Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Απειλές για τουρκική εμπλοκή με φόντο τις εχθροπραξίες

 ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Αποκλιμακώθηκαν χτες οι συγκρούσεις στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίστηκαν έως την Τρίτη, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 στρατιωτικούς και από τις δύο πλευρές ανάμεσά τους και σε 2 αξιωματικούς.
Οι τελευταίες συγκρούσεις εξελίσσονται γύρω από την περιοχή Τοβούζ στη Βορειοανατολική Αρμενία, περίπου 300 χλμ. από την περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ, διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά με ισχυρό αρμένικο πληθυσμό.

Χτες, Τετάρτη, αξιωματούχοι άμυνας και από τις δύο χώρες δήλωσαν ότι δεν υπήρξε νέα μάχη την περασμένη νύχτα και πως «σημειώθηκαν μόνο σποραδικοί πυροβολισμοί χωρίς να χρησιμοποιηθεί βαρύς οπλισμός».

Στο μεταξύ, χτες χιλιάδες (εθνικιστές) διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό στα σύνορα και να προχωρήσει σε πόλεμο με την Αρμενία. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, καθώς ορισμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή, που είχαν παύσει από το 2016, ενδέχεται να προκαλέσει γενικευμένη αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, μια περιοχή - διάδρομο αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές και γι' αυτό οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ενδεικτικά, την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να σταθεί απέναντι σε κάθε είδους επιθέσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς και συμμετέχουν σε κοινά ενεργειακά επιχειρηματικά σχέδια.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, η οποία συνεχίζει την επιθετική της προσέγγιση», προσθέτοντας ότι «θα στείλει ό,τι βοήθεια κριθεί απαραίτητη». ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΟΗΕ, Ρωσία και Ιράν κάλεσαν τις δύο πλευρές σε κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση.

Επίσης, ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Εντι Ράμα, που η χώρα του έχει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία και ανακοίνωσε επαφές του Οργανισμού και με τις δύο πλευρές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Διεθνής Τράπεζα Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η ΕΕ ανακοίνωσαν χτες ότι θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ενός μεγάλου εργοστασίου ηλιακής ενέργειας στην Αρμενία.

1 σχόλιο:

  1. ...Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη στις σοβαρότερες από το 2016 συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσά τους 11 στρατιωτικοί και ένας άμαχος του Αζερμπαϊτζάν και τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες. Το Μπακού έχασε μάλιστα έναν στρατηγό.
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/230962/nees-sygkroyseis-simera-sta-voreia-synora-ton-dyo-horon

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου