Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

«Επιδημία» νέων ανατροπών στους χώρους δουλειάς


Καλά κρατούν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, ή αναστέλλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους να μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν και πότε. 

Ορισμένες μόνο ενδεικτικές καταγγελίες είναι οι παρακάτω.


Τηλεπικοινωνίες
  • Την εργοδοσία της «Vodafone», που μετά από τον εντοπισμό κρούσματος στο κτίριο του Πύργου των Αθηνών δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της που στεγάζονται σε αυτό, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου. Αρχικά, τη Δευτέρα η εργοδοσία μετέφερε εργαζόμενους «από το κτίριο του Πύργου στο κτίριο του Ρέντη, ενώ τους είχε αποκρυφτεί η ύπαρξη κρούσματος ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους». Χτες, κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάνε κανονικά για δουλειά, λέγοντας πως έκαναν τις απαραίτητες απολυμάνσεις». Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο, «πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους να αποφασίσουν ατομικά τι θέλουν να κάνουν», δηλαδή είτε να πάνε για δουλειά, είτε να σπαταλήσουν την ήδη κουτσουρεμένη κανονική τους άδεια, είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, λέγοντας προκλητικά πως «εφαρμόζουν τον νόμο». Με χτεσινή τους παρέμβαση, τα σωματεία έδωσαν τη μάχη να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, με τις απαραίτητες απολυμάνσεις και την εξέταση όλων με ευθύνη της «Vodafone» και του κράτους.
  • Με την εργοδοσία στην «Teleperformance» επικοινώνησε το ΣΕΤΗΠ με αφορμή σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων για φημολογούμενα κρούσματα σε κτίρια της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας διέψευσε την ύπαρξη κρουσμάτων και υποστήριξε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι «στοιβάζονται» στις εγκαταστάσεις ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ελλιπή, με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
  • Τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στις «συνεργαζόμενες» εταιρείες καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στα κτίρια «δεν υπάρχουν αντισηπτικά, δεν έχουν μοιραστεί ατομικά είδη υγιεινής, δεν υπάρχουν ατομικά γραφεία, υπολογιστές, ατομικά ακουστικά, δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα στους χώρους». Επιπλέον, μια σειρά από τις εταιρείες αυτές, όπως η «Ιcap», υποχρεώνουν «εργαζόμενους που δεν έχουν προσωπικό υπολογιστή ή γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι σε άδεια άνευ αποδοχών».
Μεταφορές
  • Την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Συνδικάτο, στο κατάστημα των «ΕΛΤΑ Courier» στην οδό Λένορμαν, όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, «δεν υπάρχουν χειροπετσέτες, σαπούνι χεριών, απολυμαντικά, γάντια κ.τ.λ.», ενώ «δεν έχει γίνει απολύμανση του χώρου». Αντίστοιχα, στη «Γενική Ταχυδρομική» η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λάβει τα βασικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το Συνδικάτο καταγγέλλει πως εργαζόμενος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες απολύθηκε «επειδή ζήτησε να κάνει χρήση της ειδικής άδειας», προκειμένου να προφυλάξει την υγεία του.
Τρόφιμα - Ποτά
  • Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας για συνωστισμό εργαζομένων στις γραμμές παραγωγής και τη μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας στα συσκευαστήρια νωπών φρούτων και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. «Σε αίτημα συναδέλφων», επισημαίνει, «για λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, όπως απολύμανση, μάσκες, η κυνική απάντηση της εργοδοσίας, στη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων, ήταν "πως δεν έχει καμία ευθύνη για προμήθεια υλικών για την προστασία της υγείας τους" και έριξε το "μπαλάκι" στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, λέγοντας μάλιστα εντελώς προκλητικά "ας φέρουν απ' το σπίτι τους"».
Εμπόριο
  • Η εργοδοσία της «LeroyMerlin» προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα «με μια ανακοίνωση που δεν λέει τίποτα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μισθούς και τις άδειές μας», αναφέρει σε καταγγελία του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καταγγέλλει πως στο κλειστό εμπορικό κέντρο «Fashion Outlet» οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, πόσο και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται ως άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Πολλοί γονείς δεν έκαναν χρήση της ειδικής άδειας που δικαιούνταν μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, γιατί, όπως είπαν, φοβήθηκαν ότι μετά θα ακολουθούσε η απόλυση.
  • Στον όμιλο «Inditex» ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεούνται σε καταβολή των μισθών για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή και τους προτρέπουν σε άδειες άνευ αποδοχών. Πολλές εργαζόμενες προτίμησαν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και να μην αναγκαστούν να τα αφήσουν στους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου