Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία


Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν, 7/8/1933, σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.


Στις 7/8 ο «Ριζοσπάστης» αναγγέλλει ότι οι λιγνιτωρύχοι αποφάσισαν απεργία. Η ανταπόκριση έρχεται στην εφημερίδα από το χωριό Αγ. Λουκάς: «Εγινε ενθουσιώδης συγκέντρωση 150 ανθρακωρύχων Αλιβερίου. Οι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν ομόφωνα την κάθοδο στην απεργία.

Οι ανθρακωρύχοι καλούν τους εργάτες όλης της χώρας να τους ενισχύσουν ηθικά και υλικά στον αγώνα».
Ρεπορτάζ  του «Ριζοσπάστη» για την απεργία
Στις 13 Αυγούστου, αναγγέλλεται η νίκη της απεργίας. Η εταιρεία αναγκάζεται να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών. Από το μπουντρούμι της φυλακής όπου έχουν ριχτεί στο μεταξύ δύο από τα στελέχη του ΚΚΕ που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των εργατών στέλνεται το παρακάτω μήνυμα:

«Σύντροφοι από τις φυλακές όπου μας έριξαν οι δολοφόνοι του Αλιβερίου, σας απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό για τη νίκη. Σας χαιρετίζουμε για την ηρωική πάλη που και μετά τη σύλληψή μας συνεχίσατε πάνω στη γραμμή της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας. Σας εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας για τις θερμές σας εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Κόβουμε από το υστέρημά μας και στέλνουμε 50 δραχμές για την ενίσχυση των ηρωικών θυμάτων της απεργίας. Με συντροφικούς χαιρετισμούς Φλωκίδης και Νικολόπουλος, Φυλακές Χαλκίδας 14/8/33».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου