Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Να χορηγηθεί επίδομα τοκετού και λοχείας στις εποχιακά εργαζόμενες στον Τουρισμό


Επίκαιρη Ερώτηση
 
«Να χορηγηθεί επίδομα τοκετού και λοχείας στις εποχιακά εργαζόμενες στον Τουρισμό»

Οι εποχιακά εργαζόμενες στον Τουρισμό δουλεύουν συνήθως τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και παίρνουν λίγο παραπάνω από 100 ένσημα ετησίως. Αλλά και εκείνες που εργάζονται από τον Απρίλη ή τον Μάη ως τον Οκτώβρη, σπάνια υπερβαίνουν τα 100 ένσημα, καθώς οι εργοδότες συστηματικά κλέβουν τα ένσημα των εργαζομένων, ενώ το κράτος έχει αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Για να πάρει από τον ΕΦΚΑ το επίδομα αδείας τοκετού και λοχείας μια έγκυος εργαζόμενη, πρέπει να έχει τουλάχιστον 200 ένσημα, στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν την ημερομηνία τοκετού. Αυτό σημαίνει ότι όποια εργαζόμενη γέννησε από τον Ιούνη και μετά δεν μπορεί να συμπληρώσει τα 200 ένσημα. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Με ημερομηνία τοκετού 15/6/2020, πρέπει να έχει 200 ένσημα από 16/6/2018-15/6/2020. Αυτό σημαίνει: 12 ένσημα τον Ιούνη, 25 ένσημα τον Ιούλη, 25 ένσημα τον Αύγουστο, 25 ένσημα τον Σεπτέμβρη, σύνολο 87 ένσημα από το 2018 προσμετρούνται. Από το 2019, προσμετρούνται άλλα 100 ένσημα. Στο 2020, όμως δεν έχει καθόλου ένσημα, αφού οι πτήσεις ξεκίνησαν τον Ιούλη και οι προσλήψεις έγιναν, όσες έγιναν, αργότερα. Το πρόβλημα αφορά τις εποχιακές εργαζόμενες που θα γεννήσουν φέτος, αλλά και εκείνες που θα γεννήσουν του χρόνου και δεν συμπληρώνουν τα 200 ένσημα.

Φέτος με την απαγόρευση των πτήσεων, το κλείσιμο των ξενοδοχείων και όλων των συναφών τουριστικών επιχειρήσεων, που εξαρτούν τη λειτουργία τους από την είσοδο των τουριστών στη χώρα, οι εργαζόμενες άλλες δεν δουλεύουν καθόλου φέτος κι άλλες -οι λιγότερες- έπιασαν δουλειά τον Ιούλη. Έτσι μια εποχιακή εργαζόμενη που γέννησε ή θα γεννήσει φέτος, δεν συμπληρώνει τα 200 ένσημα τα δύο τελευταία χρόνια και χάνει το επίδομα της άδειας τοκετού και λοχείας από τον ΕΦΚΑ.

Είναι εγκληματικό να χάσουν το επίδομα αδείας τοκετού και λοχείας οι εργαζόμενες που δεν συμπληρώνουν τα 200 ένσημα, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, στις σημερινές συνθήκες, της εκτίναξης της ανεργίας και της άγριας φτώχειας που πλήττει με ιδιαίτερη σκληρότητα στις οικογένειες των εποχιακών εργαζομένων στον Τουρισμό.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον Τουρισμό είναι αυτοί που δημιούργησαν το τουριστικό θαύμα και είναι στην πλειοψηφία τους εποχιακοί, πολλές φορές απλήρωτοι, να υπομένουν το κλέψιμο των ρεπό, των υπερωριών και των ενσήμων τους. Αυτοί οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την ανάπτυξη και τα συνεχόμενα ρεκόρ σε αφίξεις και κέρδη των πολυεθνικών του Τουρισμού, με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα. Οι ίδιοι εργαζόμενοι, πληρώνουν σήμερα και την καπιταλιστική κρίση και απειλούνται με εξαθλίωση, ιδιαίτερα όσοι δεν δούλευαν σε ξενοδοχεία και δεν έχουν μπει σε αναστολή.

Εργαζόμενες και από άλλους κλάδους (μη εποχιακούς), που έχουν απολυθεί ή δεν βρίσκουν δουλειά, λόγω της κατάστασης, πιθανόν να μη συγκεντρώσουν τα 200 ένσημα, λόγω της κρίσης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη θέση χορήγησης επιδόματος αδείας τοκετού και λοχείας σε όλες οι γυναίκες που γεννούν, είτε είναι εργαζόμενες, είτε είναι άνεργες, είτε είναι αγρότισσες, είτε είναι αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες ή επαγγελματίες, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ώστε να χορηγηθεί το επίδομα αδείας τοκετού και λοχείας στις εργαζόμενες που δεν συμπληρώνουν την προϋπόθεση των 200 ενσήμων, υπολογίζοντας ότι και το 2020 θα εργάζονταν όπως το 2019, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα και η καπιταλιστική κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός.

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου