Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Η γνώση είναι δύναμη


Με σύντροφος  μας το Βιβλίο

Το βιβλίο είναι σύντροφος παντός καιρού, κι όχι απλά μια καλή λύση για τις γιορτές.

 Έτσι κι εμείς προτείνουμε σήμερα μερικά βιβλία που ξεχωρίσαμε μες στη
χρονιά που πέρασε κι αφορούν είτε καινούριους τίτλους, είτε παλιότερους που διαβάσαμε τώρα και συνιστούμε στους αναγνώστες μας, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό της επιλογής.
Καλή ανάγνωση

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ η απάντηση για τον 21ο αιώνα 

 
 

Η έκδοση είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν. Πρόκειται για συλλογή κειμένων που έχουν δημοσιευτεί σε τεύχη της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης και απο τυπώνουν νέες πλευρές στην ανάπτυξη των θεωρητικών επεξεργασιών και της στρατηγικής αντίληψης του ΚΚΕ σε δύο κομβικά ζητήματα: Tις νομοτέλειες για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας και την  επαναστατική στρατηγική για την ανατροπή του καπιταλισμού. Η δημιουργική ανάπτυξη της θεωρίας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής κοινωνίας είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υπόθεσης του κοινωνικού μετασχηματισμού. Αφορά την ικανότητα της επαναστατικής πρωτοπορίας να διαμορφώνει επαναστατική στρατηγική και αντίστοιχα πολιτική που θα την υπηρετεί χωρίς να λοξοδρομεί μέσα στην πολυμορφία των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, να δίνει απαντήσεις στα νέα φαινόμενα της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του καπιταλισμού από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να επιδρά σε συνειδήσεις εργαζόμενων αποσπώντας ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις από την αστική ιδεολογία, να φωτίζει με επάρκεια τους όρους για να δυναμώνει ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση και να προβάλλει αποδεικτικά την ανωτερότητα των σοσιαλιστικών-κομμουνιστικών σχέσεων.

Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία 


 

Η έκδοση κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν, που μαζί με τους Μαρξ και Ένγκελς θεμελίωσαν την επαναστατική θεωρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λένιν ήταν επικεφαλής στη μάχη των μπολσεβίκων για την ιστορική «έφοδο στον ουρανό», τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Φιλοδοξούμε η έκδοση αυτή, στην οποία παρουσιάζουμε και παραθέτουμε αποσπάσματα από έργα του, ν’ αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με το έργο του Λένιν, το οποίο παραμένει επίκαιρο «σα να γράφτηκε χτες», γιατί είναι επίκαιρη και αναγκαία –σήμερα όσο ποτέ πριν– η επαναστατική αλλαγή του κόσμου!

1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους 

Επιμέλεια: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους, όπως και τις τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά εκδηλώθηκαν. Η ιστορική αποτίμηση της Επανάστασης του 1821, όπως και κάθε άλλου ιστορικού γεγονότος, εκκινεί από συγκεκριμένη ταξική οπτική, συνδέεται αντικειμενικά με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κι επομένως αξιοποιείται και στη διαμόρφωση συγκεκριμένης συνείδησης αναφορικά με το επιθυμητό μέλλον. Διαχρονικά και ανεξάρτητα από την επάρκεια της ιστορικής τεκμηρίωσης, η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί της φορείς χρησιμοποιούν τις επετείους της Επανάστασης του 1821 προκειμένου να προωθήσουν το βασικό αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας». Με άλλα λόγια, ταυτίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού προκειμένου να προωθήσουν τις εκάστοτε προτεραιότητες της καπιταλιστικής εξουσίας. Συνεπώς, αποτελεί πρωταρχική ανάγκη και αναπόσπαστη πλευρά της σημερινής ιδεολογικής-πολιτικής και ταξικής πάλης και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας τόσο η αποδέσμευση της εργατικής τάξης και γενικά των λαϊκών στρωμάτων από το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας όσο και η εξαγωγή χρήσιμων –από τη σκοπιά τους– ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821. Η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας αποτελεί το βασικό λόγο έκδοσης της συγκεκριμένης συλλογής κειμένων, τα οποία διαλύουν πολλούς από τους μύθους της κυρίαρχης αστικής ιστοριογραφίας για το 1821 και τροφοδοτούν με ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε φιλοδοξούν να εξαντλήσουν όλες τις ιστορικές πτυχές της Επανάστασης. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια μέσα από τα κείμενα ν’ αναδειχτεί η ουσία των ιστορικών γεγονότων, ώστε να διαμορφώσει ο αναγνώστης ταξικά κριτήρια για τη μελέτη της Ιστορίας, στο πλαίσιο μιας πιο ουσιαστικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική.

Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά…

  

Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικές μαρτυρίες για τις φυλακές και τις εξορίες.

Οι εικαστικές δημιουργίες στις φυλακές και στις εξορίες φιλοτεχνήθηκαν σε συνθήκες ωμής κρατικής βίας, σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων.

Αυτές οι εικαστικές δημιουργίες αποτελούν ιστορικά τεκμήρια, φανερώνοντας πως η τέχνη δεν προορίζεται να διακοσμεί σαλόνια, αλλά ξεκινά και καταλήγει στον ίδιο τον άνθρωπο, παίρνει θέση και γίνεται όπλο στα χέρια των δημιουργών και του λαού.

Επίσης, το έργο και το αγωνιστικό παράδειγμα των εικαστικών δημιουργών αναδεικνύει και το σκοπό των διώξεων, που δεν ήταν άλλος από τη διασφάλιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης.

Ο Αντώνης δε θα σκολάσει απόψε


Η ζωή και οι εμπειρίες ενός νεαρού ζευγαριού και των παιδιών τους, που φεύγουν από την Τρίπολη για να εγκατασταθούν σ’ έναν «πρότυπο» οικισμό μεταλλείων. Στη νουβέλα αυτή η Πίτσα Σωτηράκου φωτίζει μια σύγχρονη νεοελληνική τραγωδία. Αντλεί το υλικό της από πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, έτσι όπως τα έζησε η ίδια σα γιατρός στη Λάρυμνα ή της αφηγήθηκαν γυναίκες της περιοχής. Το έργο κορυφώνεται με τη μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ το 1977 και τον αντίκτυπό της πάνω στο ζευγάρι. Αποκτά όμως ευρύτερο ενδιαφέρον και διαστάσεις, καθώς αντανακλά τις ταξικές αντιθέσεις και συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία.

 

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Η έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη ένα συνοπτικό ενημερωτικό υλικό της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, με τα βασικά επιχειρήματα της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως αναπτύχθηκαν στο δικαστήριο μέσα από εκτενή αποσπάσματα των αγορεύσεων των συνηγόρων της, καθώς κι ένα σύντομο χρονικό και ντοκουμέντα της δίκης. Η συγκεκριμένη δίκη ανέδειξε με αναμφισβήτητο τρόπο δύο αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της, και δεύτερο, τον εγκληματικό χαρακτήρα της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης. Το ΚΚΕ δεν έχει την αυταπάτη ότι η Χρυσή Αυγή, όπως και κάθε εγκληματική φασιστική-ναζιστική οργάνωση, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στις αίθουσες των δικαστηρίων, χωρίς φυσικά να υποτιμάει και αυτήν την πλευρά. Η καλύτερη απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την απομόνωσή τους παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Με την πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά και τρέφει το φασισμό, με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.  

Το βιβλίο  παντός καιρού

Παρουσιάζοντας τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής

 “Σύγχρονη Εποχή”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου