Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες οι διοικήσεις αρκετών Φαρμακευτικών Εταιρειών έχουν εκδώσει και διανείμει  οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό, με βάση αντίστοιχες οδηγίες από αρμόδιες  υπηρεσίες.


Όμως η αυτονόητη εφαρμογή μέτρων ατομικής  προστασίας  δεν αρκεί, αφού, αντικειμενικά, παρουσιάζει το πρόβλημα της προστασίας στους χώρους δουλειάς αποκλειστικά σαν ατομικό πρόβλημα και ευθύνη του κάθε εργαζόμενου.

Με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, απαιτούμε από τις διοικήσεις όλων των εταιρειών του κλάδου να λάβουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
  • Ενημερώσεις – ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους – για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους ιατρούς Εργασίας. Εξέταση της δυνατότητας πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για όλους τους χώρους εργασίας.
  • Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά.
  • Προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού  και διάθεσή του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες –  ατομικά αντισηπτικά – γάντια μιας χρήσεως).
  • Ειδική μέριμνα – πιστοποίηση στα υλικά καθαριότητας που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό (WC- κοινόχρηστες κουζίνες)
  • Αποσυμφόρηση γραφείων ή άλλων χώρων στα οποία στοιβάζονται εργαζόμενοι.
  • Έλεγχος των εργαζομένων που μεταβαίνουν ή προέρχονται από χώρες που υπάρχει εξάπλωση της επιδημίας. Αν χρειαστεί, προσωρινός περιορισμός.
Ιδιαίτερα,  για ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου που βρίσκεται καθημερινά στα νοσοκομεία (ιατρικοί επισκέπτες και γενικότερα οι εργαζόμενοι στην ιατρική ενημέρωση, εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επαφή με εργαστήρια  κλπ.), απαιτούμε:
  • Πλήρη αναστολή της εργασίας τους  σε νοσοκομεία που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες  παθήσεις (Ογκολογικά, Πνευμονολογικά)  αλλά και δραστικό περιορισμό της  γενικότερης  έκθεσης  τους  σε τέτοιους  χώρους.
  • Κάλυψη των ωρών εργασίας με δουλειά γραφείου/εκπαίδευση κ.α.
  • Άμεση προσαρμογή όλων των μέτρων ανάλογα με τις οδηγίες των Οργανισμών Υγείας.
Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α)Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
β)Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοροναϊού, απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
  • Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  • Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
  • Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
  • Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου