Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Καταδικάζεται σε θάνατο ο Νίκος Πλουμπίδης

Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται, 3/8/1953, σε θάνατο με βάση τον μεταξικό Α.Ν.375 περί κατασκοπίας.

Η δίκη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου του 1953 με την έκδοση της απόφασης. Ο Πλουμπίδης και η καθοδήγηση του ΚΚΕ καταδικάστηκαν δυο φορές σε θάνατο.
Ο Πλουμπίδης αντιμετώπισε την υπόθεση με πίστη στο Κόμμα, έως την τελευταία στιγμή, προκαλώντας το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του.
Εδωσε τη μάχη της υπεράσπισης του Κόμματος και του εαυτού του ως κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, στέλνοντας στο καθεστώς το σαφέστατο μήνυμα να μην περιμένει τίποτα απ' αυτόν.

Με την έγνοια του Κόμματος κατά νου, άφησε παρακαταθήκη ένα γράμμα - ντοκουμέντο, απάντηση αποστομωτική σε όσους ως και σήμερα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Πλουμπίδη για να πλήξουν το ΚΚΕ: «Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την Ενότητά του και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του. Τιμή μου εγώ, πάνω απ' όλα, έχω την τιμή του Κόμματος».


«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος» και «δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του»... (οι εφημερίδες της εποχής).

Xαράματα 14ης Αυγούστου 1954, στην Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί. Πέντε η ώρα το πρωί. Αχάραγα. Ένα αυτοκίνητο μεταφέρει δεμένο με χειροπέδες τον Νίκο Πλουμπίδη στον τόπο εκτέλεσής του. Λίγο μετά πέφτει νεκρός.

Στην κυβέρνηση βρισκόταν ο «Ελληνικός Συναγερμός», η «Δεξιά», του Παπάγου. Όπως δυο χρόνια πριν, το Μάρτη του 1952, στην κυβέρνηση βρισκόταν το «Κέντρο», με επικεφαλής τον Πλαστήρα, που πήρε την ευθύνη για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Νίκος Πλουμπίδης

2 σχόλια:

  1. Η Πρόταση του Π.Γ που ήταν του ίδιου του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ έλεγε να μπούνε στα ψηφοδέλτια της ...ΕΔΑ.... Μπελογιάννης Πλουμπίδης. Τους το αρνήθηκαν με λύσσα.... Την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ο Αντικομουνιστής Πρόεδρος της ...ΕΔΑ Μενσεβίκος Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν στο γραφείο του Παπάγου που πήρε την υπόσχεση πως το Αστικό κράτος δεν θα βγάλει την ...ΕΔΑ παράνομη... Δεν είχαν λόγο να το κάνουν. Ηταν το καλύτερο πλυντήριο.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κατηγορία σε βάρος του Πλουμπίδη ήταν άδικη. Βασίστηκε σε πληροφορίες απο ...κάποιους... που ενημέρωναν την ηγεσία για ...πράκτορες....και μετά τους έφταιγε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και το 1968... βρέθηκαν στο προδοτικό ...εσωτερικό.... όπως ο Κυρία Παπά που κατηγόρησε τους σ.ΒΑΒΟΥΔΗ και ΙΜΒΡΙΩΤΗ για ...πράκτορες. Τα λάθη του σ.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ είναι δύο. Η Υπογραφή του στην ίδρυση της ..ΕΔΑ... μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και διώξεων και με δεδομένο πως απο την 5η Ολομέλεια Γενάρη του 1949 στο ΓΡΑΜΜΟ είχε ξεκινήσει η διόρθωση του προγράμματος Σοσιαλισμός με Δικτατορία του προλεταριάτου και υπήρχε το σχήμα ..δημοκρατικός συναγερμός... για εκμετάλλευση κάθε χαραμάδας για αστική νομιμότητα σε συνδυασμό με της παράνομες Κ.Ο και το γράμμα στην ασφάλεια. Αυτά τα λάθη δεν τον κάνουν σε καμία περίπτωση προδότη. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου