Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι


Πεθαίνει, 21/8/1964, στην Γιάλτα, ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Γεννήθηκε στις 23/3/1893 στην Γένοβα. Το 1914 εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μαζί με τον Αντόνιο Γκράμσι πρωτοστάτησαν για μια επαναστατική γραμμή του εργατικού κινήματος.

Μετείχε ενεργά στο κίνημα που τον Ιανουάριο του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.


Πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποτροπή του φασισμού. Το 1924 ήταν ένας από τους ιδρυτές της εφημερίδας «Ουνιτά». Διακρίθηκε στη συνέχεια για τη συνέπειά του στην πάλη κατά των αριστερών και δεξιών παρεκκλίσεων στο ΚΚΙ.

Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μετείχε στην προετοιμασία του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ.

Ηταν από τους πρωτεργάτες στην προώθηση της πολιτικής του Λαϊκού Μετώπου, όπως διατυπώθηκε στην εισήγηση του Γκ. Ντιμιτρόφ.

Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε ενεργά για την ενότητα του κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης.

 Είχε σημαντικό συγγραφικό έργο.

2 σχόλια:

  1. ..Παλμίρο Τολιάτι.... στο 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ΚΚΣΕ.. το 1956 κατηγορούσε τον Χρουτσόφ πως καθυστερεί την αποσταλινοποίηση.... Με την στροφή στο ΣΑΛΕΡΝΟ... μπήκαν σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και σαν υπουργός δικαιοσύνης υπόγραψε την αμνηστία στους συνεργάτες του Μουσολίνι δηλαδή στους δολοφόνους του σ.ΓΚΡΑΜΣΙ. Ξέπλυναν τον Καπιταλισμό στην Ιταλία απο τα εγκλήματα του. Το 1935 στην Κ.Δ επικράτησε ο οπορτουνισμός. Κατάργησε την νικηφόρα γραμμή των Μπολσεβίκων ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ και με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... κατέστρεψαν τα πάντα.... Οι Μπολσεβίκοι ΓΚΡΑΜΣΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο 2ο Δοκίμιο 1949 1968 υπάρχει κριτική το 1947 απο τους σ. ΜΟΛΟΤΟΦ και ΖΝΤΑΝΟΦ για το πόσο ακόμα θα υποχωρήσουν στον καπιταλισμό. Ζντάνοφ λίγο πριν την δολοφονία του το 1948 απο την Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου