Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Σημαντική παρέμβαση για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 85 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
 
«Ποιο είναι το δικό σας πρότυπο; Πού γίνονται αυτά που λέτε;». Δεν υπάρχει αστός δημοσιογράφος που να μην έχει θέσει αυτά τα ερωτήματα, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, στα στελέχη του ΚΚΕ.
Σήμερα, με τη συγκυρία της εκδήλωσης της πανδημίας, όλος ο κόσμος βλέπει να έχει στραπατσαριστεί η «βιτρίνα» του καπιταλισμού, της «ναυαρχίδας» του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ. Αυτό που δεκαετίες διαφημίζεται στα πέρατα της οικουμένης ως το «πρότυπο» και «αφρόκρεμα» της κοινωνικής εξέλιξης.


Οι κομμουνιστές, βέβαια, και πριν την πανδημία σημειώναμε πως ακόμη και στις ισχυρότερες και πλουσιότερες καπιταλιστικές χώρες οξύνονται η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση των εργαζομένων, που συνυπάρχουν δίπλα στη χλιδή του πλούτου. Σημειώναμε πως δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και στις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες είναι εκτεθειμένοι στα ίδια αδιέξοδα, που βιώνουν και οι εργαζόμενοι στις λιγότερο ανεπτυγμένες: Ανεργία, εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, του κοινωνικού αναλφαβητισμού, της απληρωσιάς, της κατάργησης ιστορικών εργατικών κατακτήσεων, όπως το 8ωρο, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κ.ο.κ.

Ηρθε τώρα η απαράδεκτη κατάσταση, που βλέπουμε στο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, για να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο καπιταλισμός και στις πιο ισχυρές χώρες είναι κυνικός και στυγνός. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αβοήθητοι, με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας πλήρως αποδεκατισμένο και ανέτοιμο, αλλά την ίδια ώρα βαθιά εμπορευματοποιημένο. «Ο λογαριασμός που μου ήρθε είναι 34.927,43 δολάρια... Η εξέταση για τον ιό έκανε 907 δολάρια... Θα μου πάρει δεκαετίες να ξεχρεώσω...», ανέφερε μια εργαζόμενη που νοσηλεύτηκε στις ΗΠΑ με κορονοϊό.

Ας μη μας πούνε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερη» και στην Ευρώπη διαφέρει πολύ, γιατί θα «ξυστούν» στην «γκλίτσα» της ...«ανοσίας της αγέλης» της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας, και στις εκατόμβες των νεκρών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, στις δηλώσεις στη χώρα μας του λαλίστατου υπουργού της ΝΔ, πως δεν ήθελε η τρόικα «να του κλέψει τη δόξα» να κάνει αυτός τις απολύσεις των γιατρών!

Η τάση της συρρίκνωσης και αποψίλωσης του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών, πραγματοποιείται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, άσχετα αν κυβέρνησαν ή κυβερνούν φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά ή αριστερά κόμματα. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην Κοινή Ανακοίνωση των 85 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από 70 χώρες του κόσμου, που υπογράφεται από κόμματα τόσο μεγάλων καπιταλιστικών χωρών όσο και λιγότερο ισχυρών (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ινδία, Βρετανία, Καναδάς, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία, Αυστραλία, Τουρκία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Πακιστάν, Αίγυπτος, Σουηδία, Νορβηγία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βενεζουέλα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Παραγουάη, Περού, Χιλή, Μπαγκλαντές κ.ο.κ.) ή ακόμη και πολύ μικρών (π.χ. της αφρικανικής Σουαζιλάνδης, του αμερικανικού Πουέρτο Ρίκο, των μικρών βαλτικών χωρών της Λετονίας και Λιθουανίας ή της Μάλτας): «Ο κίνδυνος από την πανδημία του COVID-19 καταδεικνύει τραγικά τις βαθιές ελλείψεις των συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις που είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή η πολιτική υπονομεύει τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού».

Τα ΚΚ προβάλλουν κοινούς στόχους πάλης


Κανείς, ούτε βέβαια και οι κομμουνιστές αγνοούμε το γεγονός πως από χώρα σε χώρα μπορεί να υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, αλλού π.χ. να υπάρχει πιο εκτεταμένη και ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας και αλλού περισσότερα μέσα ή συνθήκες που εμπόδισαν μια τέτοια ραγδαία εξάπλωση. 

Ηδη σήμερα φαίνεται π.χ. πως οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία, έχουν προς στιγμή καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τη γενική τάση και την ανάγκη οι κομμουνιστές να συντονίσουν την πάλη τους, να προβάλουν κοινούς στόχους. Στην Κοινή 

Ανακοίνωση προβάλλονται ιδιαίτερα «η άμεση ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας». Απαιτούμε την «άμεση χορήγηση δωρεάν στο λαό από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.) και πάταξη της αισχροκέρδειας. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των μέτρων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος».

Να πληρώσει τη νέα κρίση το κεφάλαιο!

Τα 85 ΚΚ καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς πως έχουμε να κάνουμε με μια «αντικειμενική» εξέλιξη επιβράδυνσης της οικονομίας και κρίσης, που οφείλεται στον κορονοϊό. Τονίζουν πως «η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προϋπήρχε» και τώρα αυτή «ενισχύεται παραπέρα» και «αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας κρίσης το επόμενο διάστημα. Oι κυβερνήσεις που είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, παρά την προπαγάνδα περί "ομοψυχίας", επικεντρώνουν τα οικονομικά μέτρα στην υποστήριξη μονοπωλιακών ομίλων και για άλλη μια φορά θα επιδιώξουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργάτες και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι εργάτες και οι λαοί δεν μπορούν ούτε πρέπει να πληρώσουν ξανά!».

Επιπλέον, τα ΚΚ απαιτούν «να μπει φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου που με πρόσχημα την επιδημία του COVID-19 κάνει εκτεταμένα απολύσεις και επιχειρεί να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια και άλλα εργατικά δικαιώματα». Ζητούν «να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς», καθώς και «καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό».

Απάντηση στις κόντρες και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών!

Ολοι μας παρακολουθούμε την «κλοτσοπατινάδα» ανάμεσα στις ισχυρές δυνάμεις του καπιταλισμού τόσο για τα φάρμακα όσο και για το εμβόλιο, που αποτελούν «πηγή» κερδοφορίας για το κεφάλαιο, τα διάφορα μονοπώλια στο χώρο της Υγείας. Πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε την Ινδία με κυρώσεις, αν απαγορεύσει την εξαγωγή φαρμάκων και την ίδια ώρα ο ίδιος συνεχίζει την απαράδεκτη πολιτική των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος μιας σειράς χωρών (π.χ. Κούβας, Βενεζουέλας, Ρωσίας κ.ο.κ.) για διαφορετικούς λόγους, πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στη Βενεζουέλα, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση και εξακολουθεί μαζί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να σχεδιάζει ανάλογα στρατιωτικά γυμνάσια και επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα ΚΚ απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση απαίτησαν: «Να τερματιστούν όλες οι κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που σε αυτή την κατάσταση είναι ακόμη πιο άδικα και εγκληματικά και δυσχεραίνουν τη ζωή των λαών στις χώρες ενάντια στις οποίες στρέφονται, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των λαών».
Τα ΚΚ καυτηρίασαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και τάχθηκαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτές του ΝΑΤΟ, και απαίτησαν να ανακατευθυνθούν οι δημόσιοι πόροι για να στηριχθούν οι ανάγκες των λαών, όπως η χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο σοσιαλισμός είναι η λύση!

Τέλος, τα 85 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που υπέγραψαν στη συγκεκριμένη Κοινή Ανακοίνωση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σημείωσαν: «Η σημερινή εμπειρία αποκαλύπτει την αντικοινωνική και παρασιτική φύση του καπιταλισμού και αναδεικνύει την ανωτερότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που μπορεί να εξασφαλίσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την πρόληψη, τα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το φάρμακο, τα εργαστήρια, τις εξετάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για την κάλυψη των πάγιων, αλλά και των έκτακτων αναγκών Υγείας του λαού».

Η Κοινή Ανακοίνωση ήταν μια έγκαιρη, συνεπής πρωτοβουλία συντονισμού των θέσεων και της δράσης των ΚΚ, στην υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Είναι στο χέρι του κάθε ΚΚ, των κομμουνιστών κάθε χώρας να εμποδίσουν τις νέες παγίδες διαχωρισμού των εργαζομένων, που στήνονται, ή ακόμη και αθώωσης διαφόρων μορφών αστικής διαχείρισης, που προωθείται από δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, και να δώσουν ώθηση στην προώθηση της κοινής τους πάλης.

Του
Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
 

Ο Ελ. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


Με κοινή ανακοίνωση απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

Κοινή ανακοίνωση 85 κομμάτων για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών


1 σχόλιο:

  1. Η Τελευταία παράγραφος του συντρόφου είναι όλα τα λεφτά για το τι πρέπει να κάνουν τα Κ.Κ και οι Κομμουνιστές στην κάθε χώρα για να ξεσκεπάσουν τον Βρώμικο ρόλο Σοσιαλδημοκρατίας και Οπορτουνισμού να ξεπλύνουν το καπιταλιστικό σύστημα ρίχνοντας την ευθύνη στους ...Κακούς Νεοφιλελεύθερους.... για να κρύψουν την αθλιότητα τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου