Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πάνω από όλα η υγεία των εργαζομένων


Συνάδελφοι,

Πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη γι αυτό εκτός από την ψυχραιμία που πρέπει να δείξουμε πρέπει να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Η μάχη, δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη
διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ακόμα και τώρα εν μέσω την πανδημίας, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των προσφύγων από τον κορονοϊό. 

Η προστασία και η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδότες και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Υπάρχουν παραδείγματα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες αδιαφορώντας για την υγεία εργαζομένων και προσφύγων συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους καλώντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν στα γραφεία, να κάνουν συνεδρίες και συνοδείες στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας.

Ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατό να παραμείνουν κλειστοί (camp, ξενώνες ανηλίκων), χρειάζεται να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να πραγματοποιηθούν προληπτικές απολυμάνσεις και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία πιθανών προσβεβλημένων ατόμων ώστε αν περιοριστεί η εξάπλωση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη δεχθούν να δουλεύουν χωρίς μέτρα προφύλαξης θέτοντας την υγεία του εαυτού τους και των γύρω τους σε κίνδυνο. Απαιτούμε να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων και των προσφύγων.

Απαιτούμε:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Με ευθύνη της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών. Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όσους υποχρεώνονται να παρευρίσκονται στις δομές.
  • Άμεση απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων.
  • Σε δομές που φιλοξενείται μεγάλος αριθμός προσφύγων (camp, ξενώνες ανηλίκων), να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι για να απομονωθούν άτομα με πιθανά συμπτώματα.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των προσφύγων από τον κορονοϊό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου