Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου


Η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 και οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βρέθηκαν στη χτεσινή ατζέντα των τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του 8ου κύκλου της «ενισχυμένης εποπτείας» και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα με θέματα μεταξύ άλλων την Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Νοέμβρη, ενώ την ίδια περίοδο αναμένονται και οι πρώτες εκθέσεις αναφορικά με το πακέτο συστάσεων στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Να σημειωθεί ότι ο 8ος κύκλος «ενισχυμένης εποπτείας» συνδέεται με την εκταμίευση κεφαλαίων από το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, παρέχοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δέσμης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τις αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση. Σύμφωνα με τον αντιλαϊκό προγραμματισμό, η 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» αναμένεται να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της 30ής Νοέμβρη.

«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ στο τέλος της περασμένης βδομάδας υπέβαλε στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ βέβαια ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής κρίσης ανοιχτό παραμένει το εύρος των νέων παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, με άξονα τη διατήρηση επαρκούς ταμειακού αποθέματος, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα έκδοση κρατικών ομολόγων (πιθανόν 5ετούς διάρκειας) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις της επόμενης περιόδου, μεταξύ των οποίων η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά με τη διατήρηση του ταμειακού αποθέματος, ως εγγύηση για την προσέλκυση επενδυτών. Μεταξύ άλλων δρομολογείται και ειδική νομοθετική ρύθμιση για τις καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί για τραπεζικά δάνεια σε ιδιώτες. Οπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες για ένα σημαντικό τμήμα της ζημιάς θα αποπληρωθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ βέβαια για μια ακόμη φορά τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Μεταξύ άλλων στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση σειράς Υπουργικών Αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του επενδυτή στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, προχωράνε οι παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χτες ότι τρεις επιχειρηματικές συμπράξεις εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για την «παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα, με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου».

Ειδικότερα, πρόκειται για την «China Machinery Engineering - Maison Group», την «Energean Oil & Gas» και τη ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η παραχώρηση θα γίνει για διάστημα έως και 50 έτη, μετά την αδειοδότηση του έργου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» επανέλαβε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αναμένεται να επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο περισσότερο από το αναμενόμενο και βέβαια να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ για το 2020.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, επισημαίνει ότι «το ισχύον αμιγώς διανεμητικό σύστημα παραμένει υπερβολικά εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο που απορρέει από τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα», τονίζοντας ότι αυτές οι «απειλές» σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε ελλείμματα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από κρατικούς πόρους.

Τα φορολογικά βάρη στο λαό

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα εισοδήματα του 2018 (φορολογικές δηλώσεις 2019) φέρνουν στην επιφάνεια τις συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας στην οποία αναγκάζονται να διαβιούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ βέβαια το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από το φόρο εισοδήματος φορτώνεται στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μεταξύ άλλων:

-- 6 στις 10 φορολογικές δηλώσεις (58,9%) που υποβλήθηκαν ενσωματώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.

-- Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών ήταν 11.628 ευρώ.

-- Από τα δηλωθέντα εισοδήματα ύψους 75,22 δισ. ευρώ, τα 32,5 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτούς, τα 24,84 δισ. ευρώ από συνταξιούχους, τα 9,6 δισ. ευρώ από φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, τα 5,141 δισ. ευρώ από εισοδηματίες και 3,112 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική απασχόληση.

-- Μόλις μία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε κέρδη στην εφορία το 2019 (εισοδήματα 2018) και είναι αυτές που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο μόλις 4,36 δισ. ευρώ. Από τα 268.752 νομικά πρόσωπα τα 172.461, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 64,17% του συνόλου, δήλωσαν είτε ζημιές είτε μηδενικά ποσά εισοδημάτων. Ειδικότερα 104.738 νομικά πρόσωπα (38,97% του συνόλου), δήλωσαν ζημίες συνολικού ύψους 44,2 δισ. ευρώ, 67.723 (25,19%) δήλωσαν μηδενικά εισοδήματα και 96.291 (35,82%) δήλωσαν καθαρά φορολογητέα κέρδη ύψους 13,368 δισ. ευρώ.

-- Από τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ακόμη ότι περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν καθώς «πιάστηκαν» από τα λεγόμενα κριτήρια διαβίωσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου