Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Οι Μισθωτοί Δικηγόροι συγκροτούμε το δικό μας Σωματείο

Στις 19/7 η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων δίνουμε μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, προχωράμε στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, με την πρωτοβουλία των κομμουνιστών στο χώρο των δικηγόρων, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή.


Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, χτίζοντας το δικό μας σωματείο, καθώς είναι ώριμη ανάγκη η συσπείρωση όλων όσοι πλήττονται, σε έναν συνδικαλιστικό φορέα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, αντίστασης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας των δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Η ανάγκη συλλογικής οργάνωσης της πάλης στον κλάδο των δικηγόρων αλλά και συνολικότερα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τις πρόσφατες δηλώσεις του ΣΕΒ, οι οποίες έχει νόημα να αξιολογηθούν, βάσει και της ικανότητας που έχουν να συμπυκνώνουν τη σύγχρονη στρατηγική της αστικής τάξης.

Είναι φανερή η αγωνία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους να μπει σε κίνηση η οικονομία, τους τρομάζει η νέα κρίση που είναι προ των πυλών. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν πώς θα μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, πώς θα προσελκύσουν επενδύσεις. Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο με τις πρόσφατες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το περιβάλλον, για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογίου, με τα νέα «επενδυτικά τμήματα» των δικαστηρίων, με την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση / δικαιοσύνη», με την ένταση της καταστολής μέσα και από τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, που επί της ουσίας ποινικοποιεί τη λαϊκή κινητοποίηση.

Απαιτείται, επομένως, να οξυνθεί σε κάθε χώρο η ικανότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που συμπιέζονται, να «διαβάζουν» τη συμπύκνωση της στρατηγικής του κεφαλαίου. Στο χώρο μας εντείνεται η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση της δικηγορικής ύλης στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, αυξάνεται διαρκώς η μισθωτή εργασία, ενώ αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με μικρά και μεσαία εισοδήματα εξοβελίζονται από το επάγγελμα. Στις νομικές σπουδές, όπως και συνολικότερα, τίθενται ολοένα και περισσότερα εμπόδια με ταξικό χαρακτήρα, προωθείται η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, σχεδιάζεται η ίδρυση Σχολής Δικηγόρων, αυστηροποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας του δικηγορικού επαγγέλματος. Επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μια νέα στρατιά αποφοίτων με μειωμένα επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα, ως ένα νέο φθηνό και «ευέλικτο» επιστημονικό δυναμικό που θα απασχολείται στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και σε άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και με τη μορφή των λεγόμενων «παρα-νομικών» επαγγελμάτων.
Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες»

Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες», γιατί ο μισθός μας είναι η βασική πηγή εισοδήματός μας και χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η μόνη «ιδιοκτησία» μας είναι οι επιστημονικές γνώσεις μας, η επαγγελματική μας ικανότητα, η εργατική μας δύναμη. Ολα αυτά τα αγοράζει ο εργοδότης μας έναντι μισθού, είτε αυτός δίνεται με «μπλοκάκι», είτε με το «κομμάτι», είτε ως «χαρτζιλίκι» για τους ασκούμενους συναδέλφους.

Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι γιατί όταν διακόπτεται η συνεργασία μένουμε άνεργοι, χωρίς καμία προστασία, χωρίς κανένα εισόδημα την περίοδο της ανεργίας, και συχνά ρίχνουμε τις απαιτήσεις μας για να βρούμε δουλειά, κάτω από το βάρος και την ανασφάλεια της ανεργίας.

Από την εργασία μας κερδίζει ο εργοδότης, γιατί ο μισθός μας είναι ένα ελάχιστο μέρος από τα τεράστια κέρδη της δικηγορικής εταιρείας, του μεγαλογραφείου ή της επιχείρησής του. Δεν μοιραζόμαστε την αμοιβή του πελάτη, που είναι η τράπεζα, η εφοπλιστική επιχείρηση, ο μεγαλοεπενδυτής σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι δικηγορικές εταιρείες στα site τους διαφημίζουν τους τεράστιους τζίρους τους, καμαρώνουν γιατί είναι μέλη των Ελληνο-αμερικανικού, -κινεζικού, -αραβικού, -ισραηλινού κ.ά. Επιμελητηρίων.

Υπαγόμαστε στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, ακολουθούμε τις οδηγίες και τις εντολές του για τον τρόπο και το χρόνο της εργασίας που παρέχουμε, υπαγόμαστε σε διαδικασίες «αξιολόγησης» για να γίνουμε πιο αποδοτικοί.

Είναι επομένως ώριμη η ανάγκη να διεκδικήσουμε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, που σε άλλους κλάδους έχουν κατακτηθεί με την ανυποχώρητη πάλη των εργαζομένων. Να παλέψουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κατοχυρώνει μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, μέσα από συλλογικές ζωντανές διαδικασίες, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και την απεργία. Να συμπορευτούμε με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και τους υπόλοιπους μισθωτούς επιστήμονες. Η ατομική προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα μόνο αν συναντηθεί με τη συλλογική πείρα και δράση, αλλιώς οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στη μοιρολατρία και την απόγνωση.
Η ανάγκη συγκρότησης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων

Οι ιδιοκτήτες των δικηγορικών εταιρειών ήδη από το 2010 έχουν συστήσει το δικό τους σωματείο, τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών. Οπως ο ΣΕΒ, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, απολαμβάνουν το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο με βάση τις επιταγές τους, το οποίο στην πράξη εφαρμόζουν και συνδιαμορφώνουν ως «συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης».

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι δύο μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του Συνδέσμου τους (2012 - 2013) ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, οι οποίες ενίσχυσαν δικηγορικές αλλά και πολυεπαγγελματικές - στην πράξη - εταιρείες, χειροτέρευσαν τους όρους δουλειάς και ζωής μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Εκμεταλλεύονται όλα τα αντεργατικά μέτρα και τα διάφορα πακέτα «SURE» και «Συν-Εργασία» του αστικού κράτους και της ΕΕ, όπως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Με το πρόσχημα της πανδημίας, επέβαλαν μονομερώς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μας, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία κ.ά., εντατικοποίησαν τους όρους απασχόλησης.

Οι ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων, ιδιαίτερα των μεγάλων, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντά μας, καθώς εκφράζουν τα συμφέροντα των ανώτερων στρωμάτων της δικηγορίας. Αναπαράγουν το ιδεολόγημα περί ανεξαρτησίας και επιστημονικής αυτοτέλειας, αναφέρονται στο «δικηγορικό σώμα» χωρίς διακρίσεις και διαστρωμάτωση, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα ανεστραμμένη. Αρνούνται κατηγορηματικά τη μισθωτή εργασία μεταξύ εργοδότη δικηγόρου και εργαζόμενου δικηγόρου, την εξαρτημένη σχέση εργασίας, αφήνοντας έναν τεράστιο αριθμό συναδέλφων στο έλεος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων επικαλούνται την προστασία που δήθεν παρέχει ο Κώδικας Δικηγόρων, με το καθεστώς της λεγόμενης σύμβασης έμμισθης εντολής. Ομως, η μορφή αυτή αφορά τη σχέση δικηγόρου - πελάτη και δεν αφορά ούτε προστατεύει τη σχέση εργοδότη - εργαζόμενου, αφήνοντας έκθετους τους συναδέλφους μισθωτούς στους εκάστοτε σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι έχουν χρέος να παραμερίσουν τα εμπόδια, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συγκροτήσουν το δικό τους σωματείο. Αποδείχθηκε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος ότι οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα δικηγόρων που θέλει να διεκδικήσει συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε όσους αντιτάσσονται στη συγκρότηση του Σωματείου μας, επικαλούμενοι παλαιάς κοπής θεωρητικές και νομικές προσεγγίσεις, στο όνομα δήθεν της επιστημονικής και επαγγελματικής μας οντότητας. Αν και καμώνονται τους «θεσμικούς εκπροσώπους μας», θέλουν να μας αφοπλίσουν, θέλουν να μείνουμε «αόρατοι» και απροστάτευτοι ως εργαζόμενοι επιστήμονες.

Χρειαζόμαστε τη δική μας συνδικαλιστική οργάνωση, όπως χιλιάδες άλλοι μισθωτοί επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.) που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς και έχουν συγκροτήσει τα δικά τους σωματεία.

Χτίζουμε το Σωματείο μας, ασκούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, όσοι εργαζόμαστε σε δικηγορικές εταιρείες, μεγαλογραφεία και άλλες επιχειρήσεις, είτε με αναγνωρισμένες είτε με καλυμμένες σχέσεις μισθωτής εργασίας κάτω από το μανδύα του «συνεργάτη», όσοι έχουμε κοινά συμφέροντα απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Βασίλης ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μισθωτός δικηγόρος, στέλεχος της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου