Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Φεύγει από την ζωή ο Αντώνης Αμπατιέλος.

Έφυγε από τη ζωή, 7/8/1995, ο κομμουνιστής ηγέτης του παγκόσμιου ναυτεργατικού κινήματος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Αντώνης Αμπατιέλος.

Ο Αντώνης Αμπατιέλος, φέρεται, να γεννήθηκε  στις 17/1/1914 στη Ρουμανία, βρέθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά με την οικογένειά του.

Από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισαν οι κομμουνιστικές ιδέες.

Το 1932 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ και μπαρκάρει στα καράβια.  Ναυτεργάτης από τα 18 του χρόνια “όργωσε” τους ωκεανούς.
Και με τους προσωπικούς αγώνες του, σε κάθε πλοίο που υπηρετούσε, πετύχαινε να βελτιώνει τη θέση των συναδέλφων του.

Ο ίδιος από το πόστο του Γραμματέα της ΟΕΝΟ υπέγραψε την ιστορική πρώτη Συλλογική Σύμβαση που υποχρεώθηκαν, για πρώτη φορά το 1943, να υπογράψουν οι εφοπλιστές, καθιερώνοντας και κατοχυρώνοντας το 8ωρο και άλλα βασικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Μετά την απελευθέρωση το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα πλην όμως συνελήφθη για τη δράση της ΟΕΝΟ κατά τη διάρκεια του Β. Π. Πολέμου και στο πλαίσιο του μεταβαρκιζιανού κράτους καταδικάστηκε σε θάνατο.

Όμως η αναγνώριση της δράσης τους στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα και η διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή είχαν αποτέλεσμα την αναστολή της εκτέλεσης.
Ο Αντώνης Αμπατιέλος τιμήθηκε με τα πιο υψηλά καθήκοντα στην ηγεσία του Κόμματος. 

Από το 1969 ήταν τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1991 στο 13ο Συνέδριο και μέλος του ΠΓ της ΚΕ από το 1971 μέχρι το 12ο Συνέδριο, το 1987, ενώ το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής στην Α Πειραιά.

Αντώνης Αμπατιέλος

Καταδικάζεται ερήμην, ο ΑντώνηςΑμπατιέλος

1 σχόλιο:

  1. Ο Φάκελος 42619 της Κρατικής Ασφάλειας για τον Αντώνη Αμπατιέλο

    «Ιδρυσεν επιτροπές κατά πλοίον επαναστατικού χαρακτήρος»

    https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7%2F1%2F17&pageNo=19&id=16503

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου