Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ξεπέρασαν τα 20.000.000 κρούσματα οι ΗΠΑ


Με αμείωτη ένταση η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη, αποκαλύπτοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την αδυναμία του καπιταλισμού, να βάλει τέλος στον εφιάλτη που χτυπάει τα λαϊκά στρώματα, που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Αθωράκιστα συστήματα Υγείας, χώροι δουλειάς εκτεθειμένη στον ιό, κακές συνθήκες διαβίωσης, κίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ευθύνονται για τις καθημερινές εκατόμβες.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τα 20 εκατομμύρια κρούσματα και μετρά πάνω από 347.500 νεκρούς. Οι ελπίδες που καλλιεργούνταν για ανάσχεση της πανδημίας με τον εμβολιασμό «σκόνταψαν» στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ εξαιτίας πρακτικών προβλημάτων αλλά και ασφυχτικά γεμάτων νοσοκομείων. Μόνο 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν λάβει ως χθες την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός πολύ μακριά από τον δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, για 20 εκατομμύρια εμβολιασθέντες ως το τέλος του 2020.

Μάλιστα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Ρόμνεϊ κάλεσε την κυβέρνηση να στρατολογήσει κτηνιάτρους, φοιτητές ιατρικής και άλλο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να συμμετέχουν στον εμβολιασμό και να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα σε χώρους, όπως σχολεία που είναι άδεια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά της έντασης της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι στην κομητεία του Λος Άντζελες πεθαίνει ένας ασθενής κάθε δέκα λεπτά, ενώ υπολογίζεται ότι από τον ιό έχουν μολυνθεί ένας στους 950 Αμερικάνους.

Στην Ιαπωνία, η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο θα ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αναζωπύρωσης κρουσμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Nikkei». Οι ημερήσιες μολύνσεις στο Τόκιο κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ με 1.337 κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου.

Η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ επέβαλε και νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια, αλλά επίσης πρέπει να σκεφτούμε τις θέσεις εργασίας και την οικονομία», τόνισε η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Σίδνεϊ.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 28.450 κρούσματα και 909 θάνατοι.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.091 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 700 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 126.507 νεκρούς επί συνόλου 1.437.185 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει τονίσει ότι ο πραγματικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από τον επίσημο απολογισμό.

Την ίδια στιγμή ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρ τόνισε με tweet του ότι συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι και αποφάσισαν να εμβαθύνουν τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 24.605 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 462 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Η χώρα έχει συνολικά καταγράψει 195.411 θύματα, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 7.700.578, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από εκείνον των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πρόκειται για μια 44χρονη γυναίκα η οποία επέστρεψε στο Βιετνάμ από τη Βρετανία.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου