Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η Κ.Ο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει τις πολεμικές πιστώσεις


Η κοινοβουλευτική ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει, 4/8/1914, στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης Χάαζε, εκφωνώντας τη δήλωση του κόμματος υπέρ του πολέμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε ώρα κινδύνου δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα».


«Εμείς στη Γερμανία», ισχυρίστηκε αργότερα το ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, «έχουμε καθήκον να αμυνθούμε. Έχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τη χώρα της πιο προχωρημένης σοσιαλδημοκρατίας από τη ρωσική σκλαβιά…Εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες, με το γεγονός ότι προσχωρήσαμε στη σοσιαλιστική Διεθνή δεν πάψαμε να είμαστε Γερμανοί».

Έτσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων. 

Την ίδια μέρα που ψηφίστηκαν οι πολεμικές πιστώσεις, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βελγίου και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.  

Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος

1 σχόλιο:

  1. Σοσιαλδημοκρατία και οπορτουνισμός είναι ο χειρότερος και ποιό επικίνδυνος εχθρός του λαού. Είναι η Αστική τάξη μασκαρεμένη σε φίλο. Χειρότεροι και απο τους φασίστες. Οπως η 2η Διεθνή πρόδωσε τους λαούς το 1914 το ίδιο ακριβώς έγινε και με την 3η Κ.Δ με την επικράτηση του οπορτουνισμού το 1935.... Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου