Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Κίνδυνος οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού


Τον κίνδυνο οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού, με βάση το δραματικό παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, αναδεικνύει ο θάνατος του 52χρονου χειριστή κλαρκ σε βιομηχανία παρασκευής χρωμάτων και βερνικιών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και παρά το κρούσμα εξακολουθεί να λειτουργεί.
Ο 52χρονος χειριστής κλαρκ κόλλησε τον ιό στη διάρκεια της εργασίας του. Προσήλθε σε εφημερία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με συμπτώματα της νόσου, όπου παρέμεινε και διασωληνώθηκε. Λίγες μέρες μετά παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και στις 2 Απρίλη κατέληξε. Ο 52χρονος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Μακεδονίας - Θράκης.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπάλληλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Εκφράζουν ταυτόχρονα την οργή τους για τις εγκληματικές ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης που οι προτεραιότητές τους σε τίποτε δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπάλληλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο μεροκάματο του τρόμου για χιλιάδες εργαζόμενους: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά "δε μένουνε σπίτι", αλλά εργαζόμαστε κανονικά στις βιομηχανίες. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, όπου όπως καταγγέλλεται, η διασπορά του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι με ευθύνη των βιομηχάνων και της κυβέρνησης δεν διέκοψε τη λειτουργία της η μεγάλη βιομηχανική ζώνη του Βορρά, λειτουργώντας ως βασική εστία διασποράς.

Αλλά και όσες βιομηχανίες παίρνουν μέτρα μείωσης της διασποράς, σε πολλές περιπτώσεις όπως έχει καταγγείλει και επώνυμα το ΠΑΜΕ, το κάνουν εις βάρος μας και με εκβιαστικά διλήμματα μας βάζουν να διαλέξουμε τη δουλειά ή την υγεία μας».

Απαιτεί επίσης στο εργοστάσιο που εργαζόταν ο 52χρονος χειριστής κλαρκ άμεσα να γίνει διενέργεια ιατρικού ελέγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
Σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων, άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Διαμόρφωση ειδικού αποστειρωμένου και απομονωμένου χώρου για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων.

Ούτε σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων προκειμένου να παρθούν όλα τα μέσα πρόληψης.

Επιπλέον διεκδικεί:
Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κλπ.)
Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς τη μονάδα.
Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη των εργοδοτών.
Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Από την πλευρά της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της διασφάλισης της υγείας και της ζωής τους. Να μη δείξουν καμία ανοχή σε μια πολιτική που τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο υλικό στις γραμμές παραγωγής κέρδους για τις επιχειρήσεις.
Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του 52χρονου, σε φίλους και συναδέλφους του, εκφράζει και η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας που δημιουργούν κυβέρνηση και εργοδότες. Τώρα είναι ακόμα πιο κρίσιμο να προχωρήσουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας που προτείνει το ΚΚΕ. Για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε θύματα που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να αποφευχθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου