Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Γουότεργκεϊτ


Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής», 21/10/1973, στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έλιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Με εντολή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, του μοναδικού Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει παραιτηθεί, διαπράχτηκε το 1972 η διάρρηξη της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος στο ξενοδοχείο «Γουότεργκεϊτ», όπως καταγγέλλει ο πρώην βοηθός προεκλογικής εκστρατείας Τζεμπ Στούαρτ Μαγκρούντερ.

Ο Μαγκρούντερ, αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, το 1972, αποκάλυψε σε εκπομπή του PBS -- που θα μεταδοθεί αύριο - ότι ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει τη διάρρηξη στο Γουότεργκεϊτ, απόφαση που στη συνέχεια τον οδήγησε σε παραίτηση, το 1974.

Η αποκάλυψη γίνεται περισσότερο από 30 χρόνια μετά το διαβόητο εγχείρημα της 17ης Ιουνίου του 1972 να τοποθετηθούν κοριοί στο γραφείο του τότε προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λάρι Ο' Μπράιαν στο ξενοδοχείο «Γουότεργκεϊτ».

Η ιστορία του Μαγκρούντερ, εάν είναι αληθινή, θα ρίξει περισσότερο φως σε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός της αμερικανικής πολιτικής. Οι ειδικοί που μελετούν την υπόθεση του «Γουότεργκεϊτ» έχουν αποδεχτεί εδώ και πολύ καιρό ότι ο Νίξον γνώριζε για τη διάρρηξη και είχε συνωμοτήσει προκειμένου να συγκαλυφτεί η εμπλοκή του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο ως εμπνευστής του σχεδίου είχε κατηγορηθεί ο Τζ. Γκόρντον Λίντι, ο πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος έμεινε 5 χρόνια στη φυλακή αρνούμενος να καταθέσει για την υπόθεση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου