Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

«Αγώνας δρόμου» για να μείνει όρθιο το κεφάλαιο στην πλάτη των εργαζομένων

«Ολοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επιμεριστούν τη ζημιά» έλεγε τις προάλλες ενώ παρουσίαζε τα κυβερνητικά μέτρα ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός θα φορτωθεί τα σπασμένα και αυτής της κρίσης, «δε θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού», απαντούσε ως «ηχώ» ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας στις αρχές της βδομάδας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα μείνει όρθιο το κεφάλαιο, γονατίζοντας ξανά το λαό.


Οι δυο τους, κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για το ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο και για το ποιανού το πρόγραμμα είναι πιο «ρεαλιστικό» και «κοστολογημένο», φορτώνει δηλαδή πιο αποτελεσματικά την κρίση στο λαό. Κοινός παρονομαστής και των δύο άλλωστε είναι τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, απαλλάσσοντάς τους από μέρος του μισθού των εργαζομένων και των εισφορών, «τρέχοντας» τις αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, μεγαλώνοντας παραπέρα την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση, την επίθεση στο εισόδημα και τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων.
 
Πάμφθηνους εργαζόμενους δίνει η κυβέρνηση...

Στο πρόγραμμα της ΝΔ πρώτος και βασικότερος πυλώνας είναι τα μέτρα για το τσάκισμα των μισθών και την εκτίναξη της «ευελιξίας», μέσω του δήθεν «έκτακτου και προσωρινού» προγράμματος «Συν-Εργασία», που προβλέπει μείωση μισθών κατά 20%, αφού λύνει τα χέρια στην εργοδοσία για μείωση κατά 50% του πλήρους ωραρίου, με αντίστοιχη μείωση μισθών και με το κράτος να αναλαμβάνει να αναπληρώνει μέρος της διαφοράς έως το 60%.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλη, που για ορισμένες επιχειρήσεις (σε Τουρισμό, Εστίαση κ.α.) μπορεί να φτάνει έως και στο 100% των εργαζομένων τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους τουριστικούς ομίλους για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζόμενων με μερική απασχόληση και «κίνητρο» την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Ολα αυτά ως «κερασάκι στην τούρτα» των δεκάδων αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση «άμα τη εμφανίσει» της πανδημίας, για να θωρακίσει τα κέρδη των ομίλων, και με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ξανά μέσα στη βδομάδα πως άμεση προτεραιότητα είναι η παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
...ακόμα φτηνότερους έχει ο «μπαχτσές» του ΣΥΡΙΖΑ!

Τι «απαντά» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αντεργατική αυτή επέλαση;
Οτι ο δικός του «πάγκος» έχει... ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους!
Αφού προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος το μισθολογικό και το ασφαλιστικό «κόστος», για επιχειρήσεις που «επανεκκινούν με απώλειες» δίνει πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και του 40% του μισθολογικού «κόστους» από το κράτος, για τις δε υπόλοιπες το «μενού» περιέχει 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού «κόστους» για τους επόμενους 4 μήνες.

Είναι τόση η γαλαντομία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, τόση η αγωνία του να πείσει το κεφάλαιο ότι είναι το δικό του πρόγραμμα που εγγυάται την «αναζωογόνηση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που εύλογα η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου «αγανάκτησε» μέσα στη βδομάδα για την κριτική της κυβέρνησης ότι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «οι επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης εργατικού κόστους» και είπε να «αποκαταστήσει την τάξη». Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι στο δικό τους σχέδιο το «μισθολογικό κόστος» για τον εργοδότη σε επιχείρηση Εστίασης, Τουρισμού, Μεταφορών, για εργατικό μισθό προ φόρου 1.000 ευρώ, είναι μόλις 600 ευρώ, για δε τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις 880 ευρώ, όταν αντίστοιχα η πρόταση της ΝΔ ανεξαρτήτως επιχείρησης επιβαρύνει τον εργοδότη με το ποσό των 968 ευρώ!
 Στο δικό τους σχέδιο δηλαδή οι εργαζόμενοι «κοστίζουν» ακόμα πιο λίγα!
 
Τα δίνει όλα στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, «τα βλέπει» και «επαυξάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα για να ανεβάσει πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το άθλιο χρηματιστήριο, η πρώην υπουργός πρόσθετε στη δήλωσή της: «Αφήνω στην άκρη το ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρήσεις λαμβάνουν και άλλες ενισχύσεις, όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. και η μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%...».

Αλλά πώς να αφήσει κανείς στην άκρη την πλειοδοσία σε όλους τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού;
-- Στα μέτρα για την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και το δανεισμό τους με τις πλάτες του αστικού κράτους, όπου βασικός άξονας είναι οι φοροαπαλλαγές «ιδίως στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Εστίαση και στον Πολιτισμό», το «ζεστό χρήμα» με απευθείας ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, όπως π.χ. για εφοπλιστές και αερομεταφορείς, και «η δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80%», όπως έλεγε παρουσιάζοντας τα μέτρα ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «στρατηγικές επενδύσεις» αλλά επικαλούμενος τάχα τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να βουλιάζουν στα χρέη.

Με το ίδιο ακριβώς «προπέτασμα καπνού» για την προστασία τάχα της «μεσαίας τάξης» και από τα ίδια υλικά είναι τα «περισσότερα και γρηγορότερα» μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την «αποφασιστική ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων» με άμεσες ενισχύσεις, πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% κ.λπ., για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Ενώ δεν λείπει και το δοκιμασμένο «καταφύγιο» της «διάσωσης» επιχειρήσεων, με «ανακεφαλαιοποίηση», όπως στις τράπεζες, με «επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο», ακόμα και με «εθνικοποίηση με αποζημίωση των μετόχων», φορτώνοντας με όλους τους τρόπους τις ζημιές στο λαό, για να παραδοθούν κατόπιν αυτές «αγνές και αμόλυντες» στους κάθε λογής «επενδυτές».
-- Στα μέτρα για να «μείνει όρθιος» ο τζίρος των επιχειρηματικών ομίλων, που βαφτίζονται «μέτρα για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος», με το λαό να καλείται να πληρώσει τα διπλά, από την άλλη «τσέπη».

Με την κυβέρνηση να παρουσιάζει μέτρα όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στα μέσα μεταφοράς, σε προϊόντα καφέ κ.ο.κ., προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για «την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και την αύξηση του τζίρου των επαγγελματιών του Τουρισμού», και τον Αλ. Τσίπρα να προτείνει ένα ακόμα πιο «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», ώστε να εξασφαλιστεί πελατεία στους ξενοδόχους, «με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος».

Και ενώ με το βλέμμα στην «τόνωση» της ζήτησης, αλλά και στη «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», με μπούσουλα τη στρατηγική της ΕΕ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» πτωχοκομείου, είναι και τα ελάχιστα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση σε ελάχιστους και το «εισόδημα έκτακτης ανάγκης» που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-- Στην ενίσχυση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εκεί όπου οι δυο τους επιδόθηκαν ξανά - με αφορμή και την πρόταση της Κομισιόν μέσα στη βδομάδα - σε πλειοδοσία για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» και «ψηφιακής» κερδοφορίας στο κεφάλαιο, να υπηρετήσει τους στόχους της αστικής τάξης σε μια σειρά «στρατηγικούς τομείς» που ιεραρχεί.
 
Να μην πληρώσει ξανά ο λαός!

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να τους ακολουθήσει στον μαραθώνιο για τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου. Παρά και ενάντια στη «μυθολογία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έχει κοινά συμφέροντα με το κεφάλαιο, αλλά μόνο σε σύγκρουση μαζί του, αμφισβητώντας τον σημερινό χρεοκοπημένο δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, το ξήλωμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την εξασφάλιση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για να μην πληρώσει πάλι ο λαός την καπιταλιστική κρίση.

1 σχόλιο:

  1. Εμφανίστηκε το ταξικό ναυάγιο Πριμηκήρης στο Λαφαζαναίικο να μας μιλήσει για την ...ενότητα της αριστεράς... η παλιά ξινισμένη σούπα που δημιούργησε τον σύριζα και τώρα που βρώμισε συνεχίζουν απτόητα για το επόμενο οπορτουνιστικό ανάχωμα. Κάνει ...κριτική... στον Οπορτουνιστικό συντονισμό Λαφαζάνηδων με Μανιαδάκηδες τους κατηγορεί...για σεχταρισμό... επειδή συνεργάζονται με τους ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ της ΔΕΑ και δεν καλούν σε συνεργασία το μεγαλύτερο κόμμα της ....αριστεράς..... το ΚΚΕ. Αρε γέλια. Ανοιχτή παραδοχή πως οι Μανιαδάκηδες συνεργάζονται με ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ενω διαφωνούν με το ΚΚΕ που έγινε ...τροτσκιστικό..... Μιλάμε για Ροχάλες. Τι προτείνει λοιπόν το συγκεκριμένο ναυάγιο. Κυβέρνηση ...ΑΑΔΜ... δηλαδή το πρόγραμμα του 9ου Συνεδρίου του ΚΚΕ το 1973.... που οδήγησε στην εξής κατάσταση... Να γεννηθεί ξανά ο Δεξιός Οπορτουνισμός που είχε αποχωρήσει το 1968.... στην ενωμένη αριστερά.... του 1974 την ανοχή στο ΠΑΣΟΚ σε όλη τη ...μεταπολίτευση στην ...πραγματική αλλαγή..2η Κατανομή το 1981.... στον ...Σαρτζετάκη...το 1985 στο 12ο συνέδριο το 1987... το ...κοινό πόρισμα το 1988..... την δημιουργία του ...συνασπισμού και την συμμετοχή σε δύο κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού το 1989.... και στην γενική έφοδο για την διάλυση του ΚΚΕ το 1989 1991 απο τους Τροτσκιστές με τον Γράψα και τον δεξιό οπορτουνισμό με τον ..φαράκο... το 1991. Ολα αυτά τελείωσαν για τους Κομμουνιστές το 1996 στο 15ο Συνέδριο που κατάργησε αυτό του Αίσχος. Παλεύουμε μέσα απο την Κοινωνική Συμμαχία για την ταξική ενότητα του λαού να αποσπάσουμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα ψόφησαν το 1991.... ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου