Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Μεταφέρεται στην Κούβα η σορός του Τσε Γκεβάρα


Μεταφέρεται στην Κούβα, 13/7/1997, η σορός του Τσε Γκεβάρα.
Με ένα- ειδικά ναυλωμένο από την κυβέρνηση- αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.

Λίγες ημέρες πριν, στις 28 Ιούνη, μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων με επικεφαλής τον κουβανό Δρ. Χόρχε Γκονζάλες Πέρεζ είχε
εντοπίσει στο Βαλεγκράντε- ένα μικρό χωριό της βολιβιανής επαρχίας- το μαζικό τάφο που βρίσκονταν θαμμένη η σωρός του Τσε και άλλων έξι ανταρτών.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα - το πρώτο από τα 5 παιδιά του αντιπερονιστή αρχιτέκτονα Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και της δραστήριας σε αριστερά κινήματα Σέλια ντε λα Σερν - γεννήθηκε το 1928 στην Αργεντινή. Επέλεξε να σπουδάσει ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει - μέσω της επιστήμης του - τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Και το έπραξε, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες αρχικά σε τοπικό λεπροκομείο στο Περού και μετά στην Κολομβία, στη Βενεζουέλα κλπ. Η μεγάλη διάθεσή του, να προσφέρει τα πάντα για ένα καλύτερο κόσμο - χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους - σε συνδυασμό με τη σύνδεσή του με αριστερές οργανώσεις και τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τον οδήγησαν σε πιο μαχητικούς δρόμους. Σταθμός στη ζωή του, στάθηκε η γνωριμία του με το Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο οργάνωσαν την επανάσταση στην Κούβα για την ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος Μπατίστα.





Μετά τη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, την πρωτοχρονιά του 1959, ο Τσε Γκεβάρα - δεξί χέρι του Κάστρο - παρελαύνει από κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά πόστα, μέχρι το Μάρτη του 1965 που χάνεται ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας και από την Αβάνα. Το μυστήριο της 7μηνης εξαφάνισης του Τσε, το λύνει ο ίδιος ο Κάστρο, διαβάζοντας στις 3 Οκτώβρη - σε δημόσια συγκέντρωση μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του Γκεβάρα - ιδιόχειρη επιστολή. Με την επιστολή του αυτή, ο Τσε, κάνοντας γνωστό ότι παραιτείται από όλα τα κρατικά και κομματικά αξιώματα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κοιτάζοντας τη ζωή μου ως τα τώρα, πιστεύω πως έχω δουλέψει με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για την εδραίωση της επαναστατικής νίκης». Και αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια, προσθέτει, με νόημα, πως «άλλες χώρες του κόσμου ζητάνε τη συμβολή των σεμνών μου προσπαθειών. Εγώ, μπορώ να κάνω αυτό, που εσένα δε σου επιτρέπεται, λόγω των ευθυνών σου απέναντι στην Κούβα και έφτασε η ώρα να αποχαιρετιστούμε».


Από τότε, η CIA παρακολουθούσε κατά πόδας τις κινήσεις του Τσε, που βρέθηκε νεκρός - για την ακρίβεια δολοφονημένος - κατά πάσα πιθανότητα από τις σφαίρες των πρακτόρων των ΗΠΑ, καθώς αποτελούσε έναν από τους μεγάλους εχθρούς για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους υπηρέτες του.





Σε ηλικία, μόλις 40 ετών, ο Τσε πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του, την επαναστατική του δραστηριότητα, όταν - θέτοντας σε εφαρμογή την οργάνωση αντάρτικου στη Βολιβία με προοπτική την επέκταση της επανάστασης και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής - βρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό της Βολιβίας στα βουνά, τραυματισμένος στις 8 Οκτώβρη 1967.


Ομως, την επομένη, στις 9 Οκτώβρη 1967, οι δημοσιογράφοι - που είχαν μεταφερθεί στα βουνά της Βολιβίας από τις κρατικές αρχές, αντίκριζαν νεκρό - για την ακρίβεια δολοφονημένο με δυο σφαίρες στο σβέρκο - το μεγάλο αγωνιστή και επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Αν και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, κανείς, μέχρι σήμερα, δεν έμαθε για τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας του.


Ησορός του Τσε στην Κούβα 1997





2 σχόλια:

  1. Οι ...σεχταριστές....ΦΙΝΤΕΛ ΤΣΕ σε Μονκάδα 26η Ιούλη 1953 και Βολιβία 1967 σύμφωνα με την Κ.Δ μετά το 1935.... και την ΕΣΣΔ μετά το 1956.... Και η Κούβα σε πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με την συγκεκριμένη οπορτουνιστική συνταγή. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΤΣΕ ΦΙΝΤΕΛ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν Ο ΤΣΕ έφτασε στην Βολιβία για να ενισχύσει το Αντάρτικο κομμουνιστές και απλοί άνθρωποι έτρεξαν να αγκαλιάσουν τον μεγάλο Μπολσεβίκο ηγέτη. Το ...επίσημο Κ.Κ....με τον Μ.Μόνχε τους καταδίκασαν για ...τυχοδιώκτες.... και τους αποκήρυξαν.... Πριν λοιπόν τους Αμερικάνους τους έσπρωξαν στον θάνατο τα ...παιδιά..... και είναι λογικό.... απο την στιγμή ....που μεσολαβούσαν στάδια......ΟΥΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦ.......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου