Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολη στον Υπουργο Υγειας για μηδενικη συμμετοχη στα φαρμακα στους συνταξιουχους που επαιρναν ΕΚΑΣ


Αθήνα 9/12/2020

 

Προς Τον Υπουργό Υγείας

κ. Β. Κικίλια

Κύριε Υπουργέ

Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ 31/12/2019 υπήρχε αντισταθμιστική παροχή να μην πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα μέχρι 31/12/2020 και κατόπιν δική σας απόφαση συνεχίστηκε να μην πληρώνουν συμμετοχή αφού δόθηκε στον ΕΟΠΥ αναλογία ποσού από το 0,5% του ΑΕΠ που έχει νομοθετηθεί με το νόμο 4670/20, να δίνεται στους συνταξιούχους.

Ζητάμε κ. Υπουργέ με νέα Υπουργική Απόφαση άμεσα να συνεχιστεί η αντισταθμιστική παροχή.

Η απόφαση να κοινοποιηθεί στο Τοπικό ΕΦΚΑ διότι κατά την διάρκεια του 2020 αρκετοί συνταξιούχοι του ΕΟΠΥ δεν τους είχε απαλλάξει με αποτέλεσμα να συνεχίσουν και σήμερα να πληρώνουν συμμετοχή.

Μετά Τιμής

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

 

Συνάδελφοι.

Αφού αυτή την περίοδο, με τα περιοριστικά μέτρα (Lock-Down) να είναι σε πλήρη ισχύ, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με τους συνήθεις τρόπους, για την ενημέρωσή σας, ούτε και να κινητοποιηθούμε, όπως θα θέλαμε, καταφεύγουμε στην χρησιμοποίηση των διαθέσιμων μέσων  (ιστοσελίδα του σωματείου, ηλεκτρονικά μηνύματα (SMS)  και διαθέσιμα e-mail των συναδέλφων), για να σας γνωστοποιούμε  τις παρεμβάσεις του συνταξιουχικού κινήματος, αφού η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, παίρνει αποφάσεις και μέτρα σε βάρος μας και σε βάρος των παιδιών μας.

Στο πλαίσιο αυτής μας της προσπάθειας και της δέσμευσής μας ότι δεν θα αναστείλουμε την δράση των σωματείων μας, αλλά θα την προσαρμόσουμε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, σας γνωρίζουμε την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, προς τον Υπουργό εργασίας, για την συμμετοχή στα φάρμακα των συναδέλφων συνταξιούχων από τους οποίους καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

 

ΕΥΧΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 


Ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ κόπηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους με το νόμο 4387/2016 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να το επαναφέρει, προώθησε διάταξη για την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο για ένα χρόνο! Συγκεκριμένα το άρθρο 2 του νόμου 4655/2020 «Ρυθμίσεις για πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ»  προβλέπει:

«1. Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 μέχρι την 31η.12.2020 η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

2. Η διάταξη της παραγράφου 1 τίθεται σε ισχύ από 1.1.2020».

Το περιβόητο «αντισταθμιστικό μέτρο» της κυβέρνησης της ΝΔ προφανώς δεν αντισταθμίζει την απώλεια εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους και είναι προσωρινό, ακόμα κι αν δοθεί παράταση. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπλυθεί για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ζητώντας -όχι την επαναφορά του- αλλά την παράταση ενός χρόνου του δήθεν αντισταθμιστικού μέτρου της ΝΔ. 

3 σχόλια:

  1. Τοποθέτηση του Δήμου Κούμπούρη μέλος του Δ.Σ του ΕΦΚΑ στην συνεδρίαση της διοίκησης του οργανισμού στις 10.12.20
    ....
    http://syntaxio.blogspot.com/2020/12/101220.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ετσι παίζεται αυτό το παιχνίδι. Απο κοντά και τα εξαπτέρυγα του σύριζα σε πολλά πρόσωπα.... η ουσία όμως ίδια. Καπιταλισμός για πάντα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου