Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα βγούνε δυνατοί και νικητές «σαν τον ανθό του παρτιζάνου*»...!


 «Επιλέγουμε να ενωθούμε με αυτούς που δίνουν μάχες στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις μηχανές των εργοστασίων, με αυτούς που μένουν σπίτι, αλλά δε σιωπούν».

Από το κείμενο - κάλεσμα του ΚΚΕ που υπογράφουν εκατοντάδες καλλιτέχνες

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στη χώρα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα πήρανε τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.
Κάλεσαν σε επαγρύπνηση με συγκεκριμένες συμβολικές δράσεις, παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Περιφερειακά - Δημοτικά Συμβούλια για να μην αξιοποιηθεί ως πρόσχημα η πανδημία στο περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι γνωστό ότι οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και δύσκολες για κάθε οικογένεια! Το άγχος για την πανδημία που βιώνει ο λαός μας, αλλά και οι λαοί όλου του κόσμου, είναι δεδομένο. Από την πρώτη στιγμή μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού μπήκε στη μάχη προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων, να σταθούνε δίπλα στους μαθητές τους. Υπάρχει αγωνία ειδικά για την πρόοδο των παιδιών, για τις επιπτώσεις που θα έχει σε όλους το μακρόχρονο κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Σκεφτόμαστε πάντα με αίσθηση ευθύνης, με επίγνωση του παιδαγωγικού ρόλου που έχουνε οι εργαζόμενοι σε δομές Πολιτισμού του κράτους, των δήμων ή στον ιδιωτικό τομέα (έστω και αν αυτός ο ρόλος λειτουργεί συμπληρωματικά στον εκπαιδευτικό του σχολείου ή της σχολής). Φορείς και σωματεία εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα έχουν δημοσιοποιήσει προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι. Βοηθά η ενασχόληση με τη μουσική, με τα εικαστικά, η μελέτη βιβλίων, μια ενδιαφέρουσα ταινία, μια streaming προβολή θεατρικής παράστασης, δραστηριότητες που ακονίζουν το μυαλό, φυσικά η επανάληψη των μαθημάτων του σχολείου ή της σχολής κ.α. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους επιδιώκουμε να στηριχθούν ψυχολογικά. Τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή τους με τα αντικείμενα των μαθημάτων τους, με τις παράλληλες δραστηριότητες, με την τέχνη, αλλά και τη συζήτηση με τους φίλους και τις παρέες τους. 
Είναι απαραίτητο για να στηριχτούν τα παιδιά, να υπάρξει  τώρα επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων και τη μείωση της ύλης.

Το μυαλό μας βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι παιδαγωγικά εγκληματικό η δημιουργικότητα, η διαπαιδαγώγηση και η ψυχαγωγία των μαθητών για δυόμισι μήνες να στριμώχνεται αποκλειστικά ανάμεσα στην τηλεόραση, τις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες και τα pcgames. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το σημερινό αστικό σχολείο επενδύει στη φτωχή αν όχι στη στρεβλή ανάπτυξη της σκέψης του μαθητή. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού είναι τεράστιες. Αφήνουν στην ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού, των μαθητών και των οικογενειών τους αυτό το σημαντικό ζήτημα. Είναι τυχαίο όμως;

H λογική της «ατομικής ευθύνης» προβάλλεται σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό συναθροίσεων και μετακινήσεων χωρίς να κάνει με τον ίδιο ζήλο το παραμικρό, στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ που στοιβάζονται όχι 10 αλλά 100 εργαζόμενοι. Ποια μέτρα παίρνουν για το δημόσιο σύστημα Υγείας; Πρέπει να ανοίξουν ΜΕΘ και να προσληφθούν γιατροί. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας! Να καλυφθεί όλος ο υγειονομικός εξοπλισμός που χρειάζεται το προσωπικό των νοσοκομείων για να αντεπεξέλθει στη μάχη με τον ιό!

Προσπαθούν σε συνθήκες εγκλεισμού να διαμορφώσουν αξίες, πρότυπα, να συκοφαντήσουν αγωνιστικές διεκδικήσεις λαού και νεολαίας. Λένε «αφήστε τα για μετά αυτά, όλους μας ακουμπά…», όμως είναι για όλους το ίδιο δύσκολη η κατάσταση; Και για τον λαό και για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες; Λένε υποκριτικά: «Η υγεία του ανθρώπου μπαίνει πάνω από την οικονομία». Πραγματικά προκαλούν γέλιο τα μεγάλα λόγια ανθρωπισμού από τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Αυτοί προώθησαν κατά γράμμα όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που πλευρά τους είναι οι απολύσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, οι ανύπαρκτες ΜΕΘ, το χάλι να μην υπάρχουν μάσκες, αναπνευστήρες, φάρμακα. Ας δούμε την κατάσταση σε όλες τις χώρες της ΕΕ… Στην ίδια κατεύθυνση με τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική κινείται και η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - κ.ά. στη Λάρισα. Βρίσκουν ευκαιρία να καταστρατηγήσουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στις καθαρίστριες κλπ. Στο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου που έκλεισαν και δουλεύουν με το κομμάτι, όπως καθαρίστριες,  ΔΩΛ, Πινακοθήκη, σχολή χορού, εργαζόμενοι μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ στις Λέσχες Πολιτισμού, η δημοτική αρχή απάντησε ανοιχτά ότι «αν δώσω σ’ αυτούς, ύστερα θα μου ζητάνε και άλλοι». Την ίδια ώρα που διαθέτει ένα «ματωμένο πλεόνασμα» 26 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, αδιαφορεί για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Χρειάζεται τώρα να ενισχυθούν σημαντικά οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων για να μην επικρατήσει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις (χιλιάδες απολύθηκαν, μειώθηκαν μισθοί κλπ.). Αντίστοιχα στον κλάδο των καλλιτεχνών, των εκπαιδευτικών στον τομέα του Πολιτισμού (σε όλες τις ειδικότητες) τα πράγματα είναι δύσκολα. Αρκετοί δεν καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης και το πενιχρό επίδομα, καθώς συναυλίες, παραγωγές και άλλες δραστηριότητες που ετοίμαζαν έχουν σταματήσει. Δέχεται σημαντικό πλήγμα στο συμπληρωματικό εισόδημα που υπήρχε από μαθήματα, σεμινάρια κλπ. σε διάφορες καλλιτεχνικές δομές. Στο χώρο έχει παγιωθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία, η εργασία με ημερήσιες προσλήψεις - απολύσεις κλπ. Η πλειονότητα του κλάδου εργάζεται λίγους μήνες το χρόνο χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας σε αντικείμενα που απαιτούν μεγάλο διάστημα προβών και προετοιμασίας, που τις περισσότερες φορές είναι χωρίς αμοιβή. Αρκετοί εργάστηκαν τελευταία φορά πριν τις Απόκριες, ενώ λογαριασμοί και έξοδα τρέχουν. Θα ξαναδούν μεροκάματο τον Ιούλιο και οι περισσότεροι αν όλα πάνε καλά τον Οκτώβριο, αφού απ΄ ό,τι φαίνεται χτυπιέται και η τουριστική σεζόν.

Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει δραματικές καταστάσεις αν δεν διεκδικήσουμε τώρα! Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα με καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, σκηνοθέτες και εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας τους ως το τέλος Απρίλη και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αντίστοιχα να εξασφαλιστεί η παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού. Να δοθεί το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, εξώσεις, διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού, τηλεφώνου, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.

Κάθε νέος και νέα, κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να δείξει έμπρακτα την αγωνιστική του αλληλεγγύη. Δεν υποτασσόμαστε στην πραγματικότητα που θέλουν να ζούμε και μερικές φορές ξεπερνά την πιο εμπνευσμένη κινηματογραφική δυστοπία. Επιλέγουμε να πολεμήσουμε εκτός από τον ιό και όλους αυτούς που μετράνε τις απώλειες (!) της οικονομίας, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, παίζοντας με την υγεία του λαού. Όλους αυτούς που αναδεικνύουν διαρκώς τις δικές μας ευθύνες για να κρύψουν τις δικές τους. Και αυτήν την κρίση θα την περάσουμε μαζί εκπαιδευτικοί - μαθητές - γονείς, συνολικά οι εργαζόμενοι, μέσα από τη διεκδίκηση, τον συλλογικό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας και την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Το συμπέρασμα βρίσκεται στο κείμενο υπογραφών του ΚΚΕ: «Γιατί ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας! Γιατί η διεκδίκηση δεν μπορεί να μπει στην καραντίνα! ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ! ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!».

*Είναι στίχος του παρτιζάνικου ιταλικού τραγουδιού «Bella Ciao». Το κείμενο συνοδεύει ένα προσωπικό βίντεο όπου ακούγεται σε διασκευή για κλασική κιθάρα το κομμάτι «Bella Ciao». Είναι μια παραδοσιακή ιταλική μελωδία που έγινε παγκόσμια γνωστή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν τραγουδήθηκε για να εξυμνήσει τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων ανταρτών ενάντια στον φασισμό. Επίσης ακούμε εμβόλιμα τη μελωδία της «Katyusha», κομμάτι που τραγουδούσε ο ρωσικός λαός για τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να πολεμήσουν τον Ιούλιο του 1941 εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Διασκευάστηκε σε αρκετές γλώσσες όπως στην Ιταλία ως «Fischia il vento» και στην Ελλάδα ως «Ύμνος του ΕΑΜ».

Του Αχιλλέα Σίμου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου