Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Σκοτώνεται ο Αδάμ Μουζενίδης


Σκοτώνεται, 1/4/1948, σε αεροπορική επίθεση στα Κρούσια το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης.

Ο Αδάμ Μουζενίδης, κατηγορήθηκε για την δολοφονία, 16 Μάη 1948
του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ, έγινε 15 μέρες μετά τον θάνατο του Αδάμ Μουζενίδης.

Η σκευωρία
Η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ένα ιδιαίτερα ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε στις 16 Μάη 1948, είχε συγκλονίσει τότε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.


 Για τη δολοφονία είχε καταδικαστεί τότε αδίκως σε ισόβια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτουργοί της δολοφονίας ήταν τα τότε στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς.

Η υπόθεση 

Ένας ψαράς, στις  16 Μάη του 1948,  εντοπίζει να επιπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Λευκό Πύργο,  το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, απεσταλμένου στην Ελλάδα από το CBS για την κάλυψη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, το 1948.

Ο Πολκ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μάη 1948. Τον πυροβόλησαν εξ επαφής στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ το πτώμα του βρέθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου, μέσα στη θάλασσα. Τον Τζ. Πολκ τον δολοφόνησαν σε μια περίοδο που προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τον Μάρκο Βαφειάδη για να του πάρει συνέντευξη.



Σύμφωνα με τις «καταθέσεις» του Στακτόπουλου στις ανακρίσεις, που διηύθυναν ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Ν. Μουσχουντής στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής της Αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών Ι. Πανόπουλος, στην Αθήνα, τον Πολκ δολοφόνησαν ο Αδάμ Μουζενίδης και ο Βαγγέλης Βασβανάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.
Επρόκειτο για προβοκάτσια, όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα.

Ο Αδάμ Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο βουνό αρκετές μέρες προτού να έρθει στην Ελλάδα ο Πολκ , γεγονός που δεν γνώριζαν οι σκευωροί, όταν σκάρωναν την προβοκάτσια. Ούτε, φυσικά, ο Βασβανάς και ο Στακτόπουλος είχαν κάποια σχέση με το έγκλημα. Ο δικαστικός και αστυνομικός ισχυρισμός για το γεγονός ήταν ότι ο Πολκ επιχείρησε να πάει στο βουνό για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και δολοφονήθηκε σε μια βάρκα που θα τον μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη σε κάποιο σημείο, στο δρόμο προς τον προορισμό του.

Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα.

Επικρατεί η άποψη ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από τον Εγγλέζο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ρ. Κόατ, δίχως αυτό να είναι βέβαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ » έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και για την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω μετά το θάνατό του

(Από κείμενο του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου