Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Τμήματα του ΕΛΑΣ επιτίθενται στους Γερμανούς


Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται, 1/7/1944, ενάντια στους Γερμανούς, στην Άμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες.

 Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.α.).

Την ίδια μέρα το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών που είχε διεισδύσει στην Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

Το καλοκαίρι του 1944 οι δυνάμεις του Γ΄ Ράιχ  επεδίωκαν να απεμπλακούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα Βαλκάνια, στα οποία δρούσαν ένοπλα ισχυρά αντιστασιακά κινήματα και μάλιστα υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστών. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιστασιακή οργάνωση ήταν το ΕΑΜ χάρη στην δράση του οποίου, ο Λαός «γλίτωσε από την πείνα» ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και λειτούργησε η Λαοκρατική Εξουσία με βασικό κέντρο της την “Ελεύθερη Ελλάδα”. Παράλληλα το ένοπλο σκέλος του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Αιμοδότης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπήρξε το ΚΚΕ.

Με αυτά τα δεδομένα κρίθηκε αναγκαίο από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ να γίνει μια προσπάθεια να περιοριστούν οι γερμανικές πιέσεις στο Μέτωπο της Πίνδου προς τον Λαϊκό Στρατό και την «Ελεύθερη Ελλάδα», μέσω μιας επιχείρησης αντιπερισπασμού.

2 σχόλια:

  1. ...λαοκρατική εξουσία....δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση σοσιαλισμός. Σημαίνει ένα ...ποιο δημοκρατικό αστικό κράτος.... στην 2α παρουσία όπως αποδείχτηκε με πολύ αίμα δυστυχώς. Αν το ΚΚΕ είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό δεν θα έφτιαχνε το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με κόμματα Αντικομουνιστών. Σε αυτή την περίπτωση η καταστροφή είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ και τέτοια εμπειρία υπήρχε. Θα είχε φτιάξει το ΕΑΜ σαν Κοινωνική συμμαχία που εκει αν ήθελαν θα μπορούσαν να έρθουν και οι ΣΒΩΛΟΣ....ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ.....Μ.ΚΥΡΚΟΣ.....ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα πολεμούσαν την Αστική τάξη και τους Γερμανούς συμμάχους της που απο το 1943 έκανε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ θα έκανε όλους τους απαραίτητους ΕΛΙΓΜΟΥΣ και τον Ιούλη του 1844...με τον σ.ΠΟΠΟΦ στα βουνά θα γινόταν η σύνδεση με την ΕΣΣΔ ο ΕΛΑΣ θα αποτελούσε τμήμα του Κόκκινου Στρατού με όλη την βοήθεια που θα έπαιρνε θα προχωρούσε στην τελική σύγκρουση κατά την διάρκεια τις αποχώρησης των Γερμανών Σεπτέμβρη Οκτώβρη του 1944 κάθε τμήμα του εδάφους που έφευγαν θα αποτελούσε τμήμα της Σοσιαλιστικής Ελλάδας τσακίζοντας τον Καπιταλισμό. Οι Αγγλοι σύμμαχοι της έχοντας καθυστερήσει την απόβαση στην Νορμανδία με την μάχη των Αρδενών να μην έχει γίνει έτρεχαν στο Βερολίνο για να σώσουν ότι προλάβουν για τον Καπιταλισμό. Ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα στην Ελλάδα...... Και για ...όποιον θα πει μη ...χαλάγανε οι συμμαχίες....νωρίς η απάντηση είναι οτι ο Χίτλερ συνέχιζε να το λέει.... Δεν μπορούσαν να το κάνουν είχαν εκτεθεί τόσο πολύ στηρίζοντας ανοιχτά τον Χίτλερ που θα είχαν πρόβλημα με τους λαούς τους. Επρεπε να συνεχίσουν υπόγεια ....συνεργαζόμενοι με τους Γερμανούς στρατηγούς που άνοιγαν το μέτωπο και δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ξεβρακώσουν απο βιασύνη Σοσιαλδημοκρατία και οπορτουνισμό. Τους υπηρετπύσαν πιστά και τους χρειαζόταν και για μετά το 1945..... έχοντας επικρατήση και στην ΕΣΣΔ λόγο των απωλειών του πολέμου......ΟΒΕΡ.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Γερμανοί στα Σοβιετικά εδάφη που κατέλαβαν εξόντωσαν συστηματικά τα στελέχη του Μπολσεβίκικου κόμματος. Συστηματικά και συγκεκριμένα το άνοιγμα χώρου στον οπορτουνισμό δηλαδή την μεταμφιεσμένη αστική τάξη. Ο Γκέλντεν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραδόθηκε στους Αμερικάνους το 1945.... μεταφέρθηκε στην Αμερική και χρησιμοποιήθηκε απο το ΝΑΤΟ στον Αντικομονουστικό αγώνα. ...αντιφασιστικά βεβαίως βεβαίως..... Είπαμε...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου