Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Κλοπή διαρκείας

Η είδηση για τη συμφωνία των Κούρδων διοικητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών σε περιοχές της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent Energy LLC», έδειξε για άλλη μια φορά το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Μάλιστα, δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία».
Στις 26 Μάρτη, ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού, Αλεξ Κουάταερτ, που βρισκόταν στη Συρία, δήλωνε στο αμερικανικό ρ/φ δίκτυο NPR πως «η κύρια αποστολή μας είναι να εξασφαλίσουμε την πετρελαϊκή υποδομή για να την χρησιμοποιήσουν οι συνεργάτες μας». Στις 13 Μάη, στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Κοινή Επιχειρησιακή Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία (Special Ops Joint Task Force-OIR) δημοσίευσε φωτογραφίες από περίπολο σε πετρελαιοπηγές στην περιοχή Χάσακα της Συρίας, αναφέροντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις «υποστηρίζουν τις δυνάμεις των SDF στην εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία (...)». Η προσπάθεια «ελέγχου» (στην πραγματικότητα κλοπή) του πετρελαίου της Συρίας συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων Ενέργειας στην περιοχή. Στην έκθεση που δημοσίευσε ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού Κογκρέσου για την επιχείρηση «Inherent Resolve» (Εγγενής Επίλυση) για την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2020, αναφέρει μόνο για τους δύο πρώτους μήνες 8 περιστατικά μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως αυτά στις 16 και 18 Γενάρη, όπου αμερικανικές δυνάμεις «απέτρεψαν Ρώσους στρατιώτες που κατευθύνονταν στην πετρελαιοπηγή Ρμελάν στη Χάσακα».
 
***
Σε αυτή την προσπάθεια κλοπής του πλούτου της Συρίας έχουν εμπλακεί πολλοί ...επίδοξοι ληστές. Χαρακτηριστική είναι έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου του 2016, για τη συμβολή των κρατών στον λεγόμενο «Συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», το δημιούργημα δηλαδή των ίδιων των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου και της Τουρκίας, που αξιοποιήθηκε ως πολυεργαλείο για τις επεμβάσεις τους στη Συρία και αλλού, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στην περιοχή, πρωτίστως τη Ρωσία.
Σε αυτή την έκθεση, ανάμεσα στους 66 συμμετέχοντες που «συμβάλλουν στον συνασπισμό με τρόπο ανάλογο με τα εθνικά τους συμφέροντα και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα» συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Μάλιστα, την ίδια χρονιά, σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, είχε υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν για τις επιχειρήσεις του συνασπισμού οι ασκήσεις και οι αποστολές του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, ξεχωρίζοντας το ρόλο που έχουν σε αυτές η Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία.
 
***
Σε αυτό επομένως το πολύπλοκο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιπαραθέσεων εμπλέκεται και η χώρα μας, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια εξασφάλισης για την ντόπια αστική τάξη μεγαλύτερου μέρους της λείας των επεμβάσεων εκθέτουν τον λαό μας σε νέους κινδύνους. Εχουν δώσει γην και ύδωρ σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη βάση - ορμητήριο και ταυτόχρονα στόχο πιθανών αντιποίνων. Οσο για τη δήθεν ευαισθησία των κυβερνήσεων και της ΕΕ για το ...δράμα των προσφύγων και μεταναστών - που έχουν συμβάλει για τη δημιουργία του - και τους οποίους πετάνε στην αθλιότητα των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, είναι η απόλυτη υποκρισία. Οι λαοί της περιοχής και ο δικός μας έχουν ένα δρόμο για να βάλουν τέλος στους πολέμους, στην προσφυγιά και την κλοπή του πλούτου τους. Να παλέψουν ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενάντια στις αστικές τάξεις και την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Είναι η μόνη εγγύηση για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά και να αξιοποιήσουν τον φυσικό τους πλούτο για την ευημερία των πολλών και όχι των λίγων εκμεταλλευτών τους.

Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου