Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Σταθερή αντιλαϊκή πορεία με παρεμβάσεις στήριξης στους ομίλους


Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, με φόντο και το ψαλίδισμα των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται το επόμενο έτος. Παράλληλα, περί τα μέσα της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία συνδέεται με την εκταμίευση κεφαλαίων από το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, παρέχοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δέσμης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τις αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση. Σύμφωνα με τον αντιλαϊκό προγραμματισμό, η 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» αναμένεται να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της 30ής Νοέμβρη.

Ταυτόχρονα, το χρονοδιάγραμμα της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνει τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον κύκλο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2021. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί και σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει στη λίστα των κρατών που ελέγχονται για «μακροοικονομικές ανισορροπίες» και υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και από την πλευρά του «Εξαμήνου». Πρόκειται για έναν ακόμη ειδικό έλεγχο, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», παράλληλα βέβαια και σε συνδυασμό με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που ισχύει στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όλα τους «ασφαλιστικές δικλίδες» για το κεφάλαιο και την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» προχώρησε το Σάββατο σε μια ορισμένη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού κράτους, ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και των «αναπτυξιακών» προοπτικών τα επόμενα χρόνια, τις οποίες αποδίδει στην αναμενόμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με βάση τα αντιλαϊκά μέτρα που «στρώνουν χαλί» στους «επενδυτές», σε συνδυασμό με τις εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ στο πλαίσιο του «Ταμείου Ανάκαμψης».

Σχολιάζοντας την «αναβάθμιση» ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημείωσε πως «η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Κόμβος» επιχειρηματικών σχεδιασμών, στόχος ανταγωνισμών

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η ντόπια αστική τάξη θα συγκαταλέγεται στις κερδισμένες από τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στο 5ο EU - Arab World Summit.

«Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο. Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν», είπε. Διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια τοποθέτηση εδώ, είπε ότι η Ελλάδα είναι μία αποδεδειγμένα ασφαλής χώρα, που βρίσκεται «στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διαθέτει μία κυβέρνηση η οποία είναι «υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και προσανατολίζεται στις μεταρρυθμίσεις». Οι επενδυτές «γνωρίζουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η πανδημία του κορονοϊού θα έχει νικητές και κάποιους που θα χάσουν. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό. Και είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών».

Εβαλε δε ως στόχο η χώρα να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. «Στην εποχή μετά το Brexit έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκαθιδρύσουν παρουσία στη χώρα μας. Τους προσφέρουμε αρκετά κίνητρα ώστε να είναι σε θέση να το κάνουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί και σε έναν χρηματοπιστωτικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή», είπε.

Επανέλαβε, εξάλλου, τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης να αναδειχτεί σε κόμβο διαμετακόμισης για την ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη. Είπε χαρακτηριστικά για την «επένδυση» της COSCO στον Πειραιά ότι «θέλουμε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου για αγαθά προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο (...) Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω αυτή την ευκαιρία για τη χώρα». Εσπευσε να προσθέσει πως «κανείς δεν μπορεί να πάρει το λιμάνι μαζί του και να φύγει. Υπογράψαμε μία σύμβαση μακροπρόθεσμης παραχώρησης», για να διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν θα γίνει «δούρειος ίππος» για τη διείσδυση της Κίνας στα χωράφια των Ευρωατλαντικών.

Αλλωστε, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα δεν θα γίνει σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς μας είναι ευρωπαϊκές εταιρείες. Δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, και αυτές λαμβάνουν τις αποφάσεις στο τέλος της μέρας. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό κύριο ρεύμα σε αυτό το θέμα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου