Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 26χρονου Β. Μάγγου

Αρον άρον προσπάθησε η κυβέρνηση να αποσυνδέσει το θάνατο του νεαρού από τον ξυλοδαρμό που υπέστη πριν από ένα μήνα από αστυνομικούς, στη διάρκεια κινητοποιήσεων για την ΑΓΕΤ στον Βόλο

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 26χρονου φοιτητή Βασίλη Μάγγου στον Βόλο, μετά τη διενέργεια χτες της ιατροδικαστικής έρευνας στη Θεσσαλονίκη, που
υπέδειξε ως αιτία θανάτου το οξύ πνευμονικό οίδημα. Εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Θυμίζουμε ότι ο νεαρός φοιτητής, που βρέθηκε την Τρίτη νεκρός στο σπίτι του στον Βόλο, είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δυνάμεις της αστυνομίας, όταν πριν ένα μήνα, μαζί με άλλους διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις διαδηλωτών στη διάρκεια μαζικής κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που αφήνουν ανοιχτά η νεκροψία και ο ίδιος ο θάνατος του νεαρού φοιτητή εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έσπευσε προχτές προκλητικά και «άρον άρον» να αποσυνδέσει το θάνατο του νεαρού από τη βάρβαρη αστυνομική βία που είχε υποστεί, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Οπως μάλιστα καταγγέλλει η οικογένειά του, μετά από αυτό το περιστατικό κλονίστηκε ιδιαίτερα η ψυχική του υγεία.

Φίλοι και συγγενείς του νεαρού καταγγέλλουν τους χειρισμούς που έγιναν και μετά το θάνατό του, όπως για παράδειγμα η μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Λάρισα για να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή, αλλά και το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αποδοχή του αιτήματος της οικογένειας να παρίσταται και δικός της πραγματογνώμονας.

Οπως δήλωσε ο πατέρας του 26χρονου, «δεν καταλαβαίνω τι θέλουν και γιατί αυτή η βιασύνη. Σε τελευταία ανάλυση, για εμάς δεν έχουν ουσία οι συνθήκες θανάτου του γιου μας. Το γεγονός ότι τον σπάσανε στο ξύλο είναι μια αιτία που μπορεί να μη συνδέεται άμεσα με το θάνατο του γιου μου, ωστόσο σίγουρα συνδέεται έμμεσα, καθώς από εκείνη την ημέρα το παιδί έπεσε πολύ ψυχολογικά. Καμία ιατροδικαστική εξέταση φυσικά δεν θα μπορέσει να αποδείξει κάτι τέτοιο».

Το ΠΑΜΕ

Για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου το ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ενα νέο παιδί, 26 ετών, ο Βασίλης Μάγγος, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Βόλο. Συμμετείχε μαζί με χιλιάδες Βολιώτες στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, οι οποίες είχαν πνιγεί από τα χημικά και την κρατική καταστολή. Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν και ο Βασίλης Μάγγος, πράγμα που είχε καταγγελθεί από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Απαιτούμε τώρα την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει τους αγώνες του. Οι εργαζόμενοι να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στους νόμους που ενισχύουν την κρατική καταστολή, βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους, απαγορεύουν και βάζουν περιορισμούς στις διαδηλώσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, βάζουν εμπόδια στην οργάνωσή τους».

Ανακοίνωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται «πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση, να εμπεδωθεί και να νομιμοποιηθεί η κρατική καταστολή και επίθεση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Εξάλλου, μια βδομάδα πριν, η κυβέρνηση ψήφιζε στη Βουλή τον κατάπτυστο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για τις απεργίες και τα ιδιώνυμα για τους πλειστηριασμούς.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά, τα έχουν ζήσει οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι στις συγκεντρώσεις και πορείες των σωματείων, στα συλλαλητήρια ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το "παράνομο" των απεργιών, στα "αγροτοδικεία", στις κινητοποιήσεις για να μην περάσει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, στις μαθητικές καταλήψεις και πορείες.

Αυτά είναι και τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που όμως δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού και που με την πάλη του μπορεί να τα ανατρέψει. Απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου του Β. Μάγγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου