Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

«Δίνουμε μάχη δίπλα στο λαό που είναι το μόνο στήριγμά μας... »


Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στο νοσοκομείο και συνολικά στην Υγεία, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

Για την προετοιμασία του ΑΧΕΠΑ να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Κεντρική Μακεδονία, η Ελ. Μπακιρλή σημειώνει ότι «έγιναν πολλές και
μεγάλες αλλαγές για να εξοικονομηθούν κρεβάτια. Ολες οι κλινικές που λειτουργούσαν στο κτίριο επί της Αγίου Δημητρίου άδειασαν, δίνοντας εξιτήριο στους ασθενείς. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές γίνονται πολύ επιλεκτικά. Οι κλινικές αυτές συγχωνεύτηκαν με άλλες, που λειτουργούν στο παλιό κτίριο. Σταμάτησαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, υπολειτουργούν τα χειρουργεία, το αιμοδυναμικό, ο αγγειογράφος.

Συρρικνώνονται δηλαδή τμήματα και κλινικές για να εξασφαλιστούν διαθέσιμα κρεβάτια για περιστατικά κορονοϊού, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια ώρα, οι κλίνες στις ΜΕΘ παραμένουν τραγικά λίγες όπως και πριν και οι εργαζόμενοι καλούνται συχνά να εργάζονται σε αντικείμενα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι. Συνολικά η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία των άλλων τμημάτων και κατ' επέκταση στους ασθενείς, η Ελ. Μπακιρλή εξηγεί: «Πλέον γίνονται μόνο τα πολύ επείγοντα, με ό,τι σημαίνει αυτό, γιατί ο κόσμος ήδη ήταν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής. Σκεφτείτε πόσο μακριά θα πάει ο προγραμματισμός, συν τα περιστατικά που προστίθενται. Αυτό δημιουργεί στον ασθενή ανασφάλεια, φόβο, γιατί σίγουρα υπάρχει το επείγον, υπάρχει όμως και το αντικειμενικό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πολύς κόσμος θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλες θυσίες. Η κίνηση στα Επείγοντα έχει μειωθεί και αυτό όχι γιατί ο κόσμος έπαψε να αρρωσταίνει άλλο, αλλά υπάρχει φόβος να έρθει στο νοσοκομείο, προτιμά να στερείται και τη στοιχειώδη φροντίδα Υγείας, παρά να διακινδυνέψει να μολυνθεί.

Η λογική του μπαλώματος, των μετακινήσεων εργαζομένων από δομή σε δομή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις, μπορεί να αποβεί μοιραία για όλους τους ασθενείς που έχουν σήμερα ανάγκες. Με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαλυμένη, χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν δίχως θεραπείες το επόμενο διάστημα. Να γιατί φωνάζουμε για ΠΦΥ, γιατί αν υπήρχε, ο κόσμος δεν θα περίμενε ατέλειωτες ώρες στα εφημερεύοντα, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να βρει λύση στο πρόβλημά του».

Τα «μπράβο» δεν λένε τίποτα

Η συνδικαλίστρια αναφέρεται επίσης στην ανασφάλεια που νιώθουν οι υγειονομικοί εξαιτίας της έλλειψης επαρκών μέσων προστασίας, αλλά και των οδηγιών του ΕΟΔΥ που τους αφήνουν εκτεθειμένους αν νοσήσουν, αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα. «Χαρακτηριστική - μας λέει - είναι η μέχρι τώρα εικόνα, με τρεις νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" και μια παιδίατρο στο "Παπαγεωργίου" που είναι θετικές στον ιό.
Αλλά και η καταγγελία ειδικευόμενου γιατρού του ΑΧΕΠΑ, που εμφάνισε συμπτώματα της νόσου. 

Οπως κατήγγειλε, ζήτησε από το νοσοκομείο να κάνει το τεστ και προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν λέγοντας ότι τα αποτελέσματα θα βγουν σε 4 μέρες. Τελικά αναγκάστηκε και έκανε το τεστ σε εξωτερικό εργαστήριο, πληρώνοντας "χατιρικά" 70 ευρώ "γιατί είναι γιατρός". Στην Κατερίνη, συνάδελφοι που μπήκαν σε καραντίνα, χρησιμοποίησαν τα οφειλόμενα ρεπό τους».

Τέλος, για τα «μπράβο» της κυβέρνησης στους υγειονομικούς, η Ελ. Μπακιρλή σχολιάζει ότι «ξαφνικά θυμήθηκε τους ήρωες υγειονομικούς και ανακοίνωσε και τη χορήγηση δώρου για το Πάσχα. Θυμίζει το Δώρο του Πάσχα που είχε δώσει πέρσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους. 

Πάρτε κάτι, για να μη φωνάζετε... Είναι αστείο! Να σταματήσει αυτή η υποκρισία και να ικανοποιηθούν τώρα τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουμε οι υγειονομικοί».
«Βρισκόμαστε απέναντι από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες τις προηγούμενες που χάραξαν και υλοποίησαν τις πολιτικές που χρόνο με το χρόνο υποβάθμιζαν ολοένα και περισσότερο τη δημόσια Υγεία και έδιναν "ζεστό" χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Συνεχίζουμε δίπλα στο λαό και αυτός είναι το μόνο στήριγμά μας, αυτός και οι οικογένειές μας, που θα περιμένουν στα σπίτια μας», καταλήγει η συνδικαλίστρια στη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου