Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιώργο Πρέντζα, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στις δομές δημόσιας Υγείας του νομού
-- Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, με τη μεγάλη εξάπλωση των κρουσμάτων στο νομό Ιωαννίνων;
-- Τον περασμένο Ιούνη, αμέσως μετά την καραντίνα, τα Γιάννενα - όπως και όλη η χώρα - είχαν μηδενικά κρούσματα. Το άνοιγμα όμως του Τουρισμού και στην περιοχή μας, με τους όρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έφερε την αναζωπύρωση της πανδημίας. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τα φυλάκια της Κακαβιάς, της Μέρτζιανης και του Μαυροματίου έγιναν «πύλες εισόδου» του κορονοϊού σε μεγάλη κλίμακα, εξαιτίας των ελάχιστων και πλημμελών ελέγχων, με ευθύνη του κράτους.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει τη νεολαία, τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις εργατικές συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκε ότι εστίες υπερμετάδοσης αποτελούν οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, κυρίως στον κλάδο των Τροφίμων. Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η απόκρυψη κρουσμάτων και η απουσία κρατικών ελέγχων είναι ο κανόνας. Απροστάτευτοι έχουν μείνει επίσης ευαίσθητοι χώροι όπως δομές προσφύγων, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.
Η ευθύνη επομένως για την αύξηση των κρουσμάτων είναι της κυβέρνησης και του κράτους, που δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα στους «κρίκους» όπου μεταδίδεται ο ιός και κυρίως σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.
-- Μετά από μια περίοδο όπου ο χρόνος που κέρδισε ο λαός δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, σήμερα, ειδικά στο ΠΓΝΙ, νοσοκομείο αναφοράς 6 νομών, επικρατεί πανικός! Κάνουν εκκλήσεις στην αυτοθυσία των υγειονομικών. Με την πρώτη συρροή κρουσμάτων, γέμισαν οι δύο Μονάδες Λοιμωδών, 38 κλινών.
Η τραγική αυτή κατάσταση οδήγησε τη διοίκηση του ΠΓΝΙ να «καταργήσει» σε μία νύχτα τη Γαστρεντερολογική κλινική και να φτιάξει νέα Μονάδα Λοιμωδών, 18 κλινών, χωρίς αρνητική πίεση, με μειωμένο προσωπικό, μέσω αποδυνάμωσης άλλων κλινικών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, σε πρόσφατη επίσκεψη στα Γιάννενα, ζήτησαν από τα περιφερειακά νοσοκομεία της Ηπείρου να ανοίξουν κλίνες Covid. Κανένα νοσοκομείο όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η ΜΕΘ-Covid του ΠΓΝΙ λειτουργεί 3 από τις 8 κλίνες με μετακινήσεις γιατρών από την Αρτα, ενώ 13 μόλις αναισθησιολόγοι καλούνται να καλύψουν αθροιστικά χειρουργεία και ΜΕΘ. Σε κανένα άλλο νοσοκομείο δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ η Ηπειρος, με 350.000 πληθυσμό, έχει συνολικά 27 κλίνες ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά.
Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν καλύπτουν τις ελλείψεις που προϋπήρχαν, πολύ περισσότερο που αφορούν συμβασιούχους, με ημερομηνία λήξης, ενώ αποκρύπτονται απολύσεις συμβασιούχων, συνταξιοδότησεις, μετατροπές συμβάσεων ήδη υπάρχοντος προσωπικού, αποσπάσεις και μετακινήσεις.
Οι 147 προσλήψεις που διαφημίζονται στο ΠΓΝΙ από 1/2/2020, και στις οποίες προσμετρούνται και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές που ήρθαν πριν από ένα μήνα, εντέλει δεν ξεπερνούν τις 90, την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις, μετά και το άνοιγμα 4ου κτιρίου το 2018, ξεπερνούν τις 350.
Σήμερα στο ΠΓΝΙ το 1/5 του προσωπικού, 520 εργαζόμενοι, είναι συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων. Ενα δυναμικό που μεταφέρεται από κλινική σε κλινική, με την εντατικοποίηση να είναι καθεστώς. Ερχονται και μέχρι να εκπαιδευτούν φεύγουν, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση.
-- Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για το λαό αλλά και για τους εργαζόμενους υγειονομικούς;
-- Οι ελλείψεις γιατρών έχουν οδηγήσει ήδη σε μείωση 40% των τακτικών χειρουργείων τα τρία τελευταία χρόνια. Σήμερα το ΠΓΝΙ κινδυνεύει να ξαναγίνει νοσοκομείο μίας ασθένειας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με σοβαρές επιπτώσεις σε χιλιάδες ασθενείς.
Αντίστοιχα, η έλλειψη παθολόγων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» οδηγεί σε εισηγήσεις για αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής, για να μετατραπεί σε Μονάδα Λοιμωδών. Υπάρχει άρνηση να γίνει ακόμα και συζήτηση για επίταξη αυτοαπασχολούμενων παθολόγων της πόλης, που αποτελούν σοβαρή δεξαμενή για να λυθεί το πρόβλημα.
Αντί για ενίσχυση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσαν σχεδιασμένα να καλύψουν την πρόληψη και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου τώρα εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό, οι γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου καλούνται να καλύψουν κενά στα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων του νομού.
Το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που επιτάχθηκε τάχα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, έχοντας μόλις 2 παθολόγους και 1 παιδίατρο, όσους και το Μάη! Η μόνη νέα υποδομή που τελικά προστέθηκε στα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ηπειρο είναι έξι κοντέινερ έξω από τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, για να διαχωρίζονται όσοι προσέρχονται για εξέταση Covid-19, και αυτά μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων των ΤΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, ήδη στα δύο νοσοκομεία έχουν νοσήσει 20. Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» γίνονται λάστιχο ανάλογα με την έλλειψη προσωπικού, τις αντοχές των νοσοκομείων και βέβαια της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και στην Παθολογική του ΓΝ «Χατζηκώστα» «δικαιούνται» ...μηδέν μέρες καραντίνας ως επαφές κρούσματος, ενώ οι τεχνικοί 14 μέρες καραντίνας. Ως «κρύο ανέκδοτο» αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ και το γεγονός ότι η διοίκηση προσέλαβε επιτέλους γιατρό Εργασίας, που είναι όμως παιδοχειρουργός.
Ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς αυξάνεται και από το γεγονός ότι σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΙ γίνονται 35 επείγουσες εισαγωγές από τα ΤΕΠ, διατίθενται όμως μόλις 10 rapid tests. Ετσι, 25 εισαγωγές γίνονται με τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στις κλινικές. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν επάρκεια σε τεστ.
Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, η ολόπλευρη στήριξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η θυσία της υγείας του λαού στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών, αναδεικνύονται ως οι βασικοί ένοχοι και στα Γιάννενα. Σε αυτό το πλαίσιο, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, εντάσσονται όλοι οι παλιοί και τωρινοί σχεδιασμοί για το ΠΓΝΙ.
-- Για όλα αυτά τι θέση παίρνουν τα σωματεία των υγειονομικών στα Γιάννενα;
-- Οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία στα σωματεία των νοσοκομείων της πόλης (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) καλλιέργησαν τον εφησυχασμό σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των νοσοκομείων, ενώ τώρα καλούν σε «ενότητα» για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις. Εχουν καταργήσει κάθε συλλογική και αγωνιστική διαδικασία στους συλλόγους.
Απέναντι στις διεκδικήσεις αγωνιστών υγειονομικών, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και σωματείων της πόλης, μιλούν για «ανέφικτα αιτήματα», ενώ στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια να γίνει η χρηματοδότηση της Υγείας υπόθεση της «φιλανθρωπίας» διαφόρων ντόπιων και μη επιχειρηματιών. Στο κλίμα αυτό συνηγορούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοστατούν όλοι μαζί στην προσπάθεια να κατοχυρωθούν ως «αυτονόητες» στους υγειονομικούς και στα λαϊκά στρώματα η επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και η λογική τού «κόστους - οφέλους».
Παρά την τρομοκρατία που υπάρχει όμως (εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση προχωράει την «αξιολόγηση» του προσωπικού), την εξάντληση και τη σύγχυση που επικρατεί, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ανέχονται να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τη δική τους.
Δεν δέχονται να προσαρμόσουν την επιστήμη και τις λαϊκές ανάγκες στη λογική «κόστος - όφελος». Με την παρέμβαση και τη στήριξη υγειονομικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην Παθολογική κλινική του «Χατζηκώστα» υπήρξε οργανωμένη συλλογική αντίδραση απέναντι στις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις διοίκησης και ΕΟΔΥ για τα ζητήματα της καραντίνας μετά από έκθεση, με τους παθολόγους της κλινικής να θέτουν συγκεκριμένα αιτήματα γύρω από τη θωράκιση του νοσοκομείου.
Αντίστοιχα, στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήταν το προσωπικό που απαίτησε και επέβαλε ο ρόλος τους να αφορά τη φροντίδα των ασθενών και όχι να αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι το βάρος της ιχνηλάτησης, όπως επιχειρήθηκε να τους φορτωθεί, μεταφέροντάς τους έτσι και τη συνολική ευθύνη για την πορεία της πανδημίας στην πόλη.
-- Πώς και σε ποια κατεύθυνση παρεμβαίνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνει το ΠΑΜΕ στους υγειονομικούς της περιοχής;
-- Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις μας για να μην επικρατήσει ο φόβος, να ανέβει ο πήχης των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων, της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης. Διεκδικούμε αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια, σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Παλεύουμε για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, παντού, για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα η πρόληψη, ο έγκαιρος κρατικός σχεδιασμός.
Καλούμε υγειονομικούς και ασθενείς να μετατρέψουν σε αγώνα την αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν, σε συλλογική δράση, στοχεύοντας τον πραγματικό ένοχο: Την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η οποία θεωρεί την υγεία του λαού «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Κ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου