Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις

Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά, καθώς όλα δείχνουν ότι επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις, με «προξενήτρες» τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης.

Σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο στα μέσα Ιούλη, και των σχετικών
«πρωτοβουλιών» της Γερμανίας που έχει αυτό το εξάμηνο και την ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ, βρέθηκε χτες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, A. Λάσετ, για να συζητήσει μια σειρά από θέματα (διμερείς μπίζνες, διαχείριση πανδημίας, Μεταναστευτικό κ.λπ.), αλλά και τα Ελληνοτουρκικά να μπαίνουν επίσης με βαρύτητα στην ατζέντα.
Αλλωστε, όπως διαχέεται από πλευράς Μαξίμου, αναπαράγοντας το παραμύθι των «συμμάχων» που στηρίζουν τάχα τη χώρα μας ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, στη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη συζήτησαν και «το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση σχεδίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή απάντηση».

Αργότερα το μεσημέρι, ο Γερμανός πολιτικός, που αναμενόταν να πάει και στη Λέσβο, για να επισκεφθεί τα «κέντρα φιλοξενίας» προσφύγων, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος δήλωσε κατόπιν ότι ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, «εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο των οποίων ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας». Εβαλε μόνον όρο ότι ο αυτός ο διάλογος «δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών», και θα αφορά «τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών», προβληματική διατύπωση, που επαναλαμβάνει διαρκώς τελευταία ο υπουργός Εξωτερικών και γεννά ερωτήματα και ανησυχίες για το πού το πάνε, καθώς οι «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες» περιλαμβάνουν όχι μόνο την ΑΟΖ αλλά και τα χωρικά ύδατα όπου ένα κράτος ασκεί απόλυτη κυριαρχία. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του Βερολίνου στην εν λόγω διαδικασία διευθέτησης, ο Δένδιας ενημέρωσε, όπως ο ίδιος είπε, τον Α. Λάσετ «για το ρόλο που η Ελλάδα θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει στην περιοχή μας».

Στο μεταξύ, γεμάτο νόημα ήταν και το «σήμα» που έστειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας: «Στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του "Ορούτς Ρέις", επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: Η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μία - και μόνη - εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πληθαίνουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που δείχνουν για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επαφές και δρομολόγηση των επικίνδυνων διευθετήσεων. Π.χ. η «Καθημερινή» έγραψε ότι «άμεσα, ει δυνατόν ακόμα και αυτή την εβδομάδα και σίγουρα όχι μετά τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η μεθοδολογία των ανανεωμένων διερευνητικών επαφών (σ.σ. διακόπηκαν το 2016), με σκοπό αυτές να αρχίσουν άμεσα και ορίζοντα ολοκλήρωσης μήνες και όχι χρόνια». Εξάλλου, το «Βήμα» προσδιορίζει ότι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών «έχει ήδη δρομολογηθεί για το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου, ως το επόμενο βήμα της "τριμερούς του Βερολίνου"». Από κοντά και η φημολογία περί αποστολής στρατιωτικών στελεχών στην Αγκυρα από τα μέσα Αυγούστου και μετά, στο πλαίσιο των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία στην πράξη λειτουργούν ως μια πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της.

Εξάλλου, στις 26 Αυγούστου αναμένεται η λεγόμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, και αμέσως μετά, 27 και 28 του μήνα, πάλι στη γερμανική πρωτεύουσα, η αντίστοιχη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο μενού των οποίων βρίσκονται οι «ευρωτουρκικές σχέσεις».

Τι προστασία παρέχουν όλα αυτά για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα φάνηκε ανάγλυφα στην απάντηση που έδωσε στο «Βήμα» ο Τζ. Μπόλτον, πρ. σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς, τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν στραφεί εναντίον της Ελλάδας, «που αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ; Θα σήκωνε ο Τραμπ το τηλέφωνο να ζητήσει από τον Ερντογάν να σταματήσει ή δεν θα νοιαζόταν καθόλου;». «Αυτή είναι πραγματικά μια δύσκολη ερώτηση (...) 

Είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι ο Ερντογάν έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) Νομίζω ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και τούτο διότι θα επρόκειτο για ένα μεγάλο κέρδος για τη Ρωσία», είπε μεταξύ άλλων ο Μπόλτον, επιβεβαιώνοντας πως μπροστά στο κύριο για τον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα, την αγκίστρωση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στο μεταξύ τους παζάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου