι κυνηγάνε παππούδες που βρήκαν να κάθονται στην πλατεία ή να έχουν βγει να πάρουν γάλα ή ψωμί, κάνοντας τους υποδείξεις να γυρίσουν γρήγορα σπίτι.
Εικόνες και βίντεο για παρέες που έπιναν το καφέ τους σε κάποιο δημόσιο χώρο προκαλούσε την μήνη των σχολιαστών και διάφορων άλλων ειδημόνων, που από το πρωί δίνουν τον τόνο ότι η απειθαρχία, η μη συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε νέα πιο σκληρά και στρώνουν το έδαφος για την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ασφαλώς και είναι αναγκαίος ο αυτοπεριορισμός στις μετακινήσεις, τα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Όμως δεν είδαμε πουθενά τον αθέατο συνωστισμό και συγχρωτισμό που είναι πολύ πιο μαζικός και καθημερινός.

Δεν είδαμε για παράδειγμα τις συνθήκες που επικρατούν σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, βιομηχανικές μονάδες κ.ά. Δεν μπήκε εκεί καμία κάμερα να καταγράψει σε τι συνθήκες δουλεύουν, με τι μέτρα προστασίας;

Δεν είδαμε καμία κάμερα να πηγαίνει στα νοσοκομεία, στα επείγοντα περιστατικά, εκεί που οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων αλλά και οι ελαφρότερα νοσούντες από τον κορονοϊό καλούνται να μην πατάνε το πόδι τους ώστε να μην ...επιβαρύνουν (άκουσον άκουσον!) το σύστημα υγείας για να μην κλατάρει! Καλούνται να υιοθετήσουν την....αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία στο σπίτι.

Καμία κάμερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις καταγγελίες εργαζομένων για κρούσματα.

Δεν είδαμε καμία κάμερα στις ουρές στα φαρμακεία, σαν αυτή σε φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ που δημοσιεύτηκε νωρίτερα, έξω από τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές και αλλού.

Αυτός ο κρυφός καθημερινός συνωστισμός που πραγματοποιείται με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η έλλειψη παντελώς μέτρων προστασίας εργαζομένων δεν ενοχλεί, δεν δημιουργεί διασπορά της νόσου;

Αναπόφευκτα η σκέψη πάει αλλού. Πάει στο γεγονός ότι με ένταση περιοριστικών και κατασταλτικών μέτρων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την αδυναμία της να παρατάξει απέναντι στον ιό ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο. Πάει επίσης στο γεγονός ότι αξιοποιώντας ορισμένες κραυγαλέα ανεύθυνες συμπεριφορές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εθίσει το λαό στην καταστολή... (Αλήθεια, μέχρι πότε θα ισχύσουν τα όποια περιοριστικά μέτρα;) και κυρίως να αποτρέψει κάθε προσπάθεια αντίδρασης στην πρόθεση της να βάλει σε καραντίνα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

4 σχόλια:

  1. Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους...

    Στη Σοβιετική Ένωση λίγο πριν από την ανατροπή του σοσιαλισμού, τέλη δεκαετίας 1980, αντιστοιχούσαν 1.387 νοσοκομειακές κλίνες ανά 10.000 κατοίκους.

    Στην ΕΕ το 2014, αντιστοιχούσαν 521 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

    Τα σχόλια είναι περιττά...

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως άνθρωπος με χρόνία νοσήματα θα ήθελα να πω ότι η ελλείψεις προ κορονοιου ήταν ήδη τραγικές . Το ασφαλιστικό το οποίο ανηκω δεν είχε καρδιολόγο,οφθαλμιατρο,αγγειολογο,νευρολογο ,επίσης ούτε το νοσοκομείο έχει ρευματολογο και αγγειολογο . Εξετάσεις που μου γράφτηκαν περισυ από ρευματολογο ιδιώτη δεν γινόταν ούτε στο ασφαλιστικό ούτε στο νοσοκομείο. Είναι δύσκολο να φέρεις σε επαφή όλες τις ειδικότητες των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε άνθρωποι που χρειαζόμαστε ομάδα γιατρών. Εξαναγκαζομαστε χρόνια να προστρεχουμε στους ιδιώτες γιατρούς. Επίσης δεν μας γράφονται απαραίτητα πράγματα και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας πολλα. Θα μιλήσω συγκεκριμένα για της παροχές που θα ήθελα ως ασθενής με Ehlers Danlos Syndrom το οποίο είναι υπερευλυγισια και υπερκινητικότητα των αρθρώσεων με εξαρθρώσεις. Πρώτον οι ορθοπεδικοί πατοι που κοστίζουν 100 ευρώ και καλουμαστε να τους ανανεώνουμε κάθε οχταμηνο ( πλατυποδία με μετατόπιση των αστραγαλων) να χορηγούνται . Νάρθηκες οι οποίοι είναι πολύ δαπανηροι για παράδειγμα οι νάρθηκες για τα δάχτυλα μου μόνο κοστίζουν 2.000 -2500 ,τους οποίους δεν τους βρίσκω ούτε στα ορθοπεδικό είδη λόγο του υψηλου κόστους ,βέβαια νάρθηκες αξίας 100 με 200 ευρώ που όμως εμποδίζουν την κάθε κίνηση και ακινητοποιούν πλήρως τα Δάχτυλα . Το προβλήματα μας δεν είναι αισθητικά μόνο είναι λειτουργικά . Εχωντας την δυνατότητα να επιλέξω ποιοτική ζωή εννοώ ρευστό ,θα ήταν εγκληματικό από μέρους μου να δαπανω τα λεφτά των παιδιών που τα προοριζω για επαγγελματική τους αποκατάσταση και σπουδές . Κάποια κάποτε που με φθονουσε μου είπε με κακία " Τι καταλαβαίνουν αυτοί που έχουν λεφτά,τα τρώνε στους γιατρούς" και μετά καπάκι " υγεία κουκλιτσα μου" Με τιμωρεί ο θεός γιατί έχω εισοδήματα και δεν ζω στο όριο της φτώχειας. Αυτή η δικαιοσύνη με συγκλονίζει. Εχω κάνει πολύ κόσμο χαρούμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Κική γιατί "είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε".
      Οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα, και όχι μόνο,ταλαιπωρούνται σε αυτό το άθλιο σύστημα, είτε εισαι εργάτης είτε αυτοαπασχολούμενος.

      επείγοντα μέτρα τώρα

      Πρώτον: Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι δεκάδες χιλιάδες.


      Δεύτερον: Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ρόμπες μίας χρήσης κ.λπ.). Μέχρι τώρα καλύπτονται όσοι παραλαμβάνουν και χειρίζονται το κάθε περιστατικό. Με την εξάπλωση που αναμένεται, χρειάζεται να καλυφθούν όλοι.

      Τρίτον: Είναι επείγον να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία για να μη γίνονται χώροι μετάδοσης. Δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο. Χρειάζονται υποδείξεις για το που να πάει. Απαιτείται 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις.

      Τέταρτον: Περισσότερο από ποτέ θα χρειαστούν οι ΜΕΘ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σήμερα υπάρχουν 110 κλειστές και δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω.

      Πέμπτον: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων που, αντί να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στρέφονται εναντίον συνδικαλιστών που κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις.

      Έκτον: Ακόμη και μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα σούπερ μάρκετ κι άλλα πολυκαταστήματα, αυτά παραμένουν ανεπαρκή με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

      Έβδομον: Επαναφέρουμε το αυτονόητο μέτρο πως ό,τι ισχύει για άλλους χώρους συγχρωτισμού, πρέπει να αφορά και την Εκκλησία

      το ηλίθιε φυσικά δεν ειναι για σενα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά. Είναι ο Καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ σε όλες του τις εκφάνσεις δεν παίρνει μερεμέτια παρα μόνο ανατρέπεται με τον αγώνα του λαού μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κόντρα σε ....μεταβατικά σταδια....και ...αντιιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις....... ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου