Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ε.Π.Ο.Ν

Ιδρύεται, 23/2/1943, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ)
Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Γαλουχήθηκαν με τα ιδανικά μιας ελεύθερης πατρίδας, ενάντια σε κάθε ξένο κατακτητή. Πολέμησαν, με το όπλο στο χέρι, στην πρώτη γραμμή κατά των χιτλερικών και φασιστών κατακτητών. Στάθηκαν με αυτοθυσία, μπροστά στα τανκς των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του '44. Αγωνίστηκαν - κάτω από βαριά παρανομία - για την εξάπλωση των προοδευτικών ιδεών, των αγωνιστικών αξιών για τη ζωή, με έναν πρωτοφανή εκδοτικό οργασμό και μια πρωτόγνωρη πολιτιστική ανάπτυξη.


Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων».

 Την ίδια μέρα, στο ιδρυτικό κείμενο της ΕΠΟΝ αναφέρονται «οι βασικοί σκοποί που πρέπει να περιέχονται στο καταστατικό της ΕΠΟΝ». Να πώς περιγράφονται οι βασικοί αυτοί σκοποί:

«α. Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας. β. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν απ' την κυρίαρχη θέληση του Λαού και της νέας γενιάς. γ. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδελφικής συνεργασίας όλων των Λαών και Νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής. δ. Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς (...) 8. Η Πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς, με συμμετοχή του αντιπροσώπου της στην ΚΕ του ΕΑΜ».

 

5 σχόλια:

  1. Ενας ηρωικός αγώνας της Νεολαίας και του λαού στον 2ο παγκόσμιο ιμπεριαλιστιμό πόλεμο ενάντια στον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη της χώρας. Η ίδρυση της ΕΠΟΝ όπως και του ΕΑΜ ήταν πολύ χρήσιμη. Το καθοριστικό λάθος βρίσκεται στον χαρακτήρα του σχήματος. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι συνεργασία πολιτικών Νεολαιών και κομμάτων. Το καθήκον των Κομμουνιστών ήταν και είναι πάντα η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μέσα απο την δημιουργία Κοινωνικής συμμαχίας διαφορετικών ανθρώπων και οχι κομμάτων. Η Διαφορά είναι καθοριστική. Τα κόμματα είναι φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων εργαλεία του Καπιταλισμού. Το ίδιο ισχύει και με τον φασισμό. Η Αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ το 1943 είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Για 25 χρόνια δεν υπήρχε διαπαιδαγώγηση των νέων στον Μαρξισμό Λενινισμό Τιμάμε τον αγώνα και την θυσία όλων αλλά δεν έπρεπε να είχαν φτιαχτεί σαν πολιτικά μέτωπα οι οργανώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχές του 1946 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΠΟΝ. Την στιγμή που όλα έπρεπε να κοιτάνε πως θα πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ ...αλλού κοιτάγαμε.... και βέβαια το Αστικό κράτος δεν είχε κανένα λόγο να εμποδίσει τις αυταπάτες. Αφηνε να κυκλοφορούν ελεύθερα και προετοιμαζόταν για την τελική σύγκρουση. Οι Αστοί ποτέ δεν είναι οπορτουνιστές. Η ίδυση της ΟΚΝΕ το 1922 ήταν σε ρήξη με την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δεύτερο σχόλιο έφυγε μισό απο λάθος. Δεν πειράζει Το νόημα βγαίνει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Φλεβάρης 1946) προσανατόλισε το Κόμμα και το κίνημα και στον ένοπλο αγώνα, μη εγκαταλείποντας όμως και τις ειρηνικές μορφές πάλης.

      Η τελευταία φράση δείχνει σε όλο του το μεγαλείο, ότι ακόμα και τότε δεν έριξαν όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα.

      Αυταπάτες της Οπορτουνιστικής ομάδας μέσα στο Κόμμα.

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά. Οπορτουνιστικές αυταπάτες τσιμενταρισμένες έτοιμες σε ένα ...ομόσπονδο.... ΚΚΕ ούτε νερό ούτε φαγητό στον ΑΡΗ και στους ...ληστές.. ΔΣΕ χωρίς τον σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν θα υπήρχε. Και επειδή ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε μια μέρα συνεχίστηκαν οι παλινωδίες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1947 με τραγικά αποτελέσματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου