Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ένα διαφορετικό “ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός” μέσα από τις φυλακές

Η χούντα βρήκε στη φυλακή πολλούς αγωνιστές από το κομμουνιστικό κίνημα και την Αριστερά, σε διάφορες εκδοχές της. Η διάκριση αυτή γινόταν ενίοτε αισθητή και μες στις φυλακές, σχετικά με την οργάνωση των πολιτικών κρατούμενων και τις συλλογικές πράξεις-εκδηλώσεις τους. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς όμως την… “διαχωριστική γραμμή” που μπήκε ανάμεσά τους πριν από έναν τελικό Κυπέλλου και ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, της δεκαετίας του ’70.
Η μαρτυρία που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του προσφάτως εκλιπόντα Γ. Κοτανίδη “Όλοι μαζί τώρα”, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Μια φοβερή κόντρα, αλλά όχι πολιτική, έγινε με αφορμή τον τελικό για το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, που είχε ήδη χάσει το Πρωτάθλημα, έχοντας υποστεί μεγάλες αδικίες από τη σφυρίχτρα. Η διεύθυνση των φυλακών μας άφησε να δούμε τον τελικό στην τηλεόραση, όπως μας άφηνε και σε άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Η πλειοψηφία της φυλακής ήταν με τον Ολυμπιακό, και ιδιαίτερα αρκετοί του ΚΚΕ, λαϊκά παιδιά από την Κοκκινιά, που ήταν βαμμένοι Ολυμπιακοί. Εμείς ήμασταν όλοι με τον ΠΑΟΚ και σκεφτήκαμε να κάνουμε κάποια κίνηση και να καταγγείλουμε την υποστήριξη του Ολυμπιακού από το κατεστημένο, διότι πρόεδρός του ήταν ένας εφοπλιστής, ο Γουλανδρής. Ζήτησα από την Κατρίν να μου φέρει μια αφίσα του ΠΑΟΚ και το βράδυ του αγώνα πήρα την άσπρη κουρτίνα που είχα στα κάγκελα, κολλήσαμε πάνω της την αφίσα και γράψαμε από κάτω: ΠΑΟΚ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΣΚΙΣΕ ΤΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Πριν από το ματς λοιπόν μαζευτήκαμε όλοι μαζί και κατεβήκαμε στο ισόγειο κρατώντας το πανό με την αφίσα, έγινε χαμός, μεγάλη πλάκα. Κερδίσαμε τη μάχη της εξέδρας, αλλά δυστυχώς χάσαμε το ματς, γιατί στο πρώτο δεκάλεπτο οι Ολυμπιακοί τραυμάτισαν με βάρβαρο τρόπο και πέταξαν έξω από τον αγώνα δύο παίχτες του ΠΑΟΚ, χωρίς να πάρουν καν κίτρινη κάρτα. Χάσαμε με ένα-μηδέν και γυρίσαμε στα κελιά με την ουρά στα σκέλια, πιστοποιώντας για μία ακόμα φορά ότι δεν κερδίζει ο καλύτερος, και ο ΠΑΟΚ ήταν τότε μακράν ο καλύτερος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου