Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Κομμουνιστές κρατούμενοι, της Λέρου υπέρ 12ης Ολομέλειας

Με επιστολή τους, 14/9/1969, 905 κομμουνιστές κρατούμενοι στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, εγκρίνουν τις θέσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σύσκεψη των 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που έγινε στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντισοβιετικές, αντιδιεθνιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδη - Δρακόπουλου - Μπριλλάκη.

Τα κέντρα κράτησης και βασανισμού Μπουμπουλίνας, Ασφάλειας Μεσογείων, το Μπογιάτι, το ΕΑΤ - ΕΣΑ ήταν πραγματικά για 4 χρόνια τα πιο ισχυρά κέντρα αντίστασης απέναντι στη χούντα.
Κράτησαν ορθό το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, ενέπνεαν αντίσταση και ήταν αφετηρία μεγάλης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και διεθνώς (...).
Τα κέντρα κράτησης και βασανισμού Μπουμπουλίνας, Ασφάλειας Μεσογείων, το Μπογιάτι, το ΕΑΤ - ΕΣΑ ήταν πραγματικά για 4 χρόνια τα πιο ισχυρά κέντρα αντίστασης απέναντι στη χούντα. Κράτησαν ορθό το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, ενέπνεαν αντίσταση και ήταν αφετηρία μεγάλης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και διεθνώς (...).

Η χούντα σε σχέση με τη δικτατορία του Μεταξά δεν μπόρεσε να αποκτήσει μαζικό λαϊκό έρεισμα (...) Κάτω από την αντίσταση αυτή, της οποίας κέντρο αποτελούσαν οι χώροι εξορίας, η χούντα κατέρρευσε, ανατράπηκε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που έχει αξία για το σήμερα και το μέλλον. (...) Κατέρρευσε όχι με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από την πάλη του λαού, από την ανάπτυξη του κινήματος και τα προβλήματά της. Το "Πολυτεχνείο" ήταν συνέχεια της αντίστασης και κορύφωση της πάλης. Επομένως, είναι σημαντικό από ιστορικής άποψης συμπέρασμα και για σήμερα και για τη στρατηγική μας αυτό που λέμε, ότι ο λαός με την δύναμή του, οργανωμένος, με τη συμμαχία του, μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές έως την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Η ανατροπή δεν θα γίνει μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως έγινε και με τη χούντα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ισχυρό εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία. (...)
 
Η «Αδούλωτη Αθήνα»,
 έκτακτο φύλλο της παράνομης έκδοσης
της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ),
το Φλεβάρη του 1968, με την απόφαση της ΚΟΑ
για τη στήριξη των Αποφάσεων
 της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Παρθένι και το Λακκί, όπως και άλλοι χώροι δημιουργήθηκαν για να μεταφέρουν ένα μέρος των πάνω από 6 χιλιάδων εξόριστων της Γιούρας.

Μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα των εξόριστων ήταν να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε κατοικημένο μέρος. Αυτός ο αγώνας έφερε ορισμένα αποτελέσματα. Ο αγώνας δεν πάει χαμένος και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Φέρνει τα αποτελέσματά του, αφήνει πάντα τα ίχνη του. (...) Η χούντα έφερε το 1968, 400 με 450 κρατούμενους στο Παρθένι, κυρίως ηγετικά στελέχη - με τα κριτήρια της χούντας - και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους με οχηματαγωγό περίπου 1.200 στο Λακκί. Ενα μέρος κρατουμένων έμεινε στη Γιούρα και οι γυναίκες κρατούμενες μεταφέρθηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού στην Κρήτη.

Και εδώ συνεχίστηκε ο αγώνας. Οι συνθήκες ήταν καλύτερες από τη Γιούρα, αλλά δεν έπαυες να είσαι κρατούμενος με τους περιορισμούς, τις δυσκολίες, τις απειλές, τους εκβιασμούς, με τις στερήσεις, κάθε είδους. Στο Λακκί, η πλειοψηφία ήταν εργάτες και αγρότες. Η χούντα πίστευε ότι με αυτό το διαχωρισμό μπορεί να επιβληθεί».

1 σχόλιο:

  1. ......Η χούντα σε σχέση με τη δικτατορία του Μεταξά δεν μπόρεσε να αποκτήσει μαζικό λαϊκό έρεισμα (...) Κάτω από την αντίσταση αυτή, της οποίας κέντρο αποτελούσαν οι χώροι εξορίας, η χούντα κατέρρευσε, ανατράπηκε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που έχει αξία για το σήμερα και το μέλλον. (...) Κατέρρευσε όχι με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από την πάλη του λαού, από την ανάπτυξη του κινήματος και τα προβλήματά της. Το "Πολυτεχνείο" ήταν συνέχεια της αντίστασης και κορύφωση της πάλης. Επομένως, είναι σημαντικό από ιστορικής άποψης συμπέρασμα και για σήμερα και για τη στρατηγική μας αυτό που λέμε, ότι ο λαός με την δύναμή του, οργανωμένος, με τη συμμαχία του, μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές έως την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Η ανατροπή δεν θα γίνει μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως έγινε και με τη χούντα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ισχυρό εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία. (...)......Πολύτιμα συμπεράσματα βγαλμένα μέσα απο την πορεία αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ που πάντα πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό οι κομμουνιστές να το παλεύουμε μέσα στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ωστε να μη γεννιούνται κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Η Διάσπαση του 1968 αντιμετώπισε της ΑΚΡΑΙΕΣ εκφάνσεις του Οπορουνισμού και έλυσε το οργανωτικό ζήτημα. Το προγραμματικό ιδεολογικό δεν ήταν δυνατό σε εκείνες τις συνθήκες. Η Ανοιχτή αστική στρατιωτική δικτατορία του 1967 διέλυσε τα οπορτουνιστικά φούμαρα της ...ΕΔΑ... για την Αστική νομιμότητα.... Επίσης θετικό..ρόλο έπαιξε η απόσυρση του ...χρουτσόφ... το 1964... λόγο αντιδράσεων της κοινωνίας για να πάνε ποιό αργά στον καπιταλισμό. Μας βοήθησαν αφάνταστα οι παρακαταθήκες απο την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ. Ολα τα λάθη που αναφέρω δεν αφορούν σε τίποτα τους εξόριστους συντρόφους μας που έκαναν το καθήκον τους στο ακέραιο Ολα βαραίνουν τον Οπορτουνισμό στην Κ.Δ μετά το 1935... και στην ΕΣΣΔ μετά το 1956.... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου