Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις «Ελλάς» (τρία έψιλον )

Η Εθνική Ένωσις «Ελλάς» -περισσότερο γνωστή με τα αρχικά της, ΕΕΕ ή τρία έψιλον- ήταν η σημαντικότερη αντισημιτική και πρωτοφασιστική ή φασιστική οργάνωση της βόρειας Ελλάδας κατά τον Μεσοπόλεμο.

Ιδρύθηκε το 1927 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εμπόρους που αντιμετώπιζαν τον εβραϊκό ανταγωνισμό. Κατά άλλη άποψη, η κύρια ιδεολογία της οργάνωσης ήταν ο αντικομμουνισμός, αλλά επειδή στις κατώτερες τάξεις των Εβραίων ήταν διαδεδομένος ο κομμουνισμός, προέκυψε ο αντισημιτισμός ως δευτερεύουσα ιδεολογία.
 

Ιδρυτής της ΕΕΕ και πρόεδρός της ήταν ο έμπορος Γεώργιος Κοσμίδης, γραμματέας της ο τραπεζικός Δ. Χαριτόπουλος, ενώ τη δράση της προπαγάνδιζε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Φαρδής.

Οι τριεψιλίτες συμμετείχαν σε επίσημες παρελάσεις σε εθνικές εορτές και είχαν αναπτύξει παραστρατιωτική δράση. 

Η ΕΕΕ είχε τη στήριξη του Βενιζελικού πολιτικού Λεωνίδα Ιασωνίδη. 
Στο πλαίσιο του αντικομμουνισμού οι τοπικές αρχές στη βόρεια Ελλάδα ανέχονταν, αν δε συνεργάζονταν με την ΕΕΕ, ενώ η αστυνομία και ο στρατός δείχνανε απροθυμία στη δίωξή τους.
 
Πογκρόμ στο εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ

Σε συνεργασία με την εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης η ΕΕΕ εξαπέλυσε μία μανιώδη αντισημιτική εκστρατεία. Έλαβαν χώρα αρκετά περιστατικά που κορυφώθηκαν τον Ιούλιο του 1931 στο πογκρόμ του Κάμπελ, μιας εβραϊκής συνοικίας της Θεσσαλονίκης που πυρπολήθηκε.

 Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε δίκη με κατηγορούμενους το Φαρδή, αρχισυντάκτη της «Μακεδονίας» που είχε υποκινήσει τα επεισόδια, και μέλη της ΕΕΕ, οι οποίοι αθωώθηκαν.

Τον Ιούνιο του 1933 η ΕΕΕ οργάνωσε την «προς Αθήναις πορεία», μία πορεία 3.000 Χαλυβδόκρανων.


«προς Αθήναις πορεία»
Ο Μεταξας διέλυσε, στις 12/8/1936, τις προηγούμενες ελληνικές φασιστικές οργανώσεις (μεταξύ τους την «Τρία Εψιλον» και τα αιματοβαμμένα τάγματα εφόδου της, τους «Χαλυβδόκρανους» φασιστικές οργανώσεις (μεταξύ τους την «Τρία Εψιλον») μόνο και μόνο για να δημιουργήσει από την αρχή ένα μαζικό φασιστικό κίνημα που θα του επέτρεπε να έχει το πάνω χέρι στη «συγκυβέρνηση» με τον Γεώργιο Β'. 

Πρόκειται για την ΕΟΝ - την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας - η οποία ιδρύθηκε 1939, στελεχώθηκε και οργανώθηκε στη βάση των πιο σκληρών φασιστικών νεολαιίστικων οργανώσεων.

Η «Τρία Εψιλον», επανασυστήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1941 στην γερμανική κατοχή. 

3 σχόλια:

  1. Ο Φασισμός είναι το μακρύ ΑΝΟΙΧΤΑ δολοφονικό χέρι του καπιταλιστικού συστήματος μία άλλη μορφή αστικής διακυβέρνησης. Τα φασιστικά τάγματα εφόδου είναι εργαλείο του Καπιταλισμού. Στην Γερμανία το 1918 φτιάχτηκαν απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΕΤ ΣΑΙΝΤΕΜΑΝ που έπνιξε την επανάσταση στο αίμα. Το 1943.. τα Τάγματα ασφαλείας φτιάχτηκαν με την σύμφωνη γνώμη όλου του καπιταλιστικού κόσμου Γερμανών και Αγγλων καπιταλιστών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ...αντιφασίστας... Τσόρτσιλ δήλωνε ενθουσιασμένος με τον Μουσολίνι και πως αν ήταν Ιταλός θα ήταν μαζί του. Τώρα έλεγε βρέθηκε μία αποτελεσματική άμυνα απέναντι στον Μπολσεβικισμό. Αφιερωμένο σε ...άσους... τους θεωρούσαν ...συμμάχους και φοβόντουσαν μη πάθουν καμία ζημιά απο τους Γερμανούς όπως στις Αρδένες την στιγμή μάλιστα που ήδη είχαν σφάξει τον λαό σε Αθήνα Πειραιά τον Δεκέμβρη του 1944....ΑΞΙΟΙ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε.Ε.Ε. (“Εθνική Ένωσις Ελλάς”)
    Η Θεσσαλονίκη και το “μαύρο μέτωπο”
    https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/09/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου