Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Το Α’ Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών θέτει τον «Ριζοσπάστη» εκτός νόμου

Το Α’ Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, 8/8/1925, θέτει τον «Ριζοσπάστη» εκτός νόμου.
Ο συντάκτης της εφημερίδας Τ. Φίτσιος καταδικάζεται σε φυλάκιση.
Το Κόμμα εκδίδει την «Προλεταριακή Πάλη».


Ο ΤΑΚΗΣ ξημεροβραδιαζόταν στην εφημερίδα μας. Ξεχνούσε να φάει, αλλά ξεχνούσε και να κοιμηθεί: Ηταν η συνείδηση του "Ριζοσπάστη".

"Ο Τάκης - συμπληρώνει ο Βάσος Γεωργίου - είναι ένα σύμβολο και μια πορεία... Οταν μπήκε στη φυλακή (της Αίγινας) μαθαίνουν πως σε λίγο μπαίνει στην αχτίνα ο Τάκης Φίτσος. Διακόσιοι άνθρωποι στριμώχνονται στην κιγκλίδα. 
 
Κι όσοι τον ξέρανε κι όσοι δεν τον ξέρανε... Ολοι σε μια φωνή, με σεβασμό, προφέρανε το όνομά του: Ο Τάκης, ο Τάκης Φίτσος...

ΚΑΙ ένας άλλος παλαίμαχος αντιστασιακός δημοσιογράφος, ο Παναγιώτης Πατρίκιος, προσθέτει στις μνήμες: "...Εγραφε, όσο ψηλά κι αν έφτασε, τα φαρμακεία, όπως θα έγραφε το κύριο άρθρο... Σαν νάταν μαθητευόμενος συντάκτης, πιστεύοντας πως υπηρετεί το ίδιο τη δημοσιογραφία, γιατί ποτέ δεν υπήρξε βεντέτα...".

Ο ΤΑΚΗΣ... ο Τάκης. Ηρωική μορφή του ΚΚΕ και της εφημερίδας μας. 

Ο Τάκης Φίτσιος γεννήθηκε στη Λαμία το 1902. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτελέστηκε στις  16/4/1949.

1 σχόλιο:

  1. 1925 1974 49 χρόνια το ΚΚΕ παράνομο αντιμετωπίζοντας την φωτιά και το σίδερο της αστικής τάξης και ταυτόχρονα της ύπουλη υπονομευτική διαβρωτική δουλειά του οπορτουνισμού που προκάλεσε χειρότερη καταστροφή και απο τις ανοιχτές διώξεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου