Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Εκατοντάδες νεκροί από τις συγκρούσεις και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τόσο στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όσο και σε περιοχές εκτός του θύλακα. Ταυτόχρονα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με παρεμβάσεις εκατέρωθεν στην πλάτη των λαών της περιοχής, που για δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ.

Κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να έχει κερδίσει αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Οι αζερικές δυνάμεις υποστηρίζουν παρ' όλ' αυτά ότι κατέλαβαν θέσεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων για σχεδόν 30 χρόνια. Ο στρατός του Καραμπάχ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι εμπόδισε το Αζερμπαϊτζάν να «ανασυντάξει τα στρατεύματά του» προσθέτοντας ότι «η κατάσταση σε επίπεδο στρατηγικής δεν έχει αλλάξει».

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες την Κυριακή, δημοσιοποιούνται μόνο μερικοί απολογισμοί που κάνουν λόγο συνολικά για 127 θανάτους. Από αρμενικής πλευράς, ανακοινώθηκε ο θάνατος 104 στρατιωτών και οκτώ αμάχων, ενώ το Μπακού αρνείται να κοινοποιήσει στρατιωτικούς απολογισμούς αλλά ανακοίνωσε τον θάνατο 15 αμάχων.

Για ανάπτυξη Σύρων και Λίβυων μιλούν Μόσχα και Παρίσι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη (του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας) επισήμαναν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην περιοχή (του Ναγκόρνο Καραμπάχ) η αποστολή εκεί μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Καραμπάχ», ενώ «τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες».

Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για την παρουσία «Σύρων μαχητών τζιχαντιστικών οργανώσεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Γαλλία για την περιοχή αυτή.

Κοινή δήλωση Πούτιν, Μακρόν και Τραμπ 

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με τη συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η Ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Απαράδεκτη η παρέμβαση ΗΠΑ, Γαλλίας και Ρωσίας λέει ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πως είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια, όπως είπε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Tass», «Reuters», AFP)

5 σχόλια:

  1. https://www.902.gr/eidisi/politiki/237705/oi-dyo-laoi-na-ypsosoyn-metopo-stis-xenes-imperialistikes-epemvaseis-kai-sta Πεντακάθαρες κρυστάλλινες θέσεις. Η Ανατροπή του Σοσιαλισμού με την εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού με αφετηρία το 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ..ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων το 1956... έχει σαν συνέπεια όλη αυτή την τραγωδία για τους δύο λαούς. Οπορτουνιστική 5η Φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτη δεν διαβάζεις gkagkarin, γιατί έγραψε την ανακ του Γ.Τ

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_759.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς διαβάζω απλά αυτό έχω κρατήσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και πρωτεργάτης της διάλυσής της, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Βρετανικούς Times πως αν είχε διατηρηθεί η Σοβιετική Ένωση, ο σημερινός κόσμος θα ήταν πολύ πιο δίκαιος, σταθερός και ασφαλής. Ενώ πρόσθεσε ότι ο σκοπός των δικών του μεταρρυθμίσεων δεν ήταν σε καμία περίπτωση η διάλυσή της, που ήταν και η τελική κατάληξη της Περεστρόικα.

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτός ήταν ο σκοπός του. Η Ολοκλήρωση της Ανατροπής του Σοσιαλισμού και διάλυσης της ΕΣΣΔ που είχε ξεκινήσει με το 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων 1956 και την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού. Με διαφορετικό βηματισμό στις διάφορες περιόδους. Πάντα ΣΤΑΔΙΑΚΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου