Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική και μαζική συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου και την πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με ολιγόλεπτη στάση έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο γράφοντας το σύνθημα «Πάρε ανάσα. Σπάσε τα δεσμά της εκμετάλλευσης».
Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις του αμερικάνικου λαού, ενάντια στο ρατσιστικό μίσος και την εκμετάλλευση, κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για 3η συνεχόμενη εβδομάδα παρά την κρατική καταστολή και τα νέα κρούσματα αστυνομικής και ρατσιστικής βίας.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο Χάρης Κυριαζίδης πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού επιταχύνουν τα μέτρα που αποτελούσαν διαρκείς πόθους των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων. Με προκάλυμμα την "έκτακτη κατάσταση" τα "προσωρινά μέτρα" που πάρθηκαν και χτυπούν τους μισθούς, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, έχουν στόχο να τα μονιμοποιήσουν! Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει νέα βάσανα για τους εργαζόμενους, χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εργοστάσια μετάλλου στην περιοχή μας, ο κλάδος του ιματισμού που συνεχίζουν με αναστολή και εκ περιτροπής εργασία. Συνολικά στους χώρους δουλειάς κυριαρχεί η ανασφάλεια, συνεχίζεται η απληρωσιά, δυναμώνει η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, κυνηγούν ένα κακοπληρωμένο χωρίς ασφάλιση μεροκάματο. Η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων σε κάθε κλάδο αποκτά μορφή χιονοστιβάδας».
(...) «Οι τελευταίες εξελίξεις και προηγούμενη κρίση μας έχουν δείξει πλέον το δρόμο που δεν είναι άλλος από αυτόν της ταξικής σύγκρουσης με την αστική τάξη. Που έχουν φανερώσει με τον πιο προφανή τρόπο τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε στο κίνημα, τη γραμμή της πάλης για την κάλυψη των δικών μας αναγκών απέναντι στη γραμμή τόσο της αστικής τάξης όσο και του κυβερνητικού συνδικαλισμού που μας κατάντησε να ζούμε με την αβεβαιότητα του αύριο, της δουλειάς για 600 ευρώ χωρίς υγεία, ασφάλιση και δικαιώματα. Ήρθε πλέον ο καιρός να βγούμε εμείς στην επίθεση, με τα ταξικά μας συνδικάτα, με τα πλαίσια πάλης μας που βάζουν μπροστά τα δικά μας θέλω, για τις δικές μας ανάγκες» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Χαιρετισμός του Χρήστου Καραχρήστου
Στη συνέχεια στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Χρήστος Καραχρήστος γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στον χώρο της Υγείας είναι διακηρυγμένος στόχος τους, τον υπηρετούν… πολύ σχολαστικά και η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δικαιώματα όπως η μονιμότητα, αποτελούν κακές συνήθειες για το σύστημα Υγείας που ετοιμάζουν. Με Δημόσιες Δομές Υγείας που θα λειτουργούν με ιδιωτικονομικά κριτήρια, σαν επιχειρήσεις με ιδία έσοδα και αυστηρούς ισολογισμούς. Σε αυτά τα νοσοκομεία, ο εργαζόμενος θα είναι δούλος χωρίς δικαιώματα και ο ασθενής πελάτης που θα βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Τέτοιο σύστημα Υγείας ονειρεύονται και δεν ντρέπονται να το πουν με τις δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη αλλά και λαγοί της κυβέρνησης, όπως ο ΠΙΣ.Εμείς όμως τους δηλώνουμε το εξής και να το πάρουν στα σοβαρά. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό! Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση συμβασιούχου ή επικουρικού συναδέλφου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο στο καθεστώς του φόβου της απόλυσης, της ανασφάλειας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Σε αυτόν τον αγώνα ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Ξέρουμε ότι έχουμε στο πλάι μας όλους εσάς» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Στην ολιγόλεπτη στάση έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, την ατμόσφαιρα δονούσαν τα συνθήματα: «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μιχάλης Μπέλλας γραμματέας του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εκ μέρους των σωματείων που οργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο, χαιρετίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις του αμερικάνικου λαού, ενάντια στο ρατσιστικό μίσος και την εκμετάλλευση, κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για 3η συνεχόμενη εβδομάδα παρά την κρατική καταστολή και τα νέα κρούσματα αστυνομικής και ρατσιστικής βίας αποδεικνύοντας την τεράστια δύναμη του λαού. Οι κινητοποιήσεις που δείχνουν τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που υπάρχει στον αμερικάνικο λαό που βλέπει τους συναδέλφους, φίλους και συγγενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι από τον Covid 19 έξω από τα νοσοκομεία γιατί είναι ανασφάλιστοι, να θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Να απολύονται μαζικά καλούμενοι να πληρώσουν τη νέα κρίση του συστήματος για να μείνουν τάχα όρθια μια χούφτα μονοπώλια τη στιγμή που μέσα στην πανδημία τα πιο μεγάλα από αυτά έχουν βγάλει εκατοντάδες δις €.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενάντια σε φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς, αγώνας που είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα όλου του κόσμου ενάντια στις απολύσεις, τη φτώχεια, την ανεργία. Με τον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση των πολλών για τα κέρδη των λίγων». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Στο τέλος της συγκέντρωσης, σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε η Ελένη Μπακιρλή μέλος γενικού συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου