Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Αντιλαϊκός ο απολογισμός της δημοτικής αρχής

Την ευθυγράμμιση της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης με αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης κατήγγειλε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα για τον τετράμηνο απολογισμό της διοίκησης την περίοδο Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης 2019.

Τόνισε ότι στην αντίληψη και της σημερινής διοίκησης -σε συνέχεια της προηγούμενης- κυριαρχεί η λογική «ναι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι στο λαό και τις ανάγκες του».

Και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης η διοίκηση του δήμου υλοποιεί βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ δεν διεκδικεί μέτρα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. 

Ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της δημοτικής αρχής σε μια σειρά λαϊκά προβλήματα. Για παράδειγμα, το γεγονός πως δεν διεκδικεί να ανοίξουν και πάλι τα Νοσοκομεία «Παναγία» και «Λοιμωδών», δεν διεκδικεί τους παράνομα παρακρατημένους πόρους ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες, βάζει πλάτη στην πολιτική υποβάθμισης και εργολαβοποίησης των υπηρεσιών, στήριξε την κυβέρνηση για τις επιλογές της με το σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων κ.ά. Ο Σ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα, με τα ψίχουλα, αλλά να οργανώσει τη διεκδίκηση απέναντι σε κυβέρνηση και δήμο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του. Να απαιτήσει μέτρα για την προστασία της υγείας, για αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, για πυροπροστασία, να παλέψει για το σχεδιασμό ενός προγράμματος σχολικής στέγης με ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων, κόντρα στην πολιτική που θέλει τα παιδιά του να στριμώχνονται μέσα σε τενεκεδένια κουτιά, όπως τα προκάτ που προορίζει για τη στέγαση νηπίων και προνηπίων.

Σε προκάτ η δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ακολούθησε αμέσως μετά, επιβεβαιώθηκε περίτρανα η στάση της δημοτικής αρχής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επικύρωσαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με στέγαση των νηπίων και προνηπίων σε 25άρια τμήματα, σε αίθουσες προκάτ που θα τοποθετηθούν κυρίως σε αυλές σχολείων στερώντας ωφέλιμο ελεύθερο χώρο από τους μαθητές, είτε σε αίθουσες σχολείων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν ως τραπεζαρίες ολοήμερων σχολείων ή εργαστήρια, σε χώρους ακατάλληλους κ.λπ.

Μάλιστα, η διοίκηση παραδέχθηκε ότι για την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης με οξυμένο το πρόβλημα σχολικής στέγης, το χρονικό όριο των 4 συν 2 χρόνων που ορίζεται για τη χρήση των προκάτ αιθουσών θα παραβιαστεί, καθώς ακόμη και με το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 8-10 χρόνια.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τη «συνέχεια» στην πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που η μεν πρώτη θεσμοθέτησε τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, η δε δεύτερη αποφάσισε να στεγάσει νήπια και προνήπια σε τενεκεδένια κουτιά γυρνώντας το ρολόι του χρόνου δεκαετίες πίσω.

Όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, πέρα από τις κυβερνήσεις, ευθύνες έχουν και οι δήμοι που δεν διεκδίκησαν και δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα, ώστε να διεκδικήσουν χώρους και χρηματοδότηση για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν σαφής σχεδιασμός και διεκδίκηση σε αυτήν την κατεύθυνση, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η λύση των προκάτ δεν θα είναι προσωρινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου