Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία


Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις, στο πετσόκομμα δικαιωμάτων και στην εργοδοτική αυθαιρεσία αναλαμβάνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα. 

Το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, το οποίο «εμπλουτίστηκε» από τα δήθεν «έκτακτα» μέτρα της περιόδου της πανδημίας που ήρθαν για να μείνουν, έχει αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους. 


Δράση για την υπεράσπιση των εργαζομένων έχουν αναλάβει και Σωματεία από το χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. 

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις 3 εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 24 Ιούλη, από την εταιρεία «EDILMAC» στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας. Παράλληλα η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί «να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία μας».
 «Οι απολύσεις αυτές είναι ''η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι'', καθώς ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων από την εργοδοσία», σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, προσθέτοντας πως «η εργασία μας πραγματοποιείται κάτω από πίεση και σε βαριές - ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς να λαμβάνονται από την εταιρεία τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας. Καλούμαστε να δουλεύουμε απομονωμένοι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστο αέρα. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε με την καθημερινή απειλή επιβολής κυρώσεων με διάφορα προσχήματα».
Η απόφαση αυτή της εταιρείας, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, «μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Καταγγέλλουμε τις άδικες και χωρίς καμία προειδοποίηση απολύσεις των συναδέλφων μας και απαιτούμε να επιστρέψουν πίσω άμεσα οι συνάδελφοί μας στην εργασία τους. Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία μας». Παράλληλα, δηλώνει πως «δεν δεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, καλούμε Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας».

Στη Σάμο

To Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει την απόλυση από τη ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας εργαζόμενης, εκλεγμένης στο ΔΣ του ΕΚ «επειδή δεν δέχεται τη δυσμενή μετακίνησή της σε άλλο νομό», παρότι η σύμβαση που έχει υπογράψει είναι για τον Μεσόκαμπο Σάμου.
«Πέφτουν οι μάσκες της εργοδοσίας! Μιας εργοδοσίας που μάλιστα είναι καμουφλαρισμένη με περιβαλλοντικό, επιστημονικό, ερευνητικό και εθελοντικό προφίλ, αλλά την ίδια ώρα απολύει ή εκβιάζει σε παραίτηση συναδέλφους, για να ξεμπερδεύει από ''βαρίδια''-μισθούς, χρησιμοποιώντας τζάμπα εργαζομένους - εθελοντές», σημειώνει, ενώ παράλληλα καταγγέλλει και την εξύβριση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου από το διευθυντή της ΜΚΟ.

Στη Θεσπρωτία

«Να ανακληθεί η πειθαρχική δίωξη σε βάρος της υπαλλήλου στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, που της επέβαλε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας εντελώς αυθαίρετα και αβάσιμα», ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).
Αβάσιμα -όπως τονίζει η ΟΣΥΑΠΕ- «γιατί της επέβαλε πρόστιμο αποδοχών τεσσάρων ημερών για ''αναιτιολόγητη απουσία από την εργασία της'', ενώ όπως και τα έγγραφα αποδεικνύουν η συναδέλφισσα απουσίαζε γιατί έδινε εξετάσεις στο Δημόσιο ΙΕΚ που σπουδάζει και γιατί στη συνέχεια εισήχθη σε νοσοκομείο», αλλά και αυθαίρετα, «γιατί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας λειτούργησε με την εξουσία του πειθαρχικού προϊσταμένου της υπαλλήλου, ενώ δεν του ανήκει». 

Στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης

«Καμία συμμετοχή στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «η στόχευση της αξιολόγησης είναι η στοίχιση των εργαζομένων στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής».
Το Σωματείο αναφέρεται στην πείρα που πλέον έχουν οι εργαζόμενοι «για το πώς αξιοποιήθηκε η λεγόμενη αξιολόγηση τα προηγούμενα χρόνια για να διαμορφωθεί και στο δήμο μας ένα κλίμα τρομοκρατίας και κανιβαλισμού. Πώς αξιοποιήθηκε για να εντατικοποιηθεί η εργασία μας, να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου