Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Δισεκατομμύρια υπάρχουν… ΜΕΘ δεν έχουμε!


Οι κλίνες ΜΕΘ ακόμα και οι μάσκες δεν επαρκούν, όμως τα δισεκατομμύρια που ρίχνονται στα ευρωπαϊκά μονοπώλια είναι πέρα από τη φαντασία κάθε κοινού θνητού που καθημερινά είναι μεταξύ σφυριού και αμονιού.

Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσουν ΕΕ, ΕΚΤ και κράτη-μέλη είναι 2,8 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον
ντερ Λάιεν και κατά την εκτίμησή της είναι για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης που έχει ποτέ σχεδιαστεί. Μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ απαρίθμησε σε άρθρο του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ γράφοντας πως η ΕΤΕπ ετοιμάζει πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων «για την κινητοποίηση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης» στις επιχειρήσεις και πως «ο ESM, με την αχρησιμοποίητη οικονομική δύναμη πυρός ύψους 410 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να παρέχει πιστωτικές γραμμές με χαμηλά επιτόκια».

Πέρα από τα ευνοϊκά δάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με εγγύηση της ΕΕ, προτείνεται να επιδοτηθεί η εκ περιτροπής εργασία με 100 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή στηρίζεται και από χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.

Αν και τα ποσά είναι ασύλληπτα για τον εργαζόμενο, δεν είναι για τους εκπροσώπους των μονοπωλίων. Ο Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, που είναι πέρα για πέρα εργοδοτικό, θεωρεί ότι πλέον η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει το ευρωομόλογο και το μέγεθός του να είναι 1 τρισ. ευρώ! Αυτά εννοεί ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που αρθρογραφεί για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ».

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο χορό δισεκατομμυρίων, αλλά και πλειοδοσία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των επιχειρήσεων. Τις προάλλες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», πως «όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με 1 δισεκατομμύριο ευρώ» μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και «οι επιχειρήσεις, τέλος, αποκτούν και νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης που μπορούν να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια». Επιπλέον αν καταβάλουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους, τότε «θα υπάρχει μία εφάπαξ έκπτωση της τάξης του 25%». Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι «το ποσοστό των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Λίγα φάνηκαν αυτά στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε «εμπροσθοβαρώς και οριζόντια» πολύ μεγαλύτερο ποσό, λέγοντας ότι «στη Γερμανία έχουμε 15% του ΑΕΠ δαπάνες» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «δαπανήστε» ένα «μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων». Το 15% του ελληνικού ΑΕΠ είναι περίπου 30 δισ. ευρώ.

Τα ποσά είναι τεράστια! Είναι, όμως, των εργαζομένων. Προϊόν της εργασίας και της φορο-αφαίμαξής τους. Είτε μέσω ESM είτε με ευρωομόλογο στους επιχειρηματικούς ομίλους θα μοιράσουν το ποσό και στους εργαζόμενους θα στείλουν ξανά το λογαριασμό. Μπορεί ο νέος κορονοϊός να μην ξεχωρίζει τους ανθρώπους, ωστόσο είναι ολοφάνερο πως οι επιπτώσεις έχουν ταξικό πρόσημο. Για το κεφάλαιο η λύση στην κρίση είναι μία: Την πληρώνει η εργατική τάξη. Οι καπιταλιστές κοιτούν την επόμενη μέρα και προετοιμάζονται. Το τι θα γίνει αύριο κρίνεται από σήμερα για το λαό, αν θα παραμείνει σε «καραντίνα» ή θα ξεδιπλώσει την αντεπίθεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου