Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πεθαίνει ο Χάινερ Μίλερ


Πεθαίνει, 30/12/1995, ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του εναντίον του «αόρατου τείχους» των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης κατά του λαού της πρώην ΓΛΔ.

Ενώ η κριτική που ασκούσε για τη ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει - και αυτοκριτικά μερικές φορές - την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του και ο διεθνής διασυρμός του από τα ΜΜΕ, με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».

Μαθητής του Μπρεχτ, ο Χάινερ Μίλερ έκανε μεγάλες προσπάθειες για να διασωθεί η θεατρική παράδοση του δασκάλου του, και εκστρατεία κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσει το "Μπερλίνερ Ανσάμπλ",του οποίου υπήρξε διευθυντής τα τελευταία χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ από το 1945 άρχισε να εκδίδει τα πρώτα του ποιήματα και πεζά. Πολύ νωρίς η ΓΛΔ αναγνώρισε το ταλέντο του, απονέμοντας το Βραβείο "Χάινριχ Μαν" στον ίδιο και τη γυναίκα του Ινγκε Μίλερ,για το έργο τους "Ο σταχανοβίτης",το 1959. Αλλά και το 1986 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ. Πέρσι, στην Ταορμίνα της Σικελίας, του απονεμήθηκε το Βραβείο της Ευρώπης για το Θέατρο.Εγραψε περίπου 30 έργα, πολλά από τα οποία στηρίζονται στην ιστορία, στον Σαίξπηρ,στους αρχαίους τραγικούς και στους ελληνικούς μύθους, (Ηρακλή, Φιλοκτήτη, Μήδειας, Προμηθέα).

Εγινε γνωστός στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό και "οικείος" στους ανθρώπους του θεάτρου μας, με τις αλλεπάλληλες συμμετοχές του σε Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς και με το ανέβασμα έργων του από ελληνικούς θιάσους. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παράσταση του έργου "Αρτούρο Ούι" τουΜπρεχτ,που σκηνοθέτησε πέρσι για το "Μπερλίνερ Ανσάμπλ".

Τον τελευταίο καιρό συνέγραφε τα "Κείμενα Ηρακλή",που θα παιχθούν από το "Πίκολο Τεάτρο",το "Μπερλίνερ Ανσάμπλ" και το "Θέατρο Αττις" του Θόδωρου Τερζόπουλου,στην Ολυμπιάδα Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία το 1998.

1 σχόλιο:

  1. Για τους παροικούντας τη θεατρική Ιερουσαλήμ της Γερμανίας ο Χάινερ Μίλερ υπήρξε ένας μάλλον μέτριος δραματουργός του οποίου οι αντικομμουνιστικές στην ουσία τους πολιτικές θέσεις χρησιμοποιήθηκαν δεόντως και κατά κόρον και επί ΓΛΔ και μετά την προσάρτησή της για την κατασυκοφάντηση και υπονόμευση του πρώτου εργατοαγροτικού σοσιαλιστικού κράτους στο γερμανικό έδαφος. Μαθητές του και ηθοποιοί του έπαιξαν ενεργό ρόλο στα αντεπαναστατικά γεγονότα του Οκτωβρίου 1989 που σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της ΓΛΔ. Και είναι χαρακτηριστικό πως η προβολή του στην Ελλάδα πάντοτε συνδυάστηκε με την αποσιώπηση του σπουδαίου έργου του μείζονος δραματουργού της ΓΛΔ στην ίδια εποχή (δεκαετίες του ’70 και ’80) Πέτερ Χαξ (Peter Hacks 1928–2003) που ούτε το όνομά του δε γνωρίζουν (ή συστηματικά παρασιωπούν) οι περί τα θεατρικά τυρβάζοντες των Αθηνών κυρίως εξαιτίας των κρυστάλλινων πολιτικών του αντιλήψεων υπέρ του κομμουνισμού, του πρώτου γερμανικού σοσιαλιστικού κράτους και της πάλαι ποτέ εργατοαγροτικής εξουσίας στη σήμερα προσαρτημένη ΓΛΔ, αντιλήψεις και θέσεις τις οποίες ο Χαξ σε αντίθεση με τον Μίλερ υπερασπιζόταν σθεναρά μέχρι το θάνατό του.

    Και γράμματα (κι όχι μόνο ελληνικά!) γνωρίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου